השופט אורנשטיין יכריע: האם אלשטיין הוא הציבור באי.די.בי
בעל השליטה שמחזיק ב־17.7% מאי.די.בי באמצעות חברה פרטית, טוען כי היא אינה חלק מהסדר החוב וזכאית להשתתף בהצעת הרכש שהוא מחויב להגיש לבעלי החוב המקוריים של אי.די.בי אחזקות. אם עמדתו תתקבל, מניות זכאי ההסדר ידוללו בכמחצית
פסיקת הבורר עמירם בנימיני שניתנה במהלך החגים באשר לשליטה באי.די.בי, נתנה את האות לפתיחתו של מאבק בין אדוארדו אלשטיין לבין מחזיקי האג"ח (זכאי ההסדר) לשעבר של אי.די.בי אחזקות, כיום בעלי מניות באי.די.בי פתוח, ונאמני ההסדר איל גבאי וחגי אולמן. בנימיני פסק כי אלשטיין ירכוש את מניותיו (14%) של מוטי בן־משה, שותפו לשליטה באי.די.בי, תמורת כ־150 מיליון שקל וכי אלשטיין יהיה אחראי להתחייבויות של בן־משה להצעות הרכש כלפי מחזיקי האג"ח של אי.די.בי לשעבר, כפי שנקבע בהסדר החוב.
- הבורר קבע: אלשטיין יהיה בעל השליטה באי.די.בי
- תודה לרשות ני"ע ואנטרופי: ההסכם של נכסים ובנין מול אי.די.בי שופר
- הבורסה עצרה את המסחר במניית אי.די.בי פתוח
כעת אלשטיין יצטרך לרכוש מידי זכאי ההסדר מניות אי.די.בי בהיקף של 512 מיליון שקל. מחצית מהסכום בסוף 2015 ומחציתו בסוף 2016, במחיר של 8.6 שקלים למניה. מדובר במחיר הפסד לאלשטיין, הגבוה פי ארבעה ממחיר המניה בבורסה כיום. אלשטיין החל לנהל מו"מ על התשלום מול גבאי ואולמן עוד לפני פסיקת הבורר והציע להזרים את הכסף לתוך אי.די.בי שזקוקה נואשות למזומנים, במקום לרכוש את המניות מזכאי ההסדר. בתמורה אלשטיין מציע להנפיק לזכאי ההסדר אג"ח בגובה החוב דרך אי.די.בי. מנגד, גבאי ואולמן מבקשים שהאג"ח יונפקו במנה אחת בסוף 2015, ואילו אלשטיין מבקש להנפיק בשתי מנות, מחצית בסוף 2015 ומחצית בסוף 2016.
אלשטיין מחזיק בידיו שוט. ההסדר איננו מונע ממנו לדלל את זכאי ההסדר. במהלך הזרמות ההון השונות שביצע לאורך השנתיים האחרונות לאי.די.בי, הוא העביר חלק מהמניות שרכש באמצעות דולפין שמחזיקה (49%) מאי.די.בי לחברה אחרת בשליטתו, איפיסה, שמחזיקה כיום במניות (17.7%) אי.די.בי בשווי 240 מיליון שקל. בשל חששם של זכאי ההסדר שאלשטיין יטען כי איפיסה לא השתתפה בהסדר החוב ומשום כך היא לא נחשבת כמי שמחויבת להצעת הרכש, פנו גבאי ואולמן פנו לבית המשפט לאחר פסק הבורר והבורסה עצרה את המסחר במניה.
אלשטיין נאלץ להציג את עמדתו בתגובה לבית המשפט, וחששם של זכאי ההסדר התאמת. אלשטיין רואה באיפיסה כמי שלא מחויבת להסדר אלא רשאית לראות עצמה ניצעת בהצעות הרכש. המשמעות: דילול של קרוב למחצית של זכאי ההסדר במניות שיוכלו למכור לאלשטיין. התוצאה: במקום רכישת המניות מידי זכאי ההסדר תמורת 8.6 שקלים למניה, כל זכאי הסדר יקבל 35–30 אגורות לשקל לעומת ציפיות ל־70 אגורות לשקל מאג"ח אי.די.בי אחזקות לשעבר, ואלשטיין יוכל לחסוך 300–350 מיליון שקל בהצעת הרכש. בעקבות זאת צנחה מניית אי.די.בי ב־5.5% ביום המסחר האחרון בשבוע שעבר. גבאי ואולמן מתנגדים לטענתו של אלשטיין ודורשים מהשופט איתן אורנשטיין לקבוע כי כל מניות אי.די.בי שבידי אלשטיין מהוות מקשה אחת ומחויבות להצעת הרכש.
אלשטיין מצדו טוען כי המניות שקיבלו מחזיקי האג"ח לשעבר התגלגלו במשך שנה וחצי בין ידיים רבות ובמחזורים של מיליוני שקלים ביום, ולא ברור אם בעלי מניות המיעוט הנוכחיים באי.די.בי הם זכאי ההסדר המקוריים ואילו זכויות יש להם. במחווה של רצון טוב ולפנים משורת הדין הודיע אלשטיין כי הוא מוכן לפטור מהצעת הרכש את המניות (14%) שהוא אמור לרכוש מבן־משה כך שהדילול של הציבור יהיה נמוך יותר.
ההערכות הן כי השופט אורנשטיין יציע לצדדים לנהל מו"מ במטרה להגיע להסכמות ולגשר על הפערים הגדולים בין הצדדים. הסכמות אלה אמורות להיות סביב הזרמת ההון לחברה תמורת הנפקת אג"ח חדשות. אבל הן הבנקים, שלהם חייבת אי.די.בי 700 מיליון שקל, והן מחזיקי האג"ח הנוכחיים שלה צפויים להתנגד לכך שהחברה תיטול על עצמה חוב נוסף של חצי מיליארד שקל.