ישראל אליהו: "אם אנחנו לא רוצים לחיות בפחד - חובתינו לתרום לקהילה"
בנו של בעל השליטה במגדל אמר בכנס BDO לאפקטיביות במגזר השלישי כי רק 500 עמותות בישראל מראות היתכנות פעולה
ישראל אליהו, יו"ר מגדל שוקי הון ובנו של שלמה אליהו - בעל השליטה בקבוצת מגדל - אמר היום בכנס BDO לאפקטיביות במגזר השלישי, כי על בעלי ההון מוטלת אחריות לתרום מחלקם לקהילה. "בעולם שבו אחוז אחד מחזיק ב-99% מהון, אם אנחנו לא רוצים לחיות בפחד, כמו שקורה ביוהנסבורג, יש לנו אחריות לתרום לקהילה"
- האם עמותה ללא מטרת רווח רשאית להרוויח?
- נבחרו עמותות להפעלת קרנות יוזמה חברתית: קרן דואליס ורשת הון סיכוי לישראל
- שת"פ בין עמותות הוא חובה
ישראל אליהו שלא נוהג להתראיין, התייחס בדבריו לאחת האמירות של ביל גייטס בעניין זה לפני שנים: "אמא של גייטס היא זו שלימד אותו שלמי שיש כסף יש אחריות גדולה מאד כלפי הקהילה".
עוד אמר אליהו, בעניין השיקולים של יעדי התרומה, כי הם דומים לשיקולים עסקיים: "אדם שרוצה להשקיע בעולם הביטוח יעשה בדיקה או ילך לחברת ייעוץ כדי לקבל פריסה של כל עולם הביטוח, החוזקות והחולשות של כל שחקן בשוק ובדיקות נוסוף. כך גם במגזר השלישי צריך לבדוק אילו ארגונים מקבלים תרומות, איפה חסרים מתנדבים, מי נמצא בוועד המנהל של עמותות - נושא שקשה מאוד לבדוק".
אליהו מדמה את עולם העמותות לסטאראטאפים שיכולים לפעול בצורה התנדבותית מלאה או בחצי ארגון עסקי: "ברגע שארגון מצליח להשיג תקציב של מעל 2 מיליון שקל ופריסה ארצית אז הוא הוכיח היתכנות פעולה. כיום יש בישראל מעל 20 אלף עמותות, ורק 500 מתוכן מראות היתכנות. מתוך אותם 500 הארגונים הללו, יש כ-50 מגה-ארגונים כדוגמת ויצ"ו או הג'וינט שפועלים בהרבה מאוד תחומים, עם פריסה ארצית ותקציבים של מאות מיליוני שקלים".
ישראל אליהו אף הביע ביקורת על תיפקודה של המדינה בכל הקשור לרווחה. "המדינה לא יודעת לסגור דברים. על מנת להשיג תוצאות בתחומי הרווחה ובתחומים החברתיים המדינה צריכה לשלם עבור תוצאות", אמר אליהו, ונתן כדוגמה את שילובם של החרדים בשוק העבודה. לדבריו, המדינה צריכה לשלם לעמותה עבור שילובו של עובד חרדי סכום מסויים שבהמשך יוחזר לה - מכיוון שאותו עובד ישלם לה מס. "זו התמורה שממנה אני יכול לשלם את ההצלחה", הסביר אליהו.