ויגודמן: "יצאנו להגן על הקופקסון ובנינו מנועי צמיחה לעתיד"
מנכ"ל טבע, שהתארח באוניברסיטת ת"א, אמר כי העלייה בתקציבי הבריאות והצמיחה בענף הפארמה גרמו לשחקניות חדשות להסתער עליו. היעד של טבע: לנצח בכלכלות מתעוררות ולפתח מודלים חדשים
"איפשהו בחוץ עומד להיוולד מתחרה שישנה את האסטרטגיה שלך", כך אמר מנכ"ל טבע ארז ויגודמן, שהתארח אתמול בפקולטה לניהול באוניברסיטת תל־אביב.
ויגודמן ציין כי אורך החיים של חברות במדד המוביל בארה"ב, S&P 500, התקצר במידה ניכרת. חברות שהיו מובילות בתחומן, כמו נוקיה, קודאק וסוני, יצאו אל מחוץ למשחק ויצרו בסיס לצמיחת מתחרים חדשים. הדבר נכון לתחומים נוספים.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
"כללי המשחק משתנים גם בענף הפארמה. יש חמישה כוחות מרכזיים: דמוגרפיה, המהפכה הדיגיטלית, התפקיד הגדל של החולים ברפואה שלהם, הלחץ הגדול יותר של חברות הביטוח והממשלות בעניין הכלכלי, והתחרות הגוברת בין החברות".
"בגלל העלייה בתקציבי הבריאות והצמיחה בענף יותר שחקנים מזהים בו הזדמנות גדולה, ולכן לראשונה נראות בו חברות חדשות. חברות כמו אפל, גוגל, יבמ, אינטל ופיליפס הציבו יעד להיכנס לענף הפארמה במובן הרחב יותר שלו. שחקנים קיימים מגיבים בהעלאת מחירים ובצמצום עלויות, ובהרבה מקרים נוקטים אסטרטגיות קצרות טווח".
"במקרים רבים השחקנים הקיימים נוחתים בצד הלא נכון של השינוי המבני בענף או מבצעים מיזוגים. אלה מהלכים שצריך לעשות, אבל הם לא יספיקו. נכון להקטין עלויות, אבל כדי לנצח כשהכל משתנה מסביב — זה לא מספיק".
"ב־12 החודשים האחרונים בוצעו 80 עסקאות בשווי כולל של 184 מיליארד דולר. התחרות מתעצמת. כדי לנצח יש לחזק תשתיות אבל גם להגדיר עתיד חדש. מי שלא יעשה את זה ישתפר, אבל זה לא יספיק. בטבע הגדרנו אקו סיסטם חדש. שמנו פוקוס על בריאות של אנשים ולא רק על מחלות; על מבנה עלויות וגמישות החברה; על הביג דאטה במודל העסקי. חשוב לנצח בכלכלות מתעוררות וגם לפתח מודלים מסחריים ומחקריים חדשים".
עוד התייחס לשינוי שעברה טבע לפני כשנה, בצל החשש מפקיעת הפטנטים של תרופת הדגל שלה לטיפול בטרשת נפוצה. "יצאנו להגן על הקופקסון ובנינו מנועי צמיחה לעתיד. ראינו שיפור בכל הפרמטרים ותזרים המזומנים השתפר מהותית. התשתית הזו תאפשר את הקפיצה הבאה של טבע".
ויגודמן מפרט: "ארבעת המהלכים המרכזיים הם שיפור בגנריקה, התייעלות, הגנה על תרופות מפתח בסיכון ומוצרים חדשים ומשמעותיים". על התחום האחרון הרחיב: "אנו צומחים במוצרים החדשים בקצב שילך ויגבר. החברה מפתחת תרופה למיגרנה כרונית וצפויה להשיק ב־2019 תרופה משמעותית. אמנם יהיו שלושה מתחרים אבל זהו תחום ענק".
ויגודמן הדגיש את חשיבות התעשייה לכלכלה וציין כי "מדינה שמאבדת את התעשייה שלה מאבדת את הנשמה שלה. ארה"ב מנסה להחזיר אליה את התעשייה כי היא מבינה שאם היא תצא — יאבד מנוע צמיחה משמעותי".
מנכ"ל טבע התייחס להזדקנות של אוכלוסיית העולם ולהפיכתה לעירונית. "לפני 20 שנה אוכלוסיית העולם המתפתח הצטרפה למשחק הגלובלי והתמונה השתנתה. כשאנשים עוברים לערים הם מחפשים עבודה. מסת האנשים שמצטרפים לכוח העבודה בהודו ובסין, בשילוב עם פערי השכר, מובילים למהפכה התעשייתית השנייה — המעבר של מרכזי הייצור הגלובלי ושל התפוקה התעשייתית מהעולם המפותח למתפתח".
תעשיות מהעולם המפותח עברו לסינגפור, הודו, סין ודרום קוריאה — ולדברי ויגודמן, במדינות אלה נרשמה צמיחה. "המעבר למדינות המתפתחות הוביל לעלייה ברמת החיים שם, והעובדים שעברו לערים מתחילים להיות כוח צרכני. לכן כמות הצרכנים בעולם עולה וב־2025 יהיו 4.2 מיליארד צרכנים, והחלק המכריע בעלייה זו מגיע מהמדינות המתפתחות".