"שווי השוק של טבע צריך לנוע בין 70 ל־80 מיליארד דולר"
מנכ"ל טבע ארז ויגודמן תיאר במפגש ה־21 של "המהלך האסטרטגי" את ההתרחשויות מאחורי הקלעים של המשולש טבע־מיילן־פריגו. "כשמיילן הלכה על פריגו, זה היה טריגר בשבילנו. אבל מההתחלה רצינו את אלרגן"
"לאחר רכישת החטיבה הגנרית של אלגרן שווי השוק של טבע צריך לנוע בין 70 ל־80 מיליארד דולר", כך אמר מנכ"ל טבע ארז ויגודמן שלשום במפגש ה־21 של "המהלך האסטרטגי". המפגש נערך במסגרת מכון אלי הורביץ לניהול אסטרטגי, בפקולטה לניהול באוניברסיטת תל־אביב, ובשיתוףCSC -GIL, פועלים שוקי הון ו"כלכליסט".
- טבע לוקחת הלוואה של 5 מיליארד ד' מהבנקים לעסקת אלרגן
- 30 חברות מתמודדות על רכישת שורת מוצרים גנריים של טבע
- בחודש הבא - טבע תפסיק לשווק נוטרילון סויה
הכנס הפעם התמקד בטבע ובמהלכים האסטרטגיים שהיא ביצעה, כשהנואם המרכזי היה ויגודמן. את דברי הפתיחה נשא חיים הורביץ, בנו של אלי הורביץ, המנכ"ל המיתולוגי שהפך את חברת טבע לענקית גנריקה בינלאומית. הורביץ הבן, שכיהן בעבר בתפקידים בכירים בטבע וכיום הוא מנכ"ל CHealth, אמר כי "למדתי שלא תמיד אפשר לדבוק באסטרטגיה. היא אמנם המצפן של כל חברה בכל שלב ובלי זה קשה להתקדם, אבל צריך כל הזמן לעדכן אותה".
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
לדברי הפתיחה הצטרף גם יאיר סרוסי, יו"ר בנק הפועלים ויו"ר מכון אלי הורביץ לניהול אסטרטגי, שציין כי "טבע היא חברה שהצליחה לממש את החלום, לקחת תחום ולהתבסס כשחקן מוביל בעולם. טבע היתה החברה הראשונה שבנתה אסטרטגיה של רכישות בינלאומיות, שלא היתה מקובלת בתרבות הישראלית בשנות השמונים ובמחצית הראשונה של שנות התשעים, ובכך הובילה והשפיעה על האומץ של חברות ישראליות, כמו גם על הידע בנושא. טבע היא חברה שההנהלה שלה בישראל, אבל רוב העסקים שלה הם בינלאומיים, והיא מצליחה לייצר איזון ולהתפתח בשוק דינמי ומשתנה".
"בשבוע שעבר מלאו ארבע שנים לפטירתו של אלי הורביץ שייסד את המכון", אמר פרופ' משה צבירן, דקאן הפקולטה לניהול באוניברסיטת תל־אביב וראש מכון אלי הורביץ לניהול אסטרטגי. "בפעילות המכון אנו מקדמים את חזונו האסטרטגי כפי שקידם בחברת טבע וכפי שהנחיל לדורות של מנהלים ומנהיגים שעבדו עמו ולמדו ממנו רבות על תפיסת עולמו בנושאים האסטרטגיים".
את דברי הפתיחה סיכם אודי אהרוני, מנכ"ל להב פיתוח מנהלים ומנהל מכון אלי הורביץ: "עד כה השתתפו במפגשים, שהחלו ב־2005, יותר מ־40 חברות, שמהן למדנו על בניית אסטרטגיה ויישומה באמצעות הצגת תהליכים בחברות, המעניקים ידע וכלים בתחום הניתוח וההבנה האסטרטגיים. טבע משמשת ככוכב הצפון לחברות בארץ בנושא תכנון אסטרטגי. המפגש מציג את התפיסה האסטרטגית של החברה שיכולה לשמש כבסיס לתכנון אסטרטגיה לחברות בארץ וליישום חזונו של אלי הורביץ".
"בפעם הראשונה שפנינו לאלרגן, נדחינו"
בנאומו שפך ויגודמן אור על ענף הפארמה ככלל ועל חברת טבע בפרט. הנושא החם של הכנס היה כמובן המשולש פריגו־מיילן־טבע, שסחף את ענף הפראמה בחודשים האחרונים. "לפני שהגשנו את הצעת הרכש התלבטנו איזה סוג של חברה לרכוש, האם חברה בתחום הגנריקה או תרופות המקור. בסוף, כידוע, החלטנו על גנריקה. בהתחלה פנינו לאלרגן שדחתה אותנו מפני שהעריכה את הפעילות הגנרית שלה בשווי יותר גבוה מההצעה שלנו (40.5 מיליארד דולר – ד"ר)", תיאר ויגודמן את ההתרחשויות מאחורי הקלעים. "אבל ברגע שמיילן החליטה ללכת על פריגו זה היה טריגר לטבע ושקלנו את הצעת הרכש לבעלי מניות מיילן, שלהערכתי היתה טובה. ימים ספורים לפני שהגשנו את הצעת הרכש הישירה לבעלי המניות במיילן, פנינו שוב לאלרגן בבקשה לשקול שוב את ההצעה שלנו, והפעם הם אמרו 'נחזור אליכם'. אחרי יומיים הם כבר הסכימו להיפגש איתנו, ולכן עצרנו את המשך המהלך מול מיילן. שבועיים אחר כך הגענו להסכמה עם אלרגן".
ויגודמן התייחס גם לשווי השוק של טבע, שנסחרת לפי שווי של 52.6 מיליארד דולר בנאסד"ק, ואמר: "250 מיליון אנשים מקבלים את תרופות טבע בכל העולם בכל יום, אחד מכל חמישה מרשמים בארה"ב הוא של טבע, אחד מכל ארבעה מרשמים בבריטניה הוא של טבע, אחד מכל שמונה מרשמים בגרמניה הוא של טבע. לכן, בזהירות אני מעריך כי השווי שוק של טבע לאחר הרכישה של אלרגן צריך להיות גבוה לפחות ב־33%".
הקופקסון הבאה: תרופה נגד מיגרנות כרוניות
"איפשהו בחוץ הולכת להיווצר המתחרה שתשנה את האסטרטגיה שלך", מסביר ויגודמן, ולראיה, ציין, אורך החיים של חברות ב־S&P 500, המדד המוביל בארה"ב, התקצר במידה ניכרת. "חברות שהיו מובילות בתחומן, כמו נוקיה, קודאק וסוני, יצאו מחוץ למשחק ויצרו בסיס לצמיחת מתחרים חדשים, והדבר נכון גם בתחומים נוספים. הצמיחה בענף הפארמה והעלייה בתקציבי הבריאות גרמו לשחקנים חדשים להסתער עליו. ישנם חמישה כוחות מרכזיים בענף הפארמה: דמוגרפיה, המהפכה הדיגיטלית, ההתערבות הגדולה של החולים בטיפול הרפואי שלהם, הלחץ הגדול יותר של חברות הביטוח והממשלות בעניין הכלכלי והתחרות הגוברת בין החברות. בגלל הסיבות הללו, ובעיקר בשל העלייה בתקציבי הבריאות והצמיחה בענף, יותר שחקנים מזהים בו הזדמנות גדולה, ולכן לראשונה נראות בו חברות חדשות. שחקנים קיימים מגיבים בהעלאת מחירים ובצמצום עלויות, ובהרבה מקרים נוקטים אסטרטגיות קצרות טווח".
ויגודמן התייחס לאסטרטגיה של טבע: "שמנו פוקוס על בריאות של אנשים ולא רק על מחלות. התחרות מתעצמת וכדי לנצח יש לחזק תשתיות אבל גם להגדיר עתיד חדש. מי שלא יעשה את זה ישתפר, אבל זה לא יספיק".
ויגדמן נגע גם בשינוי שעוברת טבע, בצל החשש מפקיעת הפטנטים של הקופקסון, תרופת הדגל שלה לטיפול בטרשת נפוצה. "יצאנו להגן על הקופקסון ובמקביל בנינו מנועי צמיחה לעתיד. בראשם נמצאת תרופה נגד מיגרנות כרוניות שתצא ב־2018. שוק המיגרנות מוערך ב־10–15 מיליארד דולר בשנה. אם לטבע יהיה 30% ממנו, זה יהיה יותר גדול מהקופקסון".