מפולת? מנהלי ההשקעות הבכירים בישראל תמימי דעים - הירידות זמניות
צבי סטפק, מייסד ויו"ר מיטב-דש, אופטימי: "נשארים בתחזית שלנו - מדד ת"א 25 יזנק ב-15% בחצי השנה הקרובה". גלעד אלטשולר: "אני לא מאמין שהשוק הסיני יקרוס כל כך מהר". אלדד תמיר: "אם הירידות יימשכו - זו הזדמנות להיכנס לשוק"
תיקון מחירים ולא מפולת. כך מעריכים מנהלי השקעות הבכירים בישראל ביחס לנפילות בשוק המניות היום (א') בת"א בעקבות הנפילות החדות בשוקי המניות בעולם במהלך סוף השבוע. הציבור הישראלי לא מתרגש מההרגעות של מנהלי ההשקעות. במהלך היום נרשמו פדיונות של קרוב למיליארד שקל מקרנות הנאמנות המשקפים את הפאניקה של הציבור ממצב השווקים בעולם.
- מסין - ועד הזהב: שמונה סימנים לכך שהפאניקה בשווקים תימשך
- לראשונה זה שנתיים: אפל בטריטוריה דובית
- "הבורסה בשנגחאי עלולה לשחזר את המפולת בוול סטריט ב-1929"
"התחזית שלנו לגבי מדד ת"א 25 ברמה של 2,000 נקודות בסוף שנה תתממש"
למרות הפאניקה, המייסד ויו"ר בית ההשקעות מיטב דש, צבי סטפק, סבור כי מדובר בתיקון מחירים בלבד. "בעיני זה רק תיקון קטן אחרי עליות של 15% מתחילת השנה" אומר סטפק בשיחה עם כלכליסט. "תיקון מוגדר ירידה מהשיא של השווקים עד 20% מהשיא. מעבר לזה זה כבר נחשב שינוי מגמה. אני לא רואה את זה מגיע לשם. אני מעריך שנראה ירידות של 10%-15% בעולם ובישראל אפילו פחות".
סטפק הוא אחד ממנהלי ההשקעות שהרבו לדבר לאחרונה על האיום הסיני. לדבריו, משבר בסין בהחלט יכל להביא למפולת בשוקי המניות בעולם אולם לדעתו עדיין לא הגענו לנקודה הזאת. אם נראה את מדד הייצור בסין מגיע לרמה של 40 נקודות (היום עומד על 47.1 נקודות) וירידה נוספת של 20% בסחורות בעולם, אז כדאי להתחיל לדאוג. כלומר, הרע עדיין לא התממש אבל הפוטנציאל הוא קיים".
סטפק הסביר כי "לסין יש שני יתרונות לטיפול במשברים. בראשונה, המשטר שיכל לקבל החלטות מהר בניגוד לאמריקאים. ובנוסף, יש להם 4 טריליון דולר בקופה וזה נותן להם גמישות שלמדינות אחרות אין אותה. אנחנו עדיין חושבים שהתחזית שלנו לגבי מדד ת"א 25 - עלייה של 15% בחצי השנה הקרובה - תתממש".
"יש בעיות מבניות בסין וזה גורם להאטה בכלכלה"
גם גלעד אלטשולר, מנהל השקעות ראשי ומייסד בית ההשקעות אלטשולר שחם, סבור כי מדובר רק בתיקון קטן בשוק המניות. "אנחנו עושים היום פעולות בשוק בהתבסס על ההנחה שהמערכת הפיננסית בסין תשרוד. אני לא חושב שיהיה לנו משבר כמו בשנת 2008 אלא יותר כמו תיקון קצר בשווקים".
אלטשולר ציין כי "כבר כמה חודשים אנו חושבים שהנה אוטוטו הכלכלה בעולם מסתדרת והכלכלה צומחת ומספרים לנו תקופה ארוכה שהמשק צומח ואוטוטו מעלים ריבית, ופתאום מגלים שהעולם לא כולו טוב. יש בעיות מבניות בסין וזה גורם להאטה בכלכלה והשווקים צריכים לתקן מה שקרה. השוק הסיני הוא שוק ענק ואם הוא יקרוס אז זה יגרור את כולם אחריו, אבל אני לא מאמין שזה יקרה כל כך מהר".
אלטשולר סיפר כי "האסטרטגיה שלנו נשארה אותו דבר. בעיקר בשוק האג"ח שאנו אומרים כבר תקופה ארוכה מאוד אנו חושבים שהריביות יישארו נמוכות וגם אם ההם יעלו אז הן יעלו בצורה נמוכה מאוד. אנשים צריכים להתרגל לריבית הנמוכה וזה מחזק את האסטרטגיה שלנו לגבי מח"מ שצריך להיות 5 שנים ומעלה. לגבי המניות לא עשינו שום שינוי. אם נחשוב שהעולם מתגבר על זה ולא יהיה שינוי אז אולי אפילו נקנה".
"אם הירידות ימשיכו זה הזדמנות להכנס לשוק"
אלדד תמיר, מייסד ומנכ"ל של בית ההשקעות תמיר פישמן, אמר כי הוא לא רואה כרגע שום דבר מהותי שמצדיק מפולת או אפילו מיני מפולת. "המצב הכלכלי העולמי לא דומה למה שהיה בשנת 2008 לא מבחינת הרווחיות של החברות לא האשראים. מחירי המניות בעולם הם לא גבוהים כך שגם אם יש התאמה אין הצדקה שתהיה ירידה דרמטית . אם הירידות ימשיכו זה הזדמנות להכנס לשוק. גם בשנת 2008 אנשים נכנסו לשוק ועשו לא מעט כסף". תמיר הוסיף כי "הנתון שפורסם בסין לא מצדיק דרמה כזאת. אבל זאת נטייה של שוקי הון פעם אחת לייצר לעצמם סיבות להיסטריה והתקשורת מזינה את זה. אני לא חושב שיש סיבות שמצדיקות היסטריה. יש עוד מקום לעליות בשוק המניות. בישראל אני יותר מודאג כי מתעלמים מנתוני הייצור והאינפלציה".
אמיר איל, יו"ר ואסטרטג ראשי של קבוצת ההשקעות אינפיניטי אמר כי הירידות מושפעות בעיקר מלחץ פסיכולוגי ולכן יש להזהר מאוד מהתנהלות חפוזה. "השוק ימשיך גם אחרי הירידות ובסופו של דבר בריביות אפס גם יחזור. בעולם שבו הסינים אכלו את רוב העוגה הכלכלית על חשבון כולם, ההאטה אצלהם אומרת שיש גם מרוויחים אחרים, קרי ארה"ב ואפילו אירופאים. זה אומר שמלחמת מטבעות תתחדש ביתר עוצמה משמע הריבית בארה"ב לא תעלה וכך גם בארץ. בנסיבות כאלה, שווקי ההון אחרי מימוש יחזרו לעלות".