דמרי: "הגדלת ההיצע לא מבטיחה ירידה במחיר הדירות"
חברת הנדל"ן למגורים י.ח.דמרי סיכמה את הרבעון הראשון של 2015 עם רווח נקי של 46.7 מיליון שקל — כפול מברבעון הקודם. גם ההכנסות זינקו ב־126%, אלא שהעלייה מקורה בעיקר מהכנסות בגין דירות שנמכרו ברבעונים קודמים
"מחיר מטרה, מחיר למשתכן או כל מיני תוכניות בנושא המיסוי שמנסה הממשלה לעשות הם כמו כדור אקמול. הטיפול העיקרי במשבר הדיור צריך לבוא מכיוון ההיצע, בנוסף להכשרת כוח אדם. אני מאוד מעריך את שר האוצר משה כחלון, אך תחום המקרקעין מורכב שבעתיים מהסלולר". כך אמר אתמול יגאל דמרי, בעל השליטה (70.9%) בחברת הנדל"ן למגורים י.ח.דמרי, בשיחה עם "כלכליסט" לאחר פרסום התוצאות הכספיות לרבעון הראשון של 2015. מניית החברה, שהציגה עלייה בהכנסות וברווח הנקי, עלתה אתמול ב־2.7%.
- נתן חץ: "אין הצפה בשוק המשרדים בישראל, העלנו שכירות"
- יגאל דמרי: "אין לי כוונה להשתלט על בוני התיכון"
- מי שולט בחברה? סכסוך בין בעלי המניות של קבוצת נץ
י.ח.דמרי בונה ומשווקת דירות ומרכזים מסחריים ב־17 פרויקטים ברחבי הארץ, ונסחרת בתל אביב לפי שווי שוק של 747 מיליון שקל. נכון לסוף הרבעון הראשון, דמרי בונה 1,250 יח"ד, שליש מהן נמכרו תמורת 561 מיליון שקל. החודש זכתה החברה בזכויות לבניית 341 יח"ד בראש העין, חלקן במסגרת מחיר מטרה.
המחיר הממוצע עלה
ברבעון הראשון מכרה דמרי 134 יח"ד בתמורה לכ־200 מיליון שקל לעומת 130 יח"ד תמורת 162.8 מיליון שקל ברבעון המקביל. ברבעון הקודם מכרה החברה כמעט 200 יח"ד בשל ההאצה בשוק הדיור לקראת סוף 2014, עם ביטול חוק 0% מע"מ והתאוששות השוק ממבצע צוק איתן.
דמרי רשמה עלייה של 3% בדירות שנמכרו, ושל 20% במחיר הממוצע לדירה שנמכרה במהלך הרבעון. זה עמד על 1.5 מיליון שקל ברבעון הראשון השנה לעומת 1.25 מיליון שקל ברבעון המקביל.
החברה הציגה גם עלייה בהכנסות. אלה עמדו ברבעון הראשון על 448 מיליון שקל, זינוק של 126% לעומת המקביל, עם 198 מיליון שקל, ולעומת הרבעון הקודם, עם 183 מיליון שקל. דמרי נהנית מהכנסות בגין דירות שנמכרו ברבעונים קודמים ונמסרו ברבעון הראשון של 2015.
הרווח הנקי לרבעון הסתכם ב־46.7 מיליון שקל — יותר מכפול מהנתון ברבעון המקביל, שעמד על 22.9 מיליון שקל.
גם התשומות טיפסו
למרות העלייה בהכנסות, חלה ירידה ברווח הגולמי. זה עמד ברבעון הראשון על 82.1 מיליון שקל, עם שיעור רווחיות גולמית של 18.3%, לעומת 25% ברבעון המקביל ו־23.2% ברבעון הקודם. דמרי מציין שהירידה בפרמטר זה היא בשל תמהיל הדירות שנמסרו. "רווחי החברות כמעט ולא השתנו כי גם העלויות שלהן טיפסו במקביל לעליית מחירי הדירות", ציין דמרי. "התשומות עלו יותר מאשר מחירי הדירות". רוב מרכיב העלויות, לדבריו, הוא שכר העבודה, וכדי להגדיל את ההיצע נדרשים כושר ייצור טוב והגדלה של כמות העובדים — שילוב הדורש יותר עובדים זרים וכן הכשרה עבור אלה המקומיים.
"היצע הקרקעות כמעט ולא השתנה בשנה־שנתיים האחרונות", אמר דמרי. "הגדלת ההיצע לא בהכרח תביא לירידה במחירי הדירות, אך תעזור לשמור על רמת המחירים".
לדברי דמרי, מחיר למשתכן או מחיר מטרה יאפשרו לכמה זוגות צעירים לרכוש דירה, אבל לא יגרמו לירידת המחירים ולהגדלת ההיצע הדרושות. לדבריו, היזמים שמשתתפים במכרזים עובדים על שולי רווח מאוד נמוכים מכיוון שהם גם בונים את הדירות בפועל. "במקום מחיר מטרה, שבו המדינה מסבסדת את עלות הקרקע, אפשר לתת מענק לזכאים".