$
בורסת ת"א

ראיון כלכליסט

"התשואות באג"ח עדיין ברמה נמוכה יחסית בראייה היסטורית"

ברק בנסקי, מנהל ההשקעות הטרי בחברת הגמל והפנסיה של מיטב דש, סבור עם זאת כי למשקיעים שנערכו לעליית תשואות כזו יש בהחלט מקום להתחיל לרכוש הדרגתית. על בורסת ת"א: "המוסדיים הבינו שהשקעה בחו"ל הכרחית. יהיה קשה לחזור לאחור"

רחלי בינדמן 07:3728.06.15

השם ברק בנסקי לא מוכר מאוד בשוק ההון, כך שמינויו לפני כשלושה חודשים למנהל ההשקעות הראשי של חברת הגמל והפנסיה בבית ההשקעות מיטב דש, השנייה בגודלה בישראל, גרם ללא מעט גבות להתרומם. בנסקי (38), עם ניסיון של עשור כמעט בכנף, זרוע ניהול ההשקעות של כלל ביטוח, העדיף לשמור עד כה על פרופיל נמוך.

 

בראיון ראשון מאז נכנס לתפקיד הוא מספר ל"כלכליסט": "המפגש הראשון שהבהיר לי כי אני אוהב לימודי כלכלה היה במגמה הכלכלית־מתמטית בבית הספר הריאלי בחיפה. בשלב הרבה יותר מאוחר גיליתי שאני מתחבר יותר לצד ההשקעות, לשוק ההון ולניתוח חברות".

 

במקביל ללימודיו במכללה למינהל החל בנסקי לעבוד בבנק הישיר הראשון (בעבר זרוע בנקאות ישירה של הבנק הבינלאומי) והתמחה שם בייעוץ השקעות. כשהבין שהוא מעדיף ניהול השקעות על פני ייעוץ, הצטרף ב־2005 לצוות ההשקעות של כלל ביטוח. בחממה של כלל בנסקי התמקצע, וב־2010 נכנס לתפקידו הקודם כמנהל השקעות כספי הפנסיה של כלל. הגם שעזב את כנף בעת שעברה טלטלה, ובסמיכות אליו פרשה שורה של מנהלים בכירים, בנסקי מציג קו מפויס וטוען כי עזב לטובת "אתגר ניהולי ומקצועי".

 

עסוקים בבניית תשתית השקעות בנדל"ן

 

אחרי שאת מרבית הקריירה שלו עד כה עשה בחברת ביטוח, בנסקי יודע להצביע על ההבדל בין ניהול השקעות בה לבין אותו תפקיד בבית השקעות. "בחברות הביטוח התהליכים בירוקרטיים יותר. במיטב דש קבלת ההחלטות מהירה", הוא מבהיר.

 

בתי ההשקעות נמצאים בפיגור יחסי מול חברות הביטוח באשר להשקעות אלטרנטיביות — בעיקר בנדל"ן אך גם בתחום קרנות ההשקעה. אתה מתכוון להשתמש בידע שלך לצמצום פערים?

"אנחנו עובדים על תוכנית ארוכת טווח להגדיל חשיפה לקרנות ההשקעה. בתחום הנדל"ן אנחנו כרגע בונים תשתית, ברמת המיסוי, ההשקעה וברמה המשפטית. מדובר בהשקעה מסובכת, ואנו רוצים להיכנס אליה ברצינות — לא בהשקעות פה ושם. בינתיים אנו מפצים על כך באמצעות השקעה במניות נדל"ן וקרנות ריט בשוק הסחיר, אם כי לאחרונה הורדנו קצת חשיפה".

 

אילו קרנות נמצאות בפוקוס ההשקעה שלכם עכשיו?

"יש קרנות מעניינות בתחום האנרגיה בארה"ב, כאלה שמתמקדות, בין היתר, בהשקעה בחוב במצוקה של חברות שנפגעו מירידת מחיר הנפט. כרגע אנחנו מחזיקים 2% בקרנות השקעה, ואנחנו בהחלט מתעתדים לגדול בתחום".

 

אשראי לעסקים קטנים ובינוניים ואשראי צרכני על הפרק מבחינתכם?

"בהחלט. אנחנו מאוד רוצים להיכנס לתחום האשראי לעסקים קטנים ובינוניים, בין היתר דרך שיתופי פעולה עם הבנקים, כמו שרכשנו חלק מתיק האשראי של בנק מזרחי ליהלומנים. גם לתחום האשראי הצרכני אנחנו רוצים להיכנס, אם באמצעות שיתוף פעולה עם הבנקים ואם דרך פלטפורמות דיגיטליות (Peer to Peer). בחו"ל המוסדיים הם שחקן מפתח בתחום הזה".

 

הריבית האפסית במשק מאתגרת מאוד את ניהול ההשקעות ומקשה על איתור כאלה שמניבות תשואה מותאמת סיכון. לדעתך הגענו למיצוי כלי הריבית, כך שאין יותר בשר בשוק האג"ח?

"האג"ח בהחלט נסחרו עד לאחרונה ברמות שלא הצדיקו את החזקתן — בעיקר אג"ח ממשלתיות של מדינות מפותחות במח"מ ארוך. מה שקרה לאג"ח לעשר שנים של ממשלת גרמניה הוא דוגמה לכך. הירידות שנרשמו לאחרונה גרמו לאנשים להפסיד במספר שבועות תשואה של שנים. לא היה פיצוי תשואה באג"ח הארוכות, ולכן העדפנו לקחת את הסיכונים שלנו במניות, באשראי בחו"ל ובעסקאות אשראי פרטיות".

 

האם מיטב דש קיצרה מח"מ מבעוד מועד?

"התחלנו בקיצור כבר במחצית השנייה של 2014, לאור הירידה החדה בתשואות, ומתחילת השנה מחזיקים מח"מ קצר יחסית עם מרכיב נזילות גבוה".

 

מה הקרקע לירידות, והאם זהו תיקון בלבד או מגמה שתימשך? כך ,למשל, האם האג"ח השקליות הארוכות לעשר שנים הן כבר הזדמנות קנייה?

"יש סיבות רבות לירידות בשוק האג"ח: רמות תשואה שליליות ואבסורדיות שהיו בחלק לא מבוטל מהאג"ח האירופיות ורמות תשואה נמוכות בשאר העולם המפותח; ירידת החשש מדפלציה באירופה; נתונים מעודדים, בעיקר משוק העבודה בארה"ב, שעשויים לאפשר לפד להעלות ריבית כבר השנה — כל אלה הובילו משקיעים להבין כי אין פיצוי הולם באחזקה באג"ח ארוכות. לגבי התשואות הנוכחיות, עדיין מדובר ברמה נמוכה יחסית בראייה היסטורית, אולם למשקיעים שנערכו לתרחיש של עליית תשואות שכזו, כמונו, יש בהחלט מקום לרכוש בצורה הדרגתית".

 

ברק בנסקי ברק בנסקי צילום: אוראל כהן

האם אפיק האג"ח הקונצרניות, שגם הוא רשם ירידות בחודש האחרון, כבר מתמחר את הסיכון הגלום בו?

"מרבית הירידות בינתיים באפיק הקונצרני מיוחסות לסיכון הריבית הגלום באפיק זה ולא לסיכון האשראי. המשך הפסדי הון באפיק עשוי להביא למכירות של הציבור הרחב באמצעות קרנות נאמנות ותיקים מנוהלים ולהביא להזדמנויות למנהלי חיסכון ארוך טווח כמונו".

 

כשליש מתיקי החוסכים לפנסיה נמצא באג"ח שכבר לא מייצר תשואה נאותה, אף שאתה לא חוזה הפסדי הון גדולים.

"תפיסת הסיכון צריכה להשתנות. מה מסוכן היום יותר לחוסך לפנסיה? להחזיק אג"ח ממשלתית ל־10 שנים עם תשואה נומינלית של 2.4%, או תיק מניות גלובלי מפוזר, שמניב תשואה פוטנציאלית גבוהה פי כמה? לדעתי, לקבע תשואה נומינלית של 2.4% בשנה זה מסוכן יותר".

 

האם ההנחה בדבר תשואה ריאלית בגובה 4%, שהאוצר מכתיב היום כדי להעריך את גובה קצבת הפנסיה הצפויה, היא הגיונית?

"למנהלי ההשקעות של גופי הפנסיה יהיה קשה מאוד להשיג תשואה שנתית כזו, ומן הראוי שהחישוב ישתנה לרמה ריאלית יותר. ריבית ברמה הנוכחית לאורך זמן היא הסיכון הכי גדול לחוסכי הפנסיה, כי בשלב מסוים לא נוכל גם להשיג את עודף התשואה הדרוש משוק המניות. אנחנו סוג של סוחטים את הלימון. רמת המכפילים לא מגלמת שוק זול, והראלי שנהנינו ממנו בשנים האחרונות לא יחזור על עצמו. מדובר במצב שאיש עוד לא התנסה בו, שבו ההתערבות של הבנקים המרכזיים כה מסיבית, עד שהמהלכים שלהם הפכו לשיקול השקעה לכל דבר ועניין".

 

והדולר ימשיך להתחזק?

"אחרי 20% התחזקות של הדולר בעולם בשנה האחרונה קשה לי לראות עוד התחזקות משמעותית. אנחנו מתקרבים לרמה של שיווי משקל. הדולר החזק כבר מתחיל לפגוע בחברות בארה"ב ובצמיחה, מה שמאט את מגמת ההתחזקות".

 

מיטב דש מחזיק היום 55%–60% מהחשיפה המנייתית שלו בחו"ל. זה תהליך שיימשך?

"לא נפחד להגדיל עוד את החשיפה לחו"ל. שיקולי נזילות וסיכוני רגולציה גורמים לנו להעדיף שווקים מעבר לים. אנחנו מעדיפים את השוק האירופי והשוק היפני על פני זה האמריקאי, למרות התנודתיות שמאפיינת אותם באחרונה. בארה"ב אנחנו מתמקדים ברמה הסקטוריאלית: מתעניינים בסקטורי הבנייה, הצריכה הפרטית, הטכנולוגיה, הפארמה. באחרונה גם הגדלנו חשיפה לסקטור הפיננסים".

 

ניהול השקעות הוא כמו חתירה בסירה

 

הנהלת הבורסה בתל אביב מתכננת צעדים שנועדו לשפר את היקפי המסחר, אך בנסקי מפקפק אם מהלך כמו מסחר בישראל במניות זרות ללא רישום אכן יחיה אותה. "לגוף מוסדי כמונו האפשרות לרכוש בישראל מניית יבמ, למשל, לא תורמת לניהול ההשקעות באופן מהותי". המוסדיים הבינו כבר שהשקעה בחו"ל הכרחית, ויהיה קשה מאוד לחזור לאחור".

 

מה מנחה אותך בניהול ההשקעות?

"אני נוהג לחתור בירקון, ויש דמיון בין זה לבין ניהול השקעות — צריך טכניקה, עקביות והתמדה, כדי לשמור על סירה יציבה. צריך גם ללמוד את המסלול לפני הכניסה למים, אבל חשובה גמישות מחשבתית. לא לעצור, חלילה, ולעשות פניית פרסה, אבל כן לדעת לסטות מהמסלול. אני לא מאמין בלקיחת פינות". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x