המשבר היווני בעינים תל אביביות
כמו בכל העולם, גם לשחקנים בשוק המקומי שלנו יש מה לומר על משאל העם ביוון - ובעיקר על היום שאחריו. וגם אצלנו, באופן לא מפתיע - יש דעות לכאן ולכאן
כמו בכל העולם, גם האנשים שמלווים את השוק התל אביבי ימתינו הלילה בדריכות להכרעה במשאל העם היווני. וכמו אצל כולם, גם אצלנו הדעות חלוקות לגבי מה שצפוי לנו מחר. וכנראה גם מחרתיים. לטובת קוראינו, הבאנו לכם כאן את עיקר הניתוחים שיצאו ביממה האחרונה מבית היוצר של השוק המקומי שלנו.
- היום: אזרחי יוון מצביעים במשאל העם הגורלי
- רק ההיסטוריה תשפוט את משחק הפוקר של אנגלה מרקל
- ורופאקיס: ההתנהלות של הנושים ביחס ליוון - "טרוריזם"
הכל יהיה בסדר
רן פלג, מנהל השקעות ראשי של Clarity Capital: "אנו מעריכים שהסיכוי ליציאת יוון מהאיחוד האירופי (Grexit) ממשיך להיות נמוך - גם ליוון וגם למדינות הגוש יש העדפה חזקה להישארותה של יוון חלק מהאיחוד. אבל גם מקרה של פרידה אינו בהכרח דבר גרוע. מבחינת יוון, בטווח המיידי והבינוני המהלך צפוי להכאיב, אך בהמשך, מטבע מקומי יעניק לה גמישות גדולה יותר ויכולת לחזור להיות תחרותית. מבחינת הגוש, זה יחזק את ההכרה בכך שחברות משמעותה התנהלות על פי הכללים, ואת המוטיבציה של המדינות המקומיות להנהיג כלכלה אחראית יותר".
השוק כבר יודע שיהיה בסדר
אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי במיטב דש: "הנתונים מלמדים שהמשקיעים פשוט לא חושבים שפרישת יוון תיצור אפקט הדבקות למדינות אחרות. גם החשיפה הנמוכה של הגורמים הלא רשמיים לחובות של יוון מסייעת להרגעת השווקים. כמו כן, היה די זמן להיערך לסיכון האפשרי. בדרך כלל, כשאיום ידוע לאורך זמן רב ולא מגיע בפתאומיות, התגובה להתרחשות אירועים בפועל מינורית יותר מהחששות. נראה, שמעבר לטלטלה בשווקים שתמשך פרק זמן קצר, פוטנציאל הפגיעה של המשבר ביוון על יתר המדינות באירופה נמוך והשווקים כבר לוקחים את זה בחשבון".
שיחליטו מה שבא להם - אנחנו מבסוטים
הלמן אלדובי: "כרגע, לא ברור האם השאלה שיוון צריכה לענות עליה היא שאלה ספציפית על קבלת תכנית הצנע או שאלה כללית יותר על המשך השייכות לגוש היורו, אך אנו מעריכים כי לכל החלטה תהיה השפעה חיובית על השווקים לאור החזרה לתנאי ודאות".
יאללה בלאגן
בועז צליח, מנכ"ל טופ אלפא: "להערכתנו ימצא פתרון לנושא היווני, וככל הנראה פתרון זה ישאיר את יוון בגוש היורו. אך גם אם לא - אנו סבורים שתקופות סוערות מאין אלו, בהן השוק מחפש שיווי משקל חדש, הן חלק ממחזוריות בריאה של השווקים הפיננסיים ומהוות כר פורה למשקיעים אשר להם היכולת לברור את המוץ מן התבן ולאתר הזדמנויות בעין הסערה".
אבל אירופה בסכנה
כלכלני בנק אגוד: "עזיבה של יוון תציב בסימן שאלה את יסוד הערבות ההדדית בין מדינות הגוש ותפנה באופן טבעי את אור הזרקורים למדינות הבאות השקועות בחובות. אם כלכלתה של יוון עוד קטנה יחסית אך עדיין הצליחה להבהיל את השווקים, הרי שחדלות פירעון של מדינות גדולות כמו ספרד או איטליה כבר עלולה להיות כבר סיפור אחר לגמרי".
וגם העולם בעצם בסכנה
דודי רזניק, לאומי שוקי הון: "על אף שמבחינה ריאלית, המשק היווני אינו משמעותי מבחינה כלכלית ישירה, ולכן לא אמור להשפיע על צמיחת הכלכלות המובילות, העלייה הניכרת בתנודתיות בשווקים במקביל לשלב הנוכחי של המשבר מהווה מצב בלתי רצוי של "הידבקות". התמשכות של תהליך כזה עלולה להעביר את התהליך מן השווקים הפיננסים אל הפעילות הריאלית הגלובלית".
שיסבלו קצת, ואז הכל יסתדר
איילת ניר, הכלכלנית הראשית של "יצירות": ה"הצעה של האיחוד האירופאי אינה טובה, משום שהיא אינה מאפשרת שמיטת חובות או דחיית תשלומים, ודורשת צעדים קשים, שחלקם פוגעים בפוטנציאל הצמיחה של המשק היווני. למעשה, הישארות יוון במסגרת גוש היורו (ללא יכולת לפחת את המטבע וליצור העדפה לתוצרת המקומית), תוך ביצוע צעדי צנע קשים ומחויבות לתשלום החובות שנצברו עד כה – אינה מאפשרת כל מסגרת של צמיחה ברת קיימא, שלאורך זמן תאפשר ליוון לעמוד על הרגליים. זו הסיבה שבשלה רבים ביוון מעדיפים לפרוש מגוש היורו. אם יבחרו תושבי יוון להסכים להצעה האירופית, סביר להניח כי הם יצטרכו לבחור בממשלה חדשה שתיישם את התוכנית כפי שהוכתבה או אחת אחרת דומה לה.
אבל אם יבחרו היוונים לדחות את ההצעה, הרי שעומדות בפניהם שנים לא קלות. שנים של מצוקה: מיתון קשה, שחיקה של כוח הקניה (אינפלציה), עליה בשיעור האבטלה, עוני ועוד. אך בשונה מהאלטרנטיבה הראשונה, אפשרות זו תאפשר ליוון למחוק חובות, לייצר עדיפות למוצרים ושירותים מקומיים שיתמכו בצמיחה, להשאיר את העבר מאחוריה, ולצאת לדרך חדשה עם אור בקצה המנהרה".
מה בדיוק היתה השאלה?
גיא בית-אור, כלכלן בכיר לשווקים גלובליים בפסגות: "בעוד שהאפשריות לתשובה במשאל עם הן מאוד ברורות, "כן" או "לא", השאלה עצמה הרבה פחות ברורה. לכאורה, משאל העם נסוב סביב השאלה האם על יוון לקבל את תנאי החילוץ של הטרויקה כפי שהוצגו ב-25.6, אך האירופים בעצמם אמרו כי הצעה זו כבר אינה רלוונטית שכן מאז יוון הפכה להיות חדלת פירעון. זאת ועוד, ההשלכות של המשאל לא מאוד ברורות - הממשלה היוונית טוענת שבכל מקרה יוון תישאר בגוש היןרו, אך אם שואלים את האירופאיים, שומעים מנגינה מעט שונה".
בואו לא נשכח את מה שבאמת חשוב
יונתן כץ, לידר שוקי הון: "אי וודאות סביב יוון והחשש מפגיעה בצמיחה הגלובלית, לצד נתוני תעסוקה מעט חלשים בארה"ב, תומכים בדחיית העלאת הריבית על ידי הפד לחודש דצמבר".