המשקיעים ממורמרים, אבל הבכירים בדקסיה לא ממהרים
אף שהבנק האירופי, שבשליטת ממשלות צרפת ובלגיה, הודיע ביולי כי יכנס בספטמבר אסיפת בעלי מניות לדיון באיחוד הון המניות של דקסיה ישראל ובחלוקת דיבידנדים לבעלי מניות המיעוט, דבר לא קרה. דקסיה: "נדווח כאשר יהיה על מה לדווח"
שלושה חודשים עברו מאז שבנק דקסיה האירופי, שבשליטת ממשלות בלגיה וצרפת, הודיע שתי הודעות מהותיות: האחת היתה כי הבנק ישקול חלוקת דיבידנדים וההודעה השנייה אמרה כי יבצע איחוד הון מניות בדקסיה ישראל, ומאז, דממה. ב־7 ביולי הודיע הבנק למשקיעים ולבעלי המניות כי יקיים אסיפה מיוחדת לדרישת בעלי מניות המיעוט והגופים המוסדיים, שבה יידונו, בין היתר, מדיניות חלוקת הדיבידנדים ואפשרות למכירת הבנק. פחות משבועיים לאחר מכן הודיע הבנק כי יפעל לאיחוד הון המניות של דקסיה ישראל שכולל חמש מניות שונות נסחרות.
- אחרי 24 שנים: מנכ"ל בנק דקסיה דוד קאפח פורש מתפקידו - ויוצא לגמלאות
- הבנקים חוזרים לשוק: לאומי, המזרחי ודקסיה גייסו מתחילת השבוע 4.2 מיליארד שקל
- דקסיה השלים גיוס חוב של כחצי מיליארד שקל
אסיפה חסרת שיניים
ההחלטה שהתקבלה ביולי לכנס את האסיפה היתה לכאורה היענות לרצונם של בעלי מניות המיעוט והמוסדיים שדורשים מהבנק להעלות את הנושאים, לאור העובדה שלמרות רווחים צבורים גבוהים של כ־750 מיליון שקל ב־15 השנים האחרונות, חילק הבנק דיבידנדים של מיליוני שקלים בודדים לאורך התקופה. בהודעת כינוס האסיפה, אגב, הבהיר הבנק כי היא תוגדר כדיון שבסופו בעלי המניות לא יידרשו להצביע על הנושאים שהועלו.
אבל גם את האסיפה הזו, חסרת השיניים, מושך הבנק ואיננו מכנס. מאז נקלע האיחוד האירופי למשבר כלכלי, בעלות השליטה שחילצו את הבנק, ומאז החליטו למכור אותו יחד עם אחזקות נוספות, לא חושפות את עמדתן בנושא הדיבידנדים בהיעדר הצבעה. המאבק המתנהל בין בעלי מניות המיעוט לבין הדירקטוריון והנהלת הבנק, נמשך כבר קרוב לשנה. מוסדיים שנטלו בו חלק נסוגו בינתיים בטענה שהם מעדיפים שלא להיחשף בתקשורת בנושא זה.
אין תשואה על ההשקעה
דקסיה ישראל, הנסחר בתל אביב, רושם שיעורי רווחיות נאים, ויחס הלימות ההון של הבנק גדול בהרבה מדרישות בנק ישראל. דרישת בעלי המניות הפרטיים היא לתשואה על השקעתם — בין שבאמצעות מכירת הבנק שניצב על המדף כבר למעלה משלוש שנים ובין שבאמצעות חלוקת דיבידנדים. במקביל, חברי ההנהלה הבכירה ממשיכים ליהנות מעלויות שכר נאות שהיוו בחמש השנים האחרונות כ־11% מהרווח הנקי של הבנק. מאידך, הבנק חילק באותה תקופה דיבידנדים בסך כולל של כ־3.5% מסך הרווח הנקי.
ביולי השנה חתם דקסיה עם מרכז השלטון המקומי על הסכם שלפיו שני הצדדים יפעלו לבצע איחוד הון בדקסיה ישראל. מדובר במהלך שיפשט את מבנה ההון הייחודי של הבנק, המורכב מחמישה סוגי מניות שונים — מציאות שיצרה מתיחות לא בריאה בין בעלי הזכויות השונים בבנק.
ההערכות הן שעם השלמת איחוד ההון בבנק ייווצר לבעלי המניות אינטרס לבצע חלוקת דיבידנדים, ולקדם את הליך מכירת השליטה בבנק. לאחר איחוד ההון יוכל מרכז השלטון המקומי, בעל המניות השלישי בגודלו בבנק (יחזיק לאחר האיחוד ב־6.5% מהמניות), להצטרף לעסקת המכירה של מניות דקסיה ישראל אם וכאשר תושג עסקה שכזו. אבל כאמור גם נושא זה תקוע ולא דווח למשקיעים לפחות על שום התקדמות.
מדקסיה נמסר אתמול בתגובה כי "הבנק ממשיך במהלכים עליהם הצהיר. הבנק ידווח על השלמת המהלכים, כנדרש בחוק, אם וכאשר יהיה לו על מה לדווח".