ריבית אפסית? תשכחו מזה. בחברות האשראי אתם משלמים 8% ומעלה
הריבית הממוצעת שמשלמים הצרכנים בהלוואות מישראכרט עומדת על 8.2% - גבוה יותר מהריבית המירבית שמתיר החוק לגבות בשוק האפור ואשר עומדת שם על 7.7%. אלא שחברות האשראי אינן כפופות לחוק הזה
חברת כרטיסי האשראי ישראכרט הגדילה במהלך השנה האחרונה את היקף תיק ההלוואות שהיא מעניקה ללקוחותיה ב-63% כך שעתה אלו מסתכמים ב-1.25 מיליארד שקל. על פי דו"חות החברה, הריבית הממוצעת שישראכרט גובה על הלוואות אלו, נכון ליוני 2015, עמדה על 8.2% - גבוהה יותר מהריבית המירבית שקיימת בחוק על חברות בשוק האפור שעומדת 7.74%.
ריבית ההמוצעת שגבתה ישראכרט עמדה כאמור על 8.2% (פריים פלוס 6.6%) כאשר ריבית זו גבוהה יותר מהמגבלה החוקית שקיימת על חברות חוץ בנקאיות שעומדת נכון למאי 2015 על 7.74%. עם זאת, חברות כרטיסי האשראי והבנקים אינם כפופים לחוק זה ולכן יכולים לגבות ריבית גבוהה יותר, כך למשל הריבית הממוצעת ברבעון הראשון של חברת כרטיסי האשראי כאל הייתה גבוה יותר מזו של ישראכרט ועמדה על 10.8%, ואילו הריבית הממוצעת של לאומי קארד ברבעון הראשון עמדה על 6.3% - ריבית שמיוחסת בין היתר לעובדה שכשליש מתיק האשראי של לאומי קארד מקורו באשראי לרכב שם הריביות נמוכות יותר. שתי החברות צפויוית לפרסם את דוחותיהן בשבוע הבא.
תזכיר חוק של משרד המשפטים שהוצא בפברואר 2014 אך טרם אושר ביקש לשנות את החוק ולהכניס לתוכו גם את חברות כרטיסי האשראי והבנקים.התזכיר גם ישנה את גובה נוסחת הריבית המקסימלית מתוך הנחה כי התקרה היום של 7.7% שירדה בשנים האחרונות יחד עם ירידת הריבית במשק היא נמוכה מדי ואינה יכולה לפצות על הסיכון שטמון במתן ההלוואה בחלק מהמקרים, שכן כאשר הגבלה זו חוקקה ב-1993 - התקרה עמדה על 39%. על פי ההצעה החדשה - הנוסחה תשונה לריבית פיגורים של החשכ"ל +12% כך שנכון להיום מדובר בריבית של כ-20%. שרת המשפטים, איילת שקד, העלתה לאחרונה שוב את התזכיר שעבר את אישורה של ועדת השרים של הממשלה.
- הלקוחות זעמו וישראכרט לא תיגבה עמלה חדשה על שירות SMS
- ישראכרט תחל לגבות כסף עבור שירות הודעות ב-SMS
- מהאוצר לישראכרט: סגן הממונה על התקציבים עובר לשוק הפרטי
ישראכרט, על אף היותה חברת כרטיסי האשראי הגדולה בישראל, מחזיקה בתיק האשראי הקטן ביותר מבין שלוש החברות. הגידול החד בהיקף ההלוואות הצרכניות שהעניקה ב-12 החודשים האחרונים הוא צעד נוסף שעושה החברה בכדי לסגור את הפער. בהשוואה לדצמבר 2014, תיק האשראי של החברה גדל ב-36%.
הקפיצה בהיקף פעילות האשראי של החברה התבטאה גם בהכנסות המימון שהחברה רושמת שכן אלו גדלו בכ-18% והסתכמו ב-80 מיליון שקל. מנכ"ל ישראכרט, רונן שטיין אמר בנושא כי "החציון הראשון של השנה מביא לידי ביטוי את התחלת יישום התוכנית האסטרטגית של קבוצת ישראכרט לשנים הקרובות, אשר מתמקדת בהגדלת תיק האשראי, הרחבת שיתופי פעולה וחדשנות טכנולוגית".
היקף רכישות הציבור שנעשו בכרטיסי ישראכרט צמח ב-6.3% ועליה זו משתלבת כחלק ממגמה של השנים האחרונות בה הציבור מגדיל לעשות שימוש בכרטיסי אשראי כאמצעי תשלום. ההכנסות של ישראכרט מהפעילות בכרטיסי האשראי הסתכמו ב-828 מיליון שקל – עליה מתונה של 0.4%.
בצד ההוצאות ישראכרט רשמה עליה הן בהוצאות התפעול, הן בוצאות המכירה והשיווק והן בהוצאות בגין הפסדי אשראי. העליה בהוצאות בהיקף של 9.6% אל מול עליה מתונה בהכנסות בשיעור של 0.5% שחקו את השורה התחתונה של ישראכרט בכ-6% והרווח הנקי הסתכם ב-147 מיליון שקל.