רמת האבטלה בגוש היורו בשפל של ארבע שנים וחצי
שיעור האבטלה במדינות הגוש עמד בחודש ינואר על 10.3% - רמתו הנמוכה מאז אוגוסט 2011, ומול 10.4% בדצמבר. מדובר עדיין ברמה גבוהה מאוד בהשוואה בינ"ל - שיעור של 4.9% בארה"ב, 5.1% באנגליה, 3.2% ביפן
חדשות מעודדות מאירופה: רמת האבטלה בגוש היורו ירדה בחודש ינואר לרמתה הנמוכה מאז אוגוסט 2011 - שיעור האבטלה במדינות המטבע עמד בחודש הראשון של השנה על 10.3%, לאחר רמה של 10.4% בחודש דצמבר 2015.
- מפעילות בורסת לונדון ובורסת פרנקפורט במגעים למיזוג
- גרמניה מתכננת תספורות למחזיקי אג"ח אירופאיות: "זו תהיה הדרך המהירה לפרק את גוש היורו"
- דראגי: "הבנק האירופי ינקוט בצעדים אם הטלטלה בשווקים תפגע ביציבות המחירים"
הנתון האמור משקף ירידה של 105,00 במספר האנשים המובטלים במדינות הגוש וכעת מספרם עומד על 16.65 מיליון. התקווה של ההנהגה הכלכלית באירופה היא שהמשך השיפור בשוק התעסוקה יוביל לחיזוק הביקושים, ובהמשך גם לעלייה מחודשת באינפלציה - אם כי הדרך לשם עדיין ארוכה.
נתונים לפי מדינה שפורסמו משקפים הבדלים ניכרים ברחבי האיחוד - היכן שבגרמניה עומדת האבטלה על 4.3% הרי שספרד עודנה מתמודדת עם שיעור אבטלה מסחרר של 20.5%.
"ניתן כעת לראות את ההשלכות של ההתאוששות המחזורית בשוק העבודה של גוש היורו. אולם עדיין ארוכה הדרך עד שנצא מהמשבר", אמר לבלומברג כרסטן ברז'קי, כלכלן ראשי ב-ING (ING-Diba ) בפרנקפורט.
הבנק המרכזי של אירופה – בהובלת מריו דראגי – יפרסם בשבוע הבא עדכון של מדיניותו המוניטרית, כשעל פי ההערכות צפוי הבנק להציג תמריצים נוספים לכלכלה המדשדשת.
על מנת לדרבן את האינפלציה, הבנק כבר חתך את שיעור הפיקדונות למינוס 3% והוא מזרים 60 מיליארד יורו (65 מיליארד דולר) מידי חודש לכלכלת הגוש באמצעות רכישת נכסים. על פי תחזיות הבנק המרכזי של אירופה, תרד האבטלה ל-10.1% ב-2017, לעומת 10.5% השנה.
על אף הירידה המתונה והעקבית שנרשמת בשיעור האבלה בגוש היורו, שוק התעסוקה באירופה נותר חלש מאוד, בוודאי בהשוואה בינ"ל. שיעור האבטלה בארה"ב עמד בחודש ינואר על 4.9%, ועל פי עמדת הפד, נתון זה ונתונים נוספים משקפים מצב של תעסוקה מלאה. ביום שישי הקרוב יתפרסם דוח התעסוקה מועדכן בארה"ב עם נתוני חודש פברואר.
באנגליה נרשם בחודש ינואר שיעור אבטלה של 5.1%, שפל של עשור. בקנדה עמד שיעור האבטלה בינואר על 7.2%. ביפן עמד שיעור האבטלה בחודש הפותח של השנה על 3.2% - מול 3.3% בדצמבר. שיעור האבטלה בישראל עמד בחודש ינואר ל 5.1%, בדומה לחודש דצמבר. סך הכל מספר המובטלים בינואר עמד בישראל על 201 אלף איש.
הנתונים הכלכליים באירופה ממשיכים בעיקר לאכזב. ממדדי מנהלי הרכש בתעשייה, למעט ספרד, נמצאים במגמה שלילית, כאשר בגרמניה ובצרפת המדדים על סף התכווצות בתעשייה (במגזר השירותים התמונה טובה יותר, אך גם בו יש חולשה). גם הסנטימנט במגזר העסקי במדינות האירופאיות העיקריות נחלש בחודשים האחרונים.
"הגוש זקוק נואשות לרמה נמוכה של אבטלה ולגידול בהיקף המשרות בתעשייה, ובשלב זה החברות הגדולות מצמצמות את היקף הגיוסים בשל החששות של המנהלים לגבי המשך הדרך", אומר היום הכלכלן הבכיר במרקיט (Markit), כריס וויליאמסון (Chris Williamson).