בגלל רוסיה: כלכלית ירושלים נכנסה לכוונת של מידרוג
החברה שבנק לאומי מנהל מו"מ למכירת מניות השליטה בה נכנסה לרשימת מעקב עם השלכות שליליות. המשמעות - אם לא יחולו שינויים מהותיים בחברה, דירוג האשראי שלה ירד
בשעה שבנק לאומי מנהל מו"מ למכירת מניות השליטה (40%) של אליעזר פישמן בכלכלית ירושלים, חברת מידרוג מכניסה את דירוג האשראי של החברה ל-credit review (רשימת מעקב) עם השלכות שליליות. כניסה לרשימת זו משמעותה שהחברה נמצאת על הכוונת של מידרוג ומזהירה את המשקיעים כי אין להסיק לגבי הדירוג בהחלטות השקעה ארוכות טווח. במקרה של כלכלית ירושלים, ההכנסה נעשתה עם השלכות שליליות, כלומר אם לא יחולו שינויים מהותיים בחברה, דירוג האשראי שלה ירד בטווח הקרוב. הדירוג של כלכלית ירושלים הוא Baa1 - מקביל ל BBB+ של מעלות.
- לאומי אישר את מכירת מניות כלכלית ירושלים לשטיינמץ
- מבני תעשייה: עלייה של 4.5% בהון העצמי ל-1.6 מיליארד שקל
- כלכלית ירושלים מאשרת: פישמן במו"מ עם שטיינמץ למכירת 40% מהחברה
לפי הכלכלנים של מידרוג הכניסה לרשימת המעקב נובעת בין היתר משום שהחברה לא הצליחה לממש נכסים משמעותיים בשנת 2015, עד כה, כאשר בין היתר, נשענה החברה בתחזיות התשרים שלה על מקורות אלו ועליה ליצור מקורות נוספים על מנת לעמוד בהתחייבויותיה. לאור לוחות הזמנים הקצרים, עיקר יכולת הפירעון של החברה בטווח הזמן האמור, נשענת על קבלת קווי אשראי חדשים. להערכת מידרוג, באם החברה לא תצלח בהגדלת מקורות נזילותה ייתכן ודירוג החברה יורע באופן מהותי.
בינתיים בנק לאומי, המחזיק בחוב אישי של פישמן בהיקף של 1.5 מיליארד שקל ובשעבוד על 40% מניות כלכלית ירושלים שבידי פישמן (מתוך אחזקה של 67%), ממשיך לקדם את המכירה של המניות לידי בני שטיינמץ. כפי שפורסם בכלכליסט השבוע, דירקטוריון בנק לאומי אישר את מכירת מניות כלכלית ירושלים המשועבדות לו תמורת עד 400 מיליון שקל. כחלק מההסכם, לאומי יעמיד לכלכלית ירושלים אשראי בהיקף של 150 מיליון שקל כנגד ביטחונות קיימים. לאחר השלמת העסקה יזרים שטיינמץ לחברה מאות מיליוני שקלים במזומן או בנכסים.
המשבר בכלכלית ירושלים החריף בחודש נובמבר 2014 עם פריצתו של המשבר הכלכלי ברוסיה, אליו חשופה כלכלית ירושלים בהיקף של 20%. הירדה החדה במחיר הנפט, מקור ההכנסה העיקרי של רוסיה, הביא לקריסה בשער הרובל שנסחר היום בשער חריג של 70 רובל לדולר. הריבית במדינה עלתה לשיעור גבוה של 11%. השילוב של ריבית גבוהה עם רובל גבוה הביא לירידה חדה בשווי הנדל"ן של מירלנד, הזרוע דרכה פועלת כלכלית ירושלים ברוסיה.
מאז החל המשבר ברוסיה נחתך ההון העצמי של מירלנד ב-80% מרמה של 276 מיליון דולר בסוף הרבעון השלישי של 2014 לרמה נוכחית של 58 מיליון דולר. שווי הנדל"ן להשקעה נחתך ב-38% מאז תחילת המשבר ברוסיה מרמה של 531 מיליון דולר לרמה של 329 מיליון דולר ברבעון הנוכחי.