עוד חצי שנה – הציבור יוכל לרכוש קרנות נאמנות זרות
ועדת הכספים אישרה היום רפורמה של רשות ני"ע שתייצר תחרות לקרנות הנאמנות הישראליות מצד קרנות זרות. החשש – הבנקים ידחפו ללקוחות את הקרנות הזרות ויגבו עמלות המרת מט"ח יקרות
ועדת הכספים אישרה אתמול את כניסת השיווק של קרנות נאמנות זרות לישראל ופתיחת שוק קרנות הנאמנות ותעודות הסל לתחרות מחו"ל. עוד חצי שנה עתידות הקרנות הזרות להרשם בישראל והבנקים יוכלו להתחיל להפיץ אותן לציבור הרחב.
- הלו, רשות המסים? יש לי שאלה בעילום שם
- האוזר מזהיר את הבנקים משיווק הקרנות הזרות שהוא מקדם
- התקפה על אורי יוגב בוועדת הכספים: "לא רק נצלוב אותו, נוודא שהוא הולך הביתה"
בדיון אמר יו"ר הרשות שמוליק האוזר שהוביל את החקיקה "הרשות פועלת להסרת חסמים. התיקון מהווה נדבך נוסף לכך ומהווה בשורה צרכנית חשובה להוזלת עלויות למשקיע והגדלת מגוון המוצרים.
אחת השאלות שעלו בדיון היה כיצד ניתן יהיה לשמור על הציבור מפני הטייה של היועצים בבנקים שעלולים להעדיף לשווק קרנות זרות ממנה הם גוזרים עמלות גבוהות יותר.
שלשום חשף כלכליסט כי הרשות שיגרה טיוטת חוזר ליועצים בבנקים הדורשת מהם לשקלל את כל העלויות הנלוות להשקעה בקרנות זרות (כמו עמלות המרת מט"ח) לפני מתן המלצה.
דודו לביא מנהל מחלקת ההשקעות ברשות אמר "הרשות מפקחת גם על הקרנות אך גם על היועצים בבנקים והיא תפיץ חוזר שידגיש ביתר שאת את החובות של היועצים שלא יעדיפו מוצר בחו"ל על מוצר מקומי ויש לתת את הדעת לכלל העלויות הכרוכות במוצר והמאפיינים המיוחדים שלו".
ח"כ בצלאל סמוטריץ' תהה האם אפשר בכלל לאכוף חוזר כזה ולביא השיב "אנו עורכים ביקורות ועמדים על כך שהוא יהיה אפקטיבי"
אלי בבלי, יו"ר איגוד קרנות הנאמנות אמר "הרפורמה הזו נולדה לפני יותר מ-10 שנים אז תעשיית קרנות הנאמנות נשלטה על ידי שלושה בנקים ומאז חוקק חוק הגברת התחרות שנקרא גם רפורמת בכר וכיום יש 19 חברות לניהול קרנות ו-1350 קרנות והתחרות היא מאד גבוהה ולראיה דמי הניהול ירדו מאז ב-50% בגלל התחרות.
יחד עם זאת, האיגוד לא התנגד לתחרות ופעלנו יחד עם הרשות לתחרות הוגנת ומידתית. עם זאת נקודה אחת חשובה והיא עמלת המרת המט"ח שטופלה בפשרה במסגרת החוזר שהרשות תפרסם וחשוב לוודא שטיוטת החוזר שהופצה לא תשתנה לרעתנו".