יוזמת רשות ניירות ערך: אם אין מלאנוקס - תסחרו באפל
רשות ני"ע פירסמה הצעת חוק לפיה מניות של חברות אמריקאיות בעלות שווי של יותר מ-100 מיליארד דולר ייסחרו בבורסה בתל אביב
אתמול פרסמה רשות ני"ע הצעת חוק שתאפשר לרשום למסחר בבורסה בת"א מניות של חברות אמריקאיות שיש להן שווי שוק מינימאלי של 100 מיליארד דולר.
- יו"ר רשות ני"ע: שוקלים לפטור חברות קטנות מפרסום דו"חות רבעוניים
- הרשות מודה: הכבדת הרגולציה על חלוקת דיבידנדים נכשלה
- האוזר: "אני מקווה שב-2016 נסיים את תהליך הפרטת הבורסה"
מדובר במסחר לא וולונטרי שנועד לעורר את מחזורי המסחר שירדו בהיקפם באופן ניכר בשנים האחרונות. אם תיושם ההצעה, יתאפשר לסחור במניות של חברות אמריקאיות כדוגמת אפל, אמזון ומיקרוסופט גם בימי ראשון, כאשר לא מתקיים מסחר בארה"ב. הרישום למסחר בפועל יבוצע דרך מסלקה בארה"ב.
רשות ני"ע הגדירה שווי שוק מינימלי של 100 מיליארד דולר כדי להבטיח את אמינות החברה ומתוך הנחה כי חברה כה גדולה עומדת ממילא בדרישות הפיקוח הקפדניות של השוק הזר. ישנם מספר תנאים כדי שיוכל להתבצע מסחר שכזה במניות של חברה והם שלפחות 55% מהמסחר במניה יתקיים במדינה שבה פועלת הבורסה בה רשומה החברה וגם נדרש שמניות החברה נסחרו שנה לפני כן בחו"ל באותה בורסה בה רשומה החברה. הרשות תבחן את העמידה בקריטריונים פעמיים בשנה ואם שווי השוק של חברה מסויימת יפחת מתחת ל-90 מיליארד דולר, מניות החברה ימחקו מהמסחר.
הרשות בחרה במתווה שונה מהמתווה שהציע מנכ"ל הבורסה יוסי ביינארט. ביינארט רצה לאפשר מסחר כפוי של מניות ישראליות שנסחרות בחו"ל, ומכיוון שרשות ני"ע חששה מחוסר פיקוח היא בחרה להציב רף שווי גבוה כך שהתוצאה היא שדווקא חברות ישראליות שנסחרות בארה"ב כמו מלאנוקס או מובילאיי לא יוכלו להיסחר בעקבות ההצעה הזו.