פרשנות
הנפילות בשווקים: ממה באמת צריך לפחד?
מאחורי הירידות החדות בשווקים מסתתרת הסכנה הגדולה: תדלוק נוסף של בועת הנדל"ן
בימים הקרובים מומחים, וגם כאלו שלא, ינתחו ויסבירו לאן מועדות פני השווקים, כאילו שזה באמת משנה. הרי עוד לא נולד הגאון או האלגוריתם שתמיד הצליח לצאת רגע לפני המפולת ולהיכנס רגע לפני גל העליות. ובכל זאת, בכל פעם שזה קורה ,ההפתעה היא כה רבה עד שהיא לפעמים מגוחכת. כן, מניות ומדדים יכולים ליפול בחדות ובמהירות. פשוט כי הגיע הזמן ושהמחירים שאליהם הם הגיעו הפכו להיות בלתי מוצדקים. ובכל זאת, ישנן ארבע נקודות שכדאי לשים אליהן לב.
1. בדרך כלל, המחזור הפיננסי והריאלי רודפים זה את זה. כשיש צמיחה (או ציפייה) מואצת בעולם הריאלי, העולם הפיננסי מגיב בחיוב ומתחיל במחזור חיובי משלו. העניין הוא שבשנים האחרונות מה שמחזיק את השווקים הפיננסיים באוויר זה בעיקר תעתועים פיננסיים שאמורים להמריץ את הכלכלות החולות אך לא עושות את זה בצורה יעילה דייה. האבטלה הגדולה בגוש היורו לא עושה סימנים של ירידה. והפד חושש מהעלאת ריבית בארה"ב כי הוא לא באמת מאמין שכלכלת ארה"ב מספיק חזקה כדי להתנתק מבלון החמצן של הריבית הנמוכה. גם בישראל נתוני הלמ"ס שהתפרסמו לאחרונה מצביעים על אומדני צמיחה של 0.3%, בנוסף תוצר המגזר העסקי במגמת ירידה והיצוא צונח. ככה עלול להיכנס המשק הישראלי לטלטלה פיננסית שתבוא. אם לא מחר, אז מחרתיים.
2. אף שכולם מסתכלים על השווקים הפיננסיים כרגע, הדבר הכי מפחיד במשק הישראלי היא בועת הנדל"ן ומה שעשוי לקרות לה אם תהליך ירידות השערים יימשך. הבועה מתנפחת לה בקצב מסחרר וגדלה בעוד 6 מיליארד שקל של משכנתאות חדשות בכל חודש כבר עכשיו. הירידות בשווקים הפיננסיים, אם יימשכו, לא יאפשרו לבנק ישראל להעלות את הריבית הנמוכה, וזו פתיינית שכמותה, תמשוך עוד ועוד משקיעים לתחום הנדל"ן — מה שיעלה עוד את המחירים. תדלוק נוסף של מה שנראה כמו בעירה לא מפוקחת כבר כרגע, מסוכן הרבה יותר מירידות טבעיות בשווקים שעלו אולי יותר מדי.
3. מה שמניע את השווקים הפיננסיים כרגע הוא החדשות מסין. מחבר הספר "הקריסה הקרבה של סין" גורדון צ'אנג הזהיר אתמול כי אסור להאמין לנתוני הממשל הסיני וכי הצמיחה שם קרובה יותר ל־2% מאשר ל־5% המדווחים. אף אחד לא יודע להגיד עד כמה מעוותים הנתונים. מעבר לכך, הממשל הסיני הוא בלתי צפוי והוא מזרים מיליארדים לשווקים הפיננסיים שלו כדי לא לאפשר להם ליפול. הוא גם החליט על שינוי מדיניות המט"ח שלו בן לילה. המשתנה הכי חשוב בכלכלה העולמית הוא בגדר נעלם אחד גדול שמשדר אי־ודאות ואת זה השווקים הפיננסיים שונאים.
4. חלק גדול מגופי הפנסיה והגמל עשו תשואות נהדרות עבור החוסכים שלהם בשנים האחרונות, בזכות החשיפה הגבוהה למניות ולמה שמכונה רכיבי סיכון. לכן נכון לשפוט אותם רק אחרי מחזור אחד שלם הכולל גאות ושפל. לירידות בשווקים הפיננסיים יש תכונה של אקונומיקה. הם צורבים וגם יש להם ריח לא מי יודע מה אבל הם עושים יופי של עבודת ניקיון. אם מהלך הירידות יימשך יידרשו הגופים המוסדיים לניקיון כללי בתיקי ההשקעות שיגרום להפסדים לא נעימים בתיקי החוסכים.