בלעדי לכלכליסט
חיים כצמן: "השוק העניש אותנו בגלל דורי ללא הצדקה"
בפגישות עם המוסדיים הציג בעל השליטה בגזית גלוב תוכנית להקטנת המינוף, שהגיע לשיעור מדאיג של 60%. כצמן מתכוון להפוך את גזית מחברת אחזקות לחברה שמחזיקה ישירות בנכסים, לבצע רכישות חדשות דרכה ולהעלות אליה את פעילות החברות־הבנות
שבוע עמוס בפגישות עבר על חיים כצמן ורוחה לוין, היו"ר והמנכ"לית של חברת הנדל"ן המניב גזית גלוב. כצמן ולוין נפגשו עם כל הגופים המוסדיים הגדולים בישראל והציגו בפניהם את התוכנית החדשה לחילוצה של גזית גלוב מירידת שווי שוק של 35% ב־12 החודשים האחרונים. הפגישות שלהם הניבו הצלחה מסוימת, שכן מניית החברה רשמה השבוע עלייה של 16% לשווי של 6.3 מיליארד שקל, עדיין עמוק מתחת להון העצמי שלה, שעומד על 9.5 מיליארד שקל נכון לסוף ספטמבר 2015. מאז החלו הירידות החדות בגזית גלוב ובחברה־האם שלה נורסטאר, בעקבות ההזרמות הרבות לדורי קבוצה והצניחה בהון העצמי של החברה, שווי האחזקות של כצמן בנורסטאר (25.9%) איבד 50% מערכו והוא מסתכם היום בכ־350 מיליון שקל בלבד. "כלכליסט" מביא את התוכנית החדשה של גזית גלוב כפי שהוצגה למוסדיים בשיחות סגורות.
- אחרי שנה של מו"מ: גזית גלוב מורידה את גזית ישראל מהמדף
- כצמן בביקור בישראל: ינסה לשכנע משקיעים לחזור ולרכוש את המניה
- "בעוד כשנתיים גזית גלוב תהיה יותר חזקה, למרות שהדרך לשם עוד ארוכה"
מתכוון להמשיך ברכישת אג"ח של החברה
הרעיון הכללי של כצמן הוא להתמודד עם ירידה של 10% בהון העצמי בתשעת החודשים הראשונים של 2015, על רקע הפסד של מיליארד שקל בעקבות ההשקעה הכושלת בדורי קבוצה והפרשי מט"ח בנורבגיה ובקנדה, שסובלות ממחיר הנפט הנמוך. בעקבות הירידה בהון העצמי הגיע המינוף של גזית גלוב (הון למאזן סולו מורחב) לשיעור מדאיג של 60%, וכצמן הבין כי הוא חייב לבצע שינוי — ומיד.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
כצמן הציג למוסדיים שני צעדים עיקריים שהוא מעוניין לבצע בחברה. השינוי הראשון והמהותי ביותר הוא להפוך את גזית גלוב מחברת אחזקות לחברה אופרטיבית, שמחזיקה בנכסים באופן ישיר. לדבריו, כל העסקאות הגדולות לרכישת נכסים ייעשו מעתה ישירות באמצעות גזית גלוב ולא באמצעות החברות־הבנות. בגזית גלוב גם לא שללו אפשרות לבצע הצעת רכש מלאה לאחת החברות־הבנות, ובכך לקרב אותה לנכסים שלה ולהקטין את המינוף.
הצעד השני שכצמן מתכנן הוא הורדת שיעור המינוף של החברה. את זאת הוא מתכוון לעשות באמצעות רכישות נוספות של אג"ח החברה. גזית גלוב כבר ביצעה רכישות אגרסיביות של אג"ח מתחילת השנה בהיקף של 79 מיליון שקל, וכצמן אמר למוסדיים כי הוא מעוניין להמשיך באסטרטגיה הזו בשנה הקרובה. צעד נוסף שיתרום להקטנת המינוף הוא מכירה נוספת של מניות החברות־הבנות, לאחר שבחודשיים האחרונים נמכרו מניות בהיקף של 800 מיליון שקל.
"השוק העניש אותנו בגלל דורי ללא הצדקה", אמר כצמן באחד מבתי ההשקעות שביקר בהם. "החברה בלי דורי נמצאת היום במצב הרבה יותר טוב". כצמן התייחס גם לנכסים של גזית גלוב בברזיל, שנתונה במשבר כלכלי. "אנחנו מתכוונים להמשיך להחזיק בנכסים שלנו בברזיל לאורך זמן. אני לא קונה נדל"ן לשנה. אין שום סימנים של משבר שם", אמר למוסדיים.
גזית גלוב השלימה בחודשיים האחרונים כמה צעדים, ובהם מכירה של מניות החברות־הבנות והנפקת מניות בת"א, שהכניסו לקופתה סכום משמעותי של 1.4 מיליארד שקל. כצמן הסביר למוסדיים כי החברה רוצה כסף בקופה, למקרה שתזדמן לה עסקה טובה שאותה תוכל לבצע.
כצמן ודורי סגל ויתרו על מכירת גזית ישראל
אחרי שנה של מו"מ עם כמה חברות ישראליות וזרות החליט אתמול כצמן להפסיק את הניסיונות למכירת החברה־הבת (85%) גזית ישראל (פיתוח). גזית גלוב הורתה אתמול לבנק ההשקעות סיטיגרופ להפסיק לקבל פניות של רוכשים חדשים, ולמעשה הורידה את החברה מהמדף.
גזית ישראל, הזרוע של גזית גלוב בישראל, מחזיקה בעשרה מרכזים מסחריים תחת המותג G ששוויים מוערך ב־2.2 מיליארד שקל. הנכסים האלה מהווים כ־9% מכלל נכסי גזית גלוב בעולם. החברה מוחזקת בידי גזית גלוב (85%) ורונן אשכנזי (15%), ההון העצמי שלה עומד על כמיליארד שקל וזה הסכום שדרשה גזית גלוב לקבל תמורת מכירתה.
במהלך השנה מאז החלו ניסיונות המכירה קיבלה גזית גלוב כמה פניות מחברות ישראליות וזרות. ארבע הצעות ישראליות — של ביג ומגה אור, אמות וגינדי אחזקות, קרן JTLV בשיתוף מוסדיים ונכסים ובניין — הוסרו לאחר שהמציעות סירבו לשלם את הסכום שדרשה גזית גלוב. גם ארבע קרנות זרות פרשו מהמירוץ מאותה סיבה.
בכך, למעשה, משאירים כצמן ודורי סגל על כנה את השותפות שלהם עם חבר הילדות של סגל, רונן אשכנזי, שהיה זה שהכניס אותם להרפתקה הלא מוצלחת בדורי קבוצה.
המחזיקים של דורי דורשים מגזית גלוב ערבות על החוב
במקביל קיבלה אתמול הנהלת גזית גלוב מכתב מפתיע ממחזיקי האג"ח של דורי קבוצה. במכתב שהגיע לידי "כלכליסט" תוקפים עורכי הדין גיא גיסין ועדי פיגל את כצמן וסגל, מאשימים אותם בהפרה של חובת ההגינות ודורשים מהם לתת ערבות על חוב של 270 מיליון שקל. במכתב הם כותבים כי "בנסיבות אלה, כצמן וסגל, וכן כל נושאי המשרה שפעלו מטעמם ו/או לבקשתם בחברה ו/או בדורי בניה, אחראים לכאורה ביחד ולחוד לתשלום כל החוב למחזיקי האג"ח שהונפקו על ידי החברה, והם נדרשים בזאת להעמיד בטוחות בהיקף מספק על מנת להבטיח את תשלום מלוא החוב למחזיקי האג"ח. כל זאת מבלי לגרוע מכך שכל חוב הקיים בחברה כלפי כצמן וסגל הינו נחות ונדחה לאחר כל חובות החברה לנושיה, לרבות לחוב כלפי מחזיקי האג"ח, ולא כפי שהתיימרו כצמן וסגל להכתיב לחברה".
עורכי הדין טענו כי כצמן וסגל פעלו שלא לטובת החברה, אלא לטובתם האישית. כדוגמה הם מביאים את מכירת דורי בניה לעמוס לוזון. "במסגרת העברת השליטה, ולכאורה על רקע סכסוך בין כצמן וסגל לבין צד ג' שרכש מניות בדורי בניה, מכרו כצמן וסגל בין לילה את כל מניות החברה שהיו בבעלותם".