בלעדי לכלכליסט
מחזיקי אג"ח דסק"ש פותחים חזית נגד שכרו של גיל שרון
חבילת השכר למנכ"ל הנכנס כוללת מניות של סלקום ושופרסל, שלטענת המחזיקים שייכות להם משום שדסק"ש חדלת פירעון. בנתיים באי.די.בי: בעל השליטה דבק בהנפקת המניות למרות התנגדות נאמני ההסדר שצפויים לפנות לביהמ"ש
מחזיקי האג"ח של דסק"ש עומדים לפתוח בקרב בנוגע לשכרו של המנכ"ל הנכנס גיל שרון. ל"כלכליסט" נודע כי חלק מהמחזיקים הגדולים של סדרות האג"ח של דסק"ש, בעיקר הארוכות, מובילים מהלך התנגדות לשכר העתק שאישר דירקטוריון דסק"ש. עלותה של חבילת התגמול המפנקת שאישר דירקטוריון דסק"ש למנכ"ל שרון עומדת על 14.2 מיליון שקל בשנה.
- מחזיקי אי.די.בי לאלשטיין: הנפק מניות ולא אג"ח
- הנפקת המניות באי.די.בי לפני ביטול, הצעת הרכש תהפוך להנפקת אג"ח
- "הפירוש של אלשטיין עומד בסתירה להחלטת בית המשפט"
ההחלטה על אישור השכר אינה בידי מחזיקי האג"ח, אלא נתונה לאישור האסיפה הכללית של בעלי מניות דסק"ש. זו עשויה ואף צפויה להתנגד, אך במקרה של שרון אין זה מספיק כדי לטרפד את הסכם השכר. כדי להכשיל אותו נדרש רוב של בעלי מניות המיעוט.
מבחינה משפטית, בעל השליטה בחברה־האם אי.די.בי אדוארדו אלשטיין ודירקטוריון דסק"ש רשאים לכנס את ועדת התגמול, משום שמדובר במנכ"ל חדש שהגיע מחברה אחרת. על פי תיקון 20 לחוק החברות, הדירקטוריון וועדות המשנה שלו רשאים לאשר את ההחלטה למרות התנגדות אסיפת בעלי המניות.
אלא שתמונת המצב בדסק"ש לא פשוטה. על החברה להתמודד עם אתגרים גדולים ועם חוב של 4.3 מיליארד שקל למחזיקי האג"ח ושל כחצי מיליארד שקל לבנקים. אמנם בקופתה יש כמיליארד שקל, אך השווי הנכסי הנקי שלה אפסי.
מחזיקי האג"ח הגיעו בחודשים האחרונים להבנות עם הנהלת החברה שלפיהן זו לא תבצע דיספוזיציה בנכסי דסק"ש מבלי ליידע אותם מראש. צעד זה, הכובל את ידי ההנהלה, נובע מהתשואות הדו־ספרתיות הגרועות שבהן נסחרות האג"ח של החברה, ומחשש של המחזיקים כי היא לא תוכל לעמוד בפירעון חובותיה. מחזיקי האג"ח הגדולים של דסק"ש הם אלטשולר שחם, אנליסט, מגדל ומיטב דש.
לשנות את התגמול
חבילת התגמול שאישר דירקטוריון דסק"ש לשרון כוללת משכורת ברוטו של 200 אלף שקל בחודש, צמודת מדד, החזר הוצאות והפרשות לקרנות פנסיה והשתלמות ורכב בשווי כחצי מיליארד שקל. שרון יזכה גם לבונוס שנתי עבור עמידה במלוא היעדים שיציב הדירקטוריון, בגובה 12 משכורות ברוטו - קרי 2.4 מיליון שקל. ביצועים עודפים של 20% מעל היעדים שנקבעו יעלו את המענק השנתי עד ל־3.2 מיליון שקל - שווה ל־12 עלויות שכר חודשיות.
הדובדבן שבקצפת הוא דווקא החלק ההוני בתגמול: במסגרתו יקבל שרון בחמש השנים הקרובות הקצאה של 1.8% ממניות דסק"ש, וכן מניות של החברות־הבנות סלקום ושופרסל שבידיה (0.6% מכל אחת מהן). שווי השוק של המניות שיוקצו עומד כיום על כ־44 מיליון שקל, וזכותו של המנכ"ל החדש למניות תבשיל ב־20 מנות רבעוניות שוות.
זהו המרכיב שעורר את התנגדות מחזיקי האג"ח. לתפיסתם, לדסק"ש אין יכולת פירעון, והענקת מניות של החברות־הבנות סלקום ושופרסל היא שימוש בכספים שהם רכושם.
בימים הקרובים צפויים המחזיקים לפנות לחברה ולדרוש שינויים בתגמול שיקבל שרון במניות סלקום ושופרסל בעיקר. כמו כן הם צפויים לדרוש שאלשטיין יזרים לדסק"ש הון אישי בשווי המניות שהוא מבקש להעניק למנכ"ל הנכנס.
למנוע את הנפקת המניות
התפתחויות סוערות מתרחשות גם בחברה־האם אי.די.בי. נאמני ההסדר איל גבאי וחגי אולמן צפויים לפנות לבית המשפט בבקשה לנקיטת צעדים נגד בעל השליטה. זאת לאחר שאלשטיין החליט לקיים הנפקת מניות בחברה למרות התנגדותם של השניים.
מחזיקי האג"ח של אי.די.בי פתוח סדרה ט' דרשו מאלשטיין לעמוד בהתחייבותו להזרים לה 200 מיליון שקל. מנגד דרשו נאמני ההסדר להימנע מההנפקה ולמנוע דילול של בעלי מניות המיעוט. אלשטיין, שהיה תקוע בין הפטיש לסדן, החליט שלא לעורר את חמתם של מחזיקי האג"ח. לפיכך, אי.די.בי צפויה לקיים את הנפקת הזכויות בימים הקרובים. המטרה היא לגייס 250 מיליון שקל, מתוך זה 200 מיליון שקל מכיסו של אלשטיין. אלשטיין מקווה שהציבור ישתתף בהנפקה ויזרים הון לחברה, כך שההזרמה מצדו תהיה אף פחותה.
אולמן וגבאי צפויים לפנות בימים הקרובים, אולי כבר הבוקר, לבית המשפט, בדרישה למנוע מאלשטיין את דילול בעלי המניות. במקביל ינסה אלשטיין לנהל משא ומתן עם הנאמנים בניסיון להגיע לפשרה.