בנק דקסיה: "חלוקת הדיבידנד משקפת אינטרסים קצרי טווח"
בעלי מניות המיעוט ינסו להעביר מחר באסיפה החלטה על חלוקת דיבידנד של 150 מיליון שקל, לראשונה מאז 2011. נציג בעלת השליטה שמוכנה לחלק רק 40 מיליון שקל: "התביעות לא מציאותיות. העברת סמכות החלוקה מהדירקטוריון לאסיפה מסוכנת"
מחר יצביעו בעלי המניות של בנק דקסיה על דרישת בעלי המניות מקרב הציבור לאשר חלוקת דיבידנדים בשיעור של 25% מהרווח השנתי. הם דורשים לחלק באופן מיידי 150 מיליון שקל בגין רווחי עבר, או את הסכום שהבנק רשאי לחלק — הנמוך מבין השניים. הנהלת הבנק מתנגדת למהלך וטוענת כי חלוקת דיבידנדים היא בסמכות הדירקטוריון.
הנהלת הבנק מוכנה לחלק 40 מיליון שקל בלבד – סכום זעום ביחס ליתרות הראויות לחלוקה – בטענה שחלוקה גדולה יותר תהווה חריגה ממגבלת קבוצת לווים. חברת הייעוץ לגופים המוסדיים אנטרופי תומכת בעמדת בעלי מניות המיעוט, לאחר שדקסיה לא חילק דיבידנדים משנת 2011, וגם אז חולק סכום זעיר של 5 מיליון שקל.
עו"ד עופר חנוך ממשרד גרוס, קלינהדלר, חודק, הלוי, גרינברג ושות' (GKH), המייצג את הבנק יחד עם עוה"ד יגאל בנימיני ואריה דנציגר, אמר ל"כלכליסט" כי "מי שאומר, 'בואו נוציא מההון מאות מיליונים, נחלק דיבידנד ועדיין יישאר מספיק הון, אינו יודע על מה הוא מדבר. הוא יישאר עם הרבה הון, אבל עם מגבלה להעמדת אשראים לשלטון המקומי — הלווה הבודד והלקוח היחיד כמעט של הבנק. יש גבול למה שאפשר לעשות. יש כאן מגבלות על הון שצריך לרתק לחשיפה למגזר מסוים או ללווים גדולים".
חנוך מייצג את דקסיה קרדיט לוקאל, בעלת השליטה בדקסיה ישראל. זו חברה צרפתית העוסקת במימון השלטון המקומי ונשלטת בידי קבוצת דקסיה, שמנוהלת מבריסל ונשלטת בידי ממשלות בלגיה וצרפת. מרכז השלטון המקומי מחזיק ב־17% מזכויות ההצבעה וזכאי למנות שליש מהדירקטורים, אולם רק ב־0.4% מההון.
לדברי חנוך, על פי תקנון הבנק, הדירקטוריון הוא שמביא את ההצעה על חלוקת הדיבידנד וגובהו לאסיפה לאישור. אלא שכעת בעלי המניות מבקשים לשנות את התקנון כך שהאסיפה תחליט על גובה הדיבידנד, והדירקטוריון רק יאשר שהסכום עומד בהוראות הדין. "תביעות בעלי מניות המיעוט אינן מציאותיות", טוען חנוך.
מה רע בבקשה של בעלי המניות כי הבנק יחשוף כמה הוא יכול לחלק?
"הם מבקשים להעביר מהדירקטוריון לאסיפה הכללית את הסמכות לחלק דיבידנדים. זה מצב מסוכן, כי בעלי המניות לא נושאים באחריות, בעוד הדירקטורים כן יישאו באחריות אם הבנק יגיע למצב של חוסר סולבנטיות".
המחזיקים הפרטיים והמוסדיים יצביעו בעד חלוקת הדיבידנד.
"אני מצטער על ההצבעה. אני מניח שהגופים המוסדיים לא היו מסכימים לכך אם החלטה כזו היתה עולה בחברות שלהם. זה משקף אינטרסים קצרי טווח של משקיעים קצרי טווח".