$
בורסת ת"א

השורה התחתונה

לא צריך להיבהל מהרעשים בשוקי האג"ח

הירידות שנרשמו בשבועות האחרונים בשוק לא מבשרות מפולת, אלא מעידות על שינוי בתמהיל ההשקעות

אליעזר כרמל 08:4407.06.15

התנודתיות בשוקי האג"ח אינה מעידה על שינוי מגמה כל עוד אינה נתמכת באירוע משמעותי חיצוני. מהזעזועים באג"ח בשנים האחרונות עולה לקח חשוב: אסור להיבהל ולפעול "מהבטן", אלא לבדוק אם יש הצדקה למימוש אחזקה.  

התשואות לפדיון של האג"ח בעולם ירדו לרמות נמוכות עד כדי אבסורד. הסיבה נעוצה בעיקר בסביבת ריבית אפסית, ובהזרמות המסיביות של ממשלות ובנקים מרכזיים שנועדו לתמרץ התאוששות. מחזיקי האג"ח נותרו במבוכה לגבי הצעדים שעליהם לנקוט: האם לממש האחזקה ולהמתין לשינוי מגמה ולרמת תשואות נאותה? האם להמשיך ולהחזיק בסחורה? אולי להחליף אג"ח ארוכות בקצרות?

 

להבדיל ממניה, אג"ח מבטאת התחייבות של מנפיק האג"ח לשלם בעתיד ריביות ותשלומי קרן בתנאים שנקבעו מראש במועד ההנפקה. ירידת התשואות בשווקים איננה פוגעת בתנאים המקוריים, ותשלומי הריבית יבוצעו כסדרם. אולם, עד הפידיון מחזיק האג"ח צפוי לסבול מהפסד הון, שעשוי לקזז נתח ניכר מתקבולי הריבית, ולגרור תשואה נמוכה, אפסית או אף שלילית.

 

בשונה ממניות, מימוש אג"ח יכול להיעשות באמצעות הפדיון. לפיכך, האג"ח פחות תלויות בגורמי שוק, במצב ביטחוני, בציפיות וכו'.

 

עיני כל העולם נשואות לאג"ח האמריקאיות ל־10 שנים (Treasuries). הסברה היא כי הן משקפות ציפיות שהפדרל ריזרב יעלה ריבית. אלא שההזרמות האדירות של הבנק המרכזי האירופי יצרו עיוותי תשואות בין האג"ח הממשלתיות של מדינות היורו לבין הטרייז'ריס. כך למשל קיים פער שלילי בין האג"ח של מדינות כמו איטליה וספרד, שכלכלתן בעייתית, לאלה האמריקאיות. גם תשואות האג"ח של ממשלת גרמניה ירדו לרמת האפס, והן נופלות בכ־2% מהאמריקאיות. פער אבסורדי, זה נובע מהנזילות המופרזת באירופה ולא מאיתנות כלכלית.

 

 צילום: איי אף פי

 

מניתוח התזזיתיות בשוקי האג"ח בשבועות האחרונים עולה כי הקשר בין הציפיות להעלאת ריבית בטווח הקצר לבין המגמות בשווקים קלוש. במיוחד נפגעו האג"ח האירופיות, שתשואותיהן נמוכות ללא הצדקה. הקצאת נכסים שקולה גוזרת משקל יחסית מוגבל לאחזקה באג"ח במח"מ כה ארוך. למשקיע שהרוויח יפה בשנים האחרונות כדאי לפעול לקיצור האג"ח שבתיקו. הסיכון באג"ח הארוכות גדל, ואם אין יומרה להחזיקן עד לפדיון - רצוי לממשן. למנהלי הכספים הפנסיוניים דילמה גדולה: מחד, יש להחזיק עבור חסכונות ארוכי טווח אג"ח ארוכות. מנגד, אלה מסוכנות וחשופות לתנודתיות.

 

שוק האג"ח הממשלתיות המקומי מאוד סגור, שכן המשקיעים הזרים לא פועלים כלל בהן לטווח בינוני־ארוך. ואכן, שוק האגח המקומי גילה חסינות רבה כשאת שוקי האג"ח בעולם פקדו ירידות. הירידות בשוק המקומי בשבועות האחרונים אינן מבשרות מפולת, אלא משקפות החלטות של מנהלי כספים מוסדיים לאתר אג"ח אטרקטיביות בחו"ל או להגדיל את משקל ההשקעות האלטרנטיביות, דוגמת נדל"ן מניב. חשוב לבחון מקרוב את התמונה ולקבל החלטות תוך שיקול דעת.

 

השורה התחתונה: הסיכון באג"ח ארוכות הטווח הולך וגדל, ואם למשקיע שמחזיק בהן אין כוונה להחזיקן עד למועד הפדיון - מומלץ שיממש אותן

 

אליעזר כרמל משמש כיועץ לגופים ציבוריים, כדירקטור וכחבר בוועדות השקעה בתאגידים שונים

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x