$
שווקי חו"ל

על רקע פרשת פולקסווגן: מודי'ס צופה צמיחה של 2.5% בשוק הרכב העולמי

סוכנות הדירוג מותירה את דירוג הענף באופק יציב וצופה התאוששות במכירות - בעיקר בשוק הסיני. לפני כשבוע הורידה הסוכנות את אופק הדירוג של פולקסווגן מיציב לשלילי, אך הותירה את הדירוג עצמו, A2, ללא שינוי

שירות כלכליסט 10:2101.10.15

סוכנות הדירוג מודי'ס פרסמה אתמול תחזית חיובית מתונה לגבי שוק הרכב העולמי, כשברקע מהדהדת פרשת פולקסווגן.  לפני שבוע הודיעה מודי'ס על שינוי אופק הדירוג של פולקסווגן מיציב לשלילי, בעקבות פרשת זיוף נתוני זיהום האוויר של מנועי הדיזל. מודי'יס לא שינתה את דירוג החברה, שנותר על A2.  

מודי'ס הזהירה בסקירה האמורה כי בעקבות הפרשה, קיימים מספר גורמים אשר עשויים להוביל להורדת דירוג החברה - פגיעה משמעותית במיצוב העסקי, נתח השוק ויכולת התמחור, פגיעה מתמשכת בהכנסות ו/או ברווח התפעולי, גלישה של המשבר אל מחוץ לארה"ב לתוך שוקי הליבה של החברה באירופה וכן במקרה שהקנסות וההוצאות המשפטיות הקשורות לפרשה ישיתו על החברה התחייבויות שלא נלקחו בחשבון במסגרת הדירוג הנוכחי של החברה.

 

להערכת סוכנות הדירוג, הסכום של 6.5 מיליארד יורו שהחברה הקצתה לעלויות הקשורות בפרשה יכביד על הפרופיל הפיננסי של החברה, וישנה אפשרות כי תיאלץ לחרוג ממנו. בנוסף, הקנס המקסימאלי בגין הפרת הכללים בארה"ב עומד על 18 מיליארד דולר, כ- 37,500 דולר עבור כל רכב (אם כי מודי'ס מעריכים את הסבירות שהחברה תשלם את הקנס המקסימאלי כנמוכה). כמו כן, החברה חשופה לתביעות פרטיות וייצוגיות בארה"ב לצד קנסות נוספים במדינות נוספות שם נמכרו כלי הרכב שלגביהם זויפו נתוני הפליטה.

 

מודי'ס רואים באפשרות לפגיעה במוניטין ובאמינות מותג בארה"ב, שם השקיעה החברה בביסוס המותג בתחום כלי הרכב הירוקים, ובשוקי רכב נוספים, בדגש על אירופה כסיכון הגדול ביותר העומד בפני פולקסווגן. חשש מרכזי של מודי'ס הוא מפני זליגה של המשבר מארה"ב, שם פולקסווגן היא שחקן שולי בשוק הרכב האמריקאי עם נתח שוק של כ- 5% בלבד, לאירופה, שוק הרכב המרכזי עבור פולקסווגן.

  

מטה פולקסווגן בוולפסבורג גרמניה מטה פולקסווגן בוולפסבורג גרמניה צילום: trucktrend.com

 

צמיחה בשוק העולמי 

אתמול פרסמה מודי'ס סקירה של שוק הרכב העולמי, אשר צפוי להערכתה לצמוח בשנת 2016 בשיעור של 2.5% - שיעור צמיחה המבטא התאוששות מתונה של הענף לאחר שהלה צמח בשיעור נמוך בשנת 2015, בעקבות ירידה במכירות ביפן ובסין (שקוזזו על-ידי עלייה בהיקף המכירות בארה"ב ובמערב אירופה). לנוכח תחזית הצמיחה האמורה, מודי'ס מותירה את דירוג ענף הרכב העולמי באופק יציב המשקף את הערכת מודי'ס להתאוששות מכירות כלי הרכב במרבית מדינות העולם ובעיקר בסין.

 

מכירות כלי רכב בסין צפויות להתאושש בשנת 2016

מכירות כלי הרכב בסין ממשיכות להוות מרכיב מרכזי בענף כלי הרכב העולמי, והן מהוות כ- 27% מסך מכירות כלי הרכב העולמיות. נכון לסוף אוגוסט 2015, מכירות כלי הרכב בסין נמצאות בנסיגה, על רקע ירידה במכירות כלי רכב מסחריים (בשל ההאטה הכלכלית בסין) וירידה במכירות כלי רכב פרטיים (בשל התנודתיות בשוקי ההון), וזאת בניגוד לתחזיות קודמות של מודי'ס שצפו צמיחה בשיעור נמוך.

 

חרף התחזיות להמשך ההאטה הכלכלית בסין, במודי'ס צופים התאוששות במכירות כלי הרכב שתגיע ממדיניות מוניטארית מרחיבה והתייצבות של שוק הנדל"ן בסין שתתמוך בצריכה הפרטית, כך שבשנת 2016 צופה מודי'ס צמיחה בשיעור של כ- 5.0% במכירות כלי רכב. גורם נוסף התומך בהמשך הצמיחה במכירות כלי הרכב היא רמת המינוע הנמוכה בסין אשר צפויה לתמוך במכירות כלי הרכב למשך העשור הקרוב.

 

מכירות כלי הרכב בארה"ב ימשיכו להציג צמיחה חד-ספרתית נמוכה

מודי'ס צופה כי מכירות כלי הרכב בארה"ב יצמחו בשיעור של כ- 2.5% בכל אחת מן השנים 2015 ו- 2016. הצמיחה האמורה תאפשר, כך להערכת מודי'ס, ליצרני הרכב האמריקאים לשמור על היקף תזרים המזומנים חרף ההאטה הכלכלית בסין ובמדינות אמריקה הלטינית.

 

הגורמים המניעים את הצמיחה במכירות כלי הרכב בארה"ב הם בראש ובראשונה תחזית מודי'ס לצמיחה בשיעור של 3%-2% בתוצר האמריקאי ב- 2015 וב- 2016. שנית, הגיל הממוצע של כלי רכב בארה"ב נמצא בשיא כל הזמנים ועומד על 11.5 שנים. שלישית, סביבת המימון לרכישת כלי רכב ממשיכה להיות נוחה על רקע שיעורי הריבית הנמוכים.

עוד מציינים במודי'ס את השיפור התפעולי הניכר במגזר יצרני הרכב לאחר המשבר של 2008/09 אשר הוביל ליעילות תפעולית גבוהה יותר ותורם ליציבות בענף. מנגד, מודי'ס מעריכים כי יצרני המכוניות היפניים עשויים להוות איום על יצרני הרכב האמריקאים ועשויים להוריד מחירים בצורה אגרסיבית במטרה לתפוס נתח שוק על רקע הפיחות המשמעותי בשער החליפין של היין היפני לעומת הדולר.

 

גורם נוסף שעשוי לפגוע בצמיחה של מגזר הרכב בארה"ב הוא שחיקה באיכות החיתום של גורמים מממנים בשוק הרכב. הצמיחה במכירות כלי הרכב נתמכה, במידה רבה, בסביבת ריבית נוחה ובתנאי מימון אטרקטיביים. לאור התגברות התחרות בין הגורמים המממנים (בנקים, חברות עצמאיות המציעות מימון וכיוצ"ב), במודי'ס חוששים מירידה באיכות החיתום אשר עלולה להוביל לשחיקה באיכות הנכסים של הגורמים המממנים ועלולה לנפח ביקושים באופן מלאכותי.

 

ג'נרל מוטורס. יצרנית הרכב הגדולה בארה"ב ג'נרל מוטורס. יצרנית הרכב הגדולה בארה"ב צילום: בלומברג

 

מכירות כלי הרכב במערב אירופה בשנת 2015 עקפו את התחזיות

עד כה בשנת 2015 נרשמה עלייה בשיעור של כ- 6% במספר כלי הרכב הפרטיים הרשומים במדינות מערב אירופה, וזאת בניגוד לתחזיות קודמות של מודי'ס שצפו עלייה בשיעור של 1.8% בלבד. עלייה זו משקפת צמיחה בשיעור דו-ספרתי במכירות כלי רכב בספרד וכן צמיחה שעלתה על התחזיות בשווקים המרכזיים - גרמניה, בריטניה, צרפת ואיטליה.

 

בספרד, הצמיחה במכירות כלי הרכב תסתכם עד סוף שנת 2015 בעלייה של כ- 21%, הנובעת משיפור משמעותי באמון הצרכנים, "השלמת פערים" לאחר מספר שנים של מיתון וכן ביטוי לתכנית גריטה של הממשל המעודדת רכישת כלי רכב חדשים. בבריטניה, מכירות כלי הרכב צפויות לצמוח בשנת 2015 בשיעור של 6%, על רקע הצמיחה הכלכלית במדינה וסביבת מימון נוחה.

 

בצרפת, מכירות כלי הרכב צפויות לצמוח בשנת 2015 בשיעור של 4.5%, לעומת תחזיות קודמות של מודי'ס לצמיחה בשיעור צנוע הרבה יותר, אולם מודי'ס מדגישים כי הצמיחה במכירות כלי הרכב בצרפת הינה מעט "שברירית" נוכח הקיפאון בצמיחת התוצר והעלייה בשיעורי האבטלה. גרמניה אף היא מציגה עלייה בשיעור מכירות כלי הרכב, עם צמיחה בשיעור של 4.5% בשנת 2015.

 

מודי'ס מעריכים כי שוק הרכב האירופי יצמח בקצב מהיר יותר מקצב צמיחת התוצר של גוש היורו בשל ההאטה המשמעותית שספג שוק הרכב בשנים האחרונות בזמן המיתון. מס' כלי הרכב הרשומים באירופה עדיין נמוך ממספרם בשנת 2007, ערב המשבר הכלכלי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x