דיווח שוטף
אירופה: הבורסות ננעלו בירידות קלות, אדידס זינקה ב-6%
מדד STOXX 600 איבד 0.4%; חברת הענק הגרמנית הודיעה על חילופי מנכ"לים; הנפט בשפל מאז 2003
דיווח שוטף מהמסחר באסיה, אירופה וניו יורק: העדכונים החשובים, המניות הבולטות, שוק הסחורות, אגרות החוב, ועדכוני האנליסטים
ניקיי האנג סנג שנגחאי דאקס קאק פוטסי דאו ג'ונס נאסד"ק S&P 500
משתתפים בהכנת הכתבה: מיקי גרינפלד, גיל קליאן, אמיר רוזנבאום
הבורסות בניו יורק בחופשה לרגל יום מרטין לותר קינג
19:30 - המסחר באירופה ננעל בירידות, שפל חדש בנפט
המסחר במרבית בורסות המרכזיות באירופה ננעלו בירידות קלות, כאשר מדד STOXX 600 איבד 0.4% מערכו - זאת על רקע המשך הירידות בנפט וירידות במניות הבנקים ביבשת. בורסת מילאנו בלטה בירידה של 2.6%, דאקס - 0.3%, קאק - 0.5% ופוטסי - 0.4%. מניית אדידס זינקה ב-6% על רקע חילופי המנכ"לים. הנפט הגיע היום לרמות השפל שלו משנת 2003: הנפט מסוג WTI כבר רשם במהלך המסחר רמה של 28.9 דולר לחבית, והברנט - 28.4 דולר לחבית.
16:30 - עדכון מניות אירופאיות מהמדדים המובילים
מניות גרמניות: חברת התעופה לופטהאנזה מאבדת 1.7%, מניית דויטשה בנק נחלשת ב-3.4%, מניית חברת הסללור דויטשה טלקום יורדת ב-1.5%, מניית חברת התוכנה סאפ מתחזקת ב-0.2%.
מניות צרפתיות: מניית חברת התקשורת אורנג' נחלשת ב-1.7%, מניית הבנק הצרפתי BNP paribas יורדת ב-2.5%, חברת הצמיגים מישלן מתחזקת ב-1%.
מניות בריטיות: חברת הנפט הענקית BP עולה ב-1.35%, ענקית הכרייה גלנקור מתחזקת ב-1%.
15:00 - אדידס מחליפה מנכ''ל
חברת אדידס הודיעה היום כי בכוונתה למנות למנכ''ל את קספר רורסטד, מנכ''ל חברת הנקל הנוכחי. רורסטד יחליף בתפקידו את הרברט האיינר בן ה-61 שיעזוב לאחר 15 שנה בראשות ענקית הספורט הגרמנית. האיינר מחזיק בשיא של הכהונה הארוכה ביותר של מנכ''ל בחברה גרמנית.
רורסטד צפוי לעזוב את הנקל באפריל הקרוב ולהיכנס לתפקידו בחברה הגרמנית רק בתחילת אוקטובר.
מניית אדידס מזנקת ב-8% ואילו מניית הנקל מאבדת 4.6% מערכה.
13:30 - יציבות בבורסות באירופה, עליות קלות בנפט
המדדים המובילים באירופה נסחרים ביציבות, נפט מסוג ברנט עולה ב-0.3% ונסחר ב-29 דולר לחבית, נפט מסוג WTI עולה ב-0.2% ונסחר תמורת 30 דולר לחבית.
11:50 - הבורסות באירופה עוברות לירידות
לאחר שפתחו את יום המסחר בעליות שערים, הבורסות באירופה עוברות לירידות: מדד דאקס הגרמני יורד ב-0.5%, מדד קאק הצרפתי נחלש ב-1% ומדד פוטסי הבריטי מאבד 0.2%.
הנפט מתקן את הירידות החדות של היום ונסחר בירידות קלות של 0.5% כאשר חבית נפט מסוג ברנט נסחר ב-28.7 דולרים וחבית מסוג WTI נסחרת ב-30.2 דולרים.
10:45 - האם סקטור האנרגיה הוא הסאבפריים הבא?
אורי גרינפלד בסקירתו השבועית מתייחס לסקטור האנרגיה: "לפני הכל נעשה יישור קו: אחד הסימנים לכך שהשוק אולי מגזים בירידות (חוץ מזה שהמורה שלך לגיטרה קונה פוטים מחוץ לכסף) הוא שמתחילות לעלות טענות שנפט זול זה הדבר הכי מסוכן לכלכלה."
לדבריו "אין ספק שחלקים נרחבים מסקטור האנרגיה האמריקאי עלולים לקרוס אם המחיר יוותר ברמתו עוד זמן רב ואין ספק שקריסה כזו תפגע בצמיחה במידה מסוימת אבל התרומה החיובית של מחירי נפט נמוכים לצרכן ולתעשייה גבוהה בהרבה מההשלכות השליליות."
גרינפלד מסביר כי "בסופו של יום נפט זול עושה טוב לכלכלה האמריקאית והגלובאלית ולא להפך. אז למה השוק כל כך בלחץ? בגלל החשש מההשלכות הפיננסיות. כאשר המרווח בשוק ה-HY האמריקאי מגיע כבר ל-7.5%, המשקיעים מתחילים לפחד מחוסר היכולת של הפירמות למחזר את חובן ומגל של פשיטות רגל שישפיע על הסקטור הפיננסי כולו. במילים אחרות, השווקים מפחדים מאפקט סאבפריים שבו יתברר שהבעיות בשוק האנרגיה הן רק הקש ששבר את גב הגמל. עם זאת, חשוב לשים לב לשלוש נקודות שלדעתנו מפחיתות את הסיכון למשבר פיננסי לרמות כמעט אפסיות:
בעקבות ההחמרה ברגולציה בשנים האחרונות, חשיפות המערכת הבנקים לשוק האנרגיה בפרט ולשוק ה-HY בכלל הן נמוכות. אגב, כנ"ל לגבי החשיפות ל-EM, מה שמפחית גם את הסיכון הסיני.
בניגוד לשוק המשכנתאות טרם 2008, שוק ה-HY לא מאופיין בנוכחות ערה של נגזרים, נגזרי נגזרים או כל מיני איגוחים שאף אחד לא מבין. הדברים בשוק ה-HY הם יחסית פשוטים ושקופים."
לסיכום גרינפלד מסביר כי "גם אם אכן יתממש גל של פשיטות רגל, היקף החוב שעלול להימחק נמוך באופן יחסי ומוערך בעד 0.5% מהתמ"ג. לשם ההשוואה, היקף חוב המשכנתאות שנמחק ב-2008 הגיע בשיא לכ-8% מהתמ"ג, וזה עוד לפני שהכנסנו למשוואה את המינופים, הנגזרים ושאר מרעין בישין שהגבירו את ההשפעה בכמה דרגות.
בשורה התחתונה, סקטור האנרגיה אכן בסיכון גבוה ואם מחירי הנפט יוותרו נמוכים אנו עלולים לראות לא מעט חברות שנאלצות לפשוט רגל. בין זה לבין משבר פיננסי או פגיעה מהותית בכלכלה האמריקאית המרחק רב כמרחק הפועל ת"א ממשהו שמזכיר כדורגל."
10:00 - עליות קלות בבורסות אירופה
על רקע המגמה המעורבת באסיה והירידות החדות במחירו של הנפט הבורסות באירופה פותחות את המסחר בעליות: מדד דאקס הגרמני עולה ב-0.7%,
מדד קאק הצרפתי מתחזק ב-0.5% ומדד פוטסי הבריטי עולה ב-0.4%.
9:35 - צפי לעליות באירופה
כחצי שעה לפני פתיחת המסחר באירופה, החוזים העתידיים על המדדים המובילים ביבשת עולים: החוזה על מדד דאקס הגרמני עולה ב-0.6%, החוזה על מדד קאק הצרפתי מתחזק ב-0.3% והחוזה על המדד של פוטסי הבריטי עולה ב-0.5%.
7:55 - נמשכת הירידה במחירי הנפט
הנפט מסוג WTI מאבד 1.4% ונסחר בסביבת 29 דולר לחבית, הברנט יורד ב-1.6% ונסחר עבור 28.5 דולר לחבית.
ברקע לירידות בנפט, ההנחה בדבר הגידול הצפוי בתפוקה העולמית לאחר הסרת הסנקציות על איראן, החברה בארגון אופ"ק. ברויטרס דיווחו אתמול כי על פי גורמים במשרד הנפט האיראני, המדינה צפויה להגדיל את יצוא הנפט שלה בחצי מיליון חביות ליום.
7:50 - ממתינים לנתוני תוצר בסין
תפרסמו נתוני התוצר של סין ברבעון האחרון של 2015, ונתוני התוצר בסיכום שנתי. לפי סקר כלכלנים שפורסם השבוע ברויטרס הצפי הוא לצמיחה של 6.8% ברבעון שעבר, לאחר צמיחה של 6.9% ברבעון השלישי ב-2015.
על התנהלות הממשל בסין מול הנפילות בשווקים המקומיים אומר היום אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי בפסגות כי "הסיפור בסין על רגל אחת הוא הניסיון של הממשל להחליק ככל שניתן את ההאטה במשק ובעיקר את הפיחות ביואן. אם התהליך יצליח, סין תבצע נחיתה רכה בשנים הקרובות אבל אם הוא יכשל סין עלולה להיקלע למשבר פיננסי ומיתון שישפיע על כל העולם. לכן, בשורה התחתונה הכל תלוי ביכולות הממשל ועד כה הם מראים כי יש להם הרבה יכולות, הרבה כלים ולא מעט רצון".
7:40 - פותחים שבוע מסחר בעולם
לאחר הירידות החדות שנרשמו בשווקים העולמיים בשבועיים הראשונים של 2016, השווקים באסיה רושמים בפתיחת השבוע השלישי מגמה מעורבת במסחר תנודתי. שנגחאי עולה ב-1%, ניקיי יורד ב-0.6% והאנג סנג נחלש ב-0.8%.
בניו יורק לא יתקיים היום מסחר לרגל יום מרטין לותר קינג. המסחר יתחדש מחר ביום עמוס דוחות - ובכלל זה אלה של IBM, נטפליקס, בנק אוף אמריקה ומורגן סטנלי.
בסוף השבוע שחלף נכנסו מדדי שנגחאי, יורוסטוקס 600 וראסל 2000 לטריטוריה דובית, לאחר שירדו ב-20% מרמות השיא שלהם. בשבוע שיבוא יעמדו במוקד בסין נתוני הצמיחה שיתפרסמו מחר.