אחרי צניחה של 31% מתחילת השנה: לאן הולך הריאל הברזילאי?
התייצבות המצב הפוליטי בברזיל הורידה את התנודתיות במטבע המקומי; ואולם אנליסטים סבורים כי האופטימיות הזו מוגזמת, וכי המדינה עומדת בפני הורדת הדירוג והעמקת המיתון; סוסייטה ג'נרל: "הבעיות יחמירו"
הריאל הברזילאי נסחר היום (ב') ברמה של 3.83 ריאל לדולר, לאחר שהתחזק משפל של 4.2478 שנרשם ב-24 בספטמבר. מאז תחילת השנה נחלש המטבע הברזילאי ב-31% מול הדולר, במה שנראה כי כלכלה הגדולה באמריקה הלטינית חווה את ההתכווצות הארוכה ביותר מאז שנות ה-30 של המאה הקודמת. בנוסף, הדירוג של המדינה הורד 4 פעמים מאז 2014, כולל הורדה לרמת "זבל" בספטמבר על ידי סוכנות הדירוג S&P.
- נשיאת ברזיל חותכת את שכרה ב-10%
- חברת ביטוח האשראי קופאס: סיכון משמעותי ליצואנים הישראלים לברזיל
- פאניקה בברזיל: המטבע נפל לשפל של כל הזמנים
אנליסטים בוול סטריט מזהירים לא ללכת שולל אחרי הרגיעה הפתאומית בתנודתיות סביב הריאל הברזילאי בימים האחרונים. הרגיעה נובעת מכך שמדד העוקב אחר התנודתיות של המטבע ירד בחודשים האחרונים בשיעור החד ביותר מקרב המטבעות המרכזיים בעולם, לאחר שטיפס לשיא של ארבע שנים בספטמבר.
התנודתיות בשערו של הריאל פוחתת בעקבות ההפסקה בקריאות להתפטרותה של הנשיאה דילמה רוסף וההתייצבות המצב הפוליטי במדינה. האנליסטים טוענים מנגד כי האופטימיות הזו מוגזמת, ושהרגיעה המוניטרית לא תשנה את התחזית לטווח הארוך, שכוללת הורדה אפשרית של הדירוג והעמקת המיתון.
במקביל מעריכים הכלכלנים, על פי סקר שנערך בבלומברג, שהמטבע הברזילאי, שגם ככה רשם את הביצועים הגרועים ביותר מקרב המטבעות ב-2015, ימשיך וייחלש עד סוף השנה הנוכחית ויתאושש שוב רק ב-2019.
"הריאל נראה יקר", אומר כריסטיאן לורנס, אסטרטג ברבובנק בניו יורק. "הוא צריך להיות ברמה של מעל 4 ריאל לדולר. אני מאמין שנראה הידרדרות במצב הכלכלי ואפילו הורדת הדירוג".
ברנד ברג, מנהל האסטרטגיה בשווקים המתעוררים בסוסייטה ג'נרל, מעריך כי הדירוג של ברזיל יירד שוב בחודשים הבאים, אלא אם יחול שיפור בזירה הפוליטית. אולם הוא מוסיף כי אם לא תירשם התקדמות, המטבע ייחלש לרמה של 4.4 מול הדולר. "אני מצפה שהבעיות יחמירו בברזיל, ונחווה צמיחה חלשה יותר ואינפלציה גבוהה יותר לקראת סוף השנה", טוען ברג.
אחת הסיבות לרגיעה הזמנית בריאל נובעת מההשערות הגוברות כי שר האוצר יואכים לוי יוחלף בתחילת השנה הבאה על ידי נגיד הבנק המרכזי לשעבר הנריק מיראלס, שנחשב כמי שיש לו יותר כוח פוליטי להעביר בקונגרס אמצעי צנע.
"ההתחזקות האחרונה של הריאל הייתה למעשה ניסיון של אנשים לנצל את התרחיש שבו יש פחות כותרות שליליות", מסכם ג'פרסון רוגיק מחברת הברוקראז' הברזילאית Correparti Corretora de Cambio. "זה לא בהכרח מצביע על המגמה. הדבר היחיד שאנחנו יודעים הוא שהציפייה היא להיחלשות המטבע, מכיוון שאין פה שום שיפור".