מקלות בגלגלים של שטיינמץ: מחזיקי אג"ח סקורפיו שוב מתנגדים להסדר
באסיפה סוערת של מחזיקי האג"ח גילו נציגי שטיינמץ כי למרות הסכמות מוקדמות, המחזיקים מתנגדים להסדר החוב על 242 מיליון שקל. הסיבה: התוכנית העסקית החדשה שמציעה החברה למימוש נכסים ופיתוח פרויקטים למגורים באוקראינה
באסיפת מחזיקי האג"ח של סקורפיו נדל"ן שלשום (ה') שוב התלהטו הרוחות נגד הנהלת החברה, שמנסה לקדם הסדר חוב שני בתוך ארבע שנים. חברת הנדל"ן של המיליארדר בני שטיינמץ, שפעלה ברוסיה ובאוקראינה וקרסה תחת עול חובות של חצי מיליארד שקל (יחד עם החוב לבנקים), כינסה את המחזיקים לאסיפה אחרונה לפני פרסום כתבי הצבעה למתווה שגובש מול הנציגות.
- בנק הפועלים דרש - ובני שטיינמץ פרע חוב של 36 מיליון שקל
- מתפנה לטפל בהסדר החוב: שטיינמץ נשאר הבעיה של נושי סקורפיו
- האם מי שלא פרע את החוב בסקורפיו יציל את כלכלית ירושלים?
אולם נציגי שטיינמץ גילו כי למרות הסכמות מוקדמות, עדיין יש כמה גופים ומחזיקים פרטיים שמתנגדים להסדר ודורשים מקצה שיפורים.
במתווה ביקש שטיינמץ דחייה של חמש שנים בהחזר חוב של 242 מיליון שקל, במקום חמישה תשלומים שנתיים שווים. בתמורה הציע ערבות אישית על 160 מיליון שקל, וכן שמר לעצמו זכות לפרוע את הערבות במהלך התקופה בתוספת ריבית של 2% והצמדה - תספורת של 33% בחוב.
הנהלת סקורפיו תולה תקוות בתוכנית עסקית, הכוללת מימוש נכסים ופיתוח פרויקטים למגורים באוקראינה. אך מחזיקי האג"ח לא אהבו אותה ושלחו את היועץ הכלכלי שרון זאורבך לעשות שיעורי בית. בנוגע לערבות האישית של שטיינמץ, תהו מחזיקי האג"ח מה יקרה אם יילך לעולמו במהלך התקופה, ולנאמנים לא היתה תשובה מספקת.
כיוון ששטיינמץ סירב לדרישת רשות ני"ע לפרסם הצהרת הון, סקורפיו תחדל להיות חברה מדווחת לבורסה בת"א והאג"ח שלה יהיו לא סחירות. מכאן נובעת המחלוקת בין גופי חיסכון טווח ארוך (פנסיה וגמל) כמו הראל, מנורה וכלל, שיושבים בנציגות ומבקשים לאשר את ההסדר, לבין קרנות הנאמנות כמו מיטב דש, מגדל שוקי הון ושלושה משקיעים פרטיים שמתנגדים לו. הסיבה: הקרנות יהיו חייבות למכור את האג"ח בתוך שלושה חודשים מאישור ההסדר, וכך לא ייהנו מהתאוששות החברה, אם תגיע.
לחברות הביטוח יש רוב של יותר מ־75%, השיעור הדרוש לאישור ההצעה, אולם כדי שזו תעבור נדרש גם רוב של ראשים. כלומר, צריך שיותר גופים או מחזיקי אג"ח פרטיים יתמכו במתווה מאשר יתנגדו.
מרבית המחזיקים הפרטיים מתנגדים למתווה, כך שמבחן הראשים עלול להוות מכשול רציני לשטיינמץ. עם זאת, העובדה שהוא נסוג מרכישת כלכלית ירושלים מגבירה את הסיכויים לאישור המתווה.