סיבוב פרסה: החוזים על הנפט עברו לעליות קלות
החוזה על WTI נסחר סביב רמה של 52 דולר לחבית. לפי הערכות ייקח לאיראן עד שנה כדי לחזור לקצב ייצור הנפט לפני הטלת הסנקציות ב-2012
החוזים העתידיים על הנפט עברו להיסחר בעליות קלות אחרי שאיבדו גובה היום (ג') במסחר לאחר הדיווחים על הסכם גרעין היסטורי בין איראן לשש המעצמות.
- המשבר ביוון הפיל את הנפט ב-7.7% - לשפל של 3 חודשים
- היסטוריה: הסכם גרעין בין איראן למעצמות
- צבא הסייבר התימני מחריף את המצב
הסכם הגרעין ההיסטורי שנחתם הבוקר בווינה בין המעצמות לבין איראן יעמוד בתקופה הקרובה במוקד מחלוקת בינלאומית ופנים-אמריקנית סביב השאלה אם הוא אכן יעצור או יעכב את איראן בדרך לפצצה, או שמא מדובר בתרגיל השהייה בלבד של המשטר בטהרן, שמנצל את הלהיטות של המערב להימנע מעימות. גורם איראני שהשתתף בשיחות בווינה סיכם בראיון לטלוויזיה בארצו כשאמר "השגנו הסכם טוב". בטלוויזיה האיראנית דווח כי "כל מתקני הגרעיניים ימשיכו לפעול. אף אחד מהם לא ייעצר או ייסגר. איראן תמשיך בהעשרת אורניום. המחקר והפיתוח על צנטריפוגות מפתח (IR6, IR-5, IR4, IR 8)) יימשך".
במסחר בבורסות הסחורות הנפט מסוג WTI עולה ב-0.5% ונסחר ברמה של 52 דולר לחבית. הנפט מסוג ברנט יציב ברמה של 58 דולרים.
הסיבה העיקרית לירידות בנפט קשורה להערכה כי הורדת הסנקציות שהוטלו על ידי המעצמות איראן תציף את השוק בנפט, כאשר המדינה איראן תגביר את קצת הייצור שלה. הסנקציות שהוטלו ב-2012 חתכו את קצב הייצור של איראן בחצי כאשר ההכנסות של המדינה מנפט ירדו ב-2014 לשפל של 9 שנים.
לפי הערכות של ברקליס ייקח לאיראן פרק זמן של עד שנה על מנת לחזור לקצב תפוקה יומי של 500 אלף חביות ביום. עם זאת, שר הנפט האיראני אמר לפני כחודש כי ייקח למדינתו 7 חודשים עד אשר תגיעה לקצב ייצור של מיליון חביות ביום.
אלה פריד מלאומי שוקי הון אמרה היום כי איראן לא תהיה זו שתיקח על עצמה אחריות לווסת את מחירי הנפט. "יש לזכור כי הסרת הסנקציות מתרחשת כאשר מחירי הנפט בחצי השנה האחרונה הם נמוכים ותנודתיים, וכך בדיוק מעוניינת לראות אותם ערב הסעודית - המדינה היחידה באופ"ק המסוגלת לווסת את הכמויות.
"אין ספק שאיראן, אשר במשך שנים מכרה פחות נפט ממכסת היצוא שלה באופ"ק, אינה מתכוונת לקחת על עצמה את האחריות לוויסות המחירים הגלובאליים. לנו נראה כי בטווח הקצר, באופן פרדוקסלי, הטריגר היחיד שיכול להקפיץ את המחירים בחצי השנה הקרובה, היא דווקא עלייה במתיחות גיאו-פוליטית במפרץ הפרסי בין איראן לשכנותיה".