בלעדי לכלכליסט
איי.די.או במרדף אחרי הנדל"ן של אפריקה בברלין
מכרז למכירת תיק הנדל"ן של אפריקה ישראל בברלין צפוי להסתיים בעוד שבוע. איי.די.או שבשליטת שיכון ובינוי של שרי אריסון היא המובילה במכרז והתמורה מהמכירה צפויה להגיע ל־110-100 מיליון יורו
אפריקה ישראל שבשליטת לב לבייב מנהלת מכרז למכירת פורטפוליו הנדל"ן שלה בברלין שבגרמניה על רקע הצורך שלה במזומנים. ל"כלכליסט" נודע כי התמורה צפויה להגיע ל־110-100 מיליון יורו וכי המועד הסופי של המכרז, שהיה אמור להסתיים היום, נדחה בשבוע.
עוד נודע כי השלב הראשון של המכרז הסתיים לפני כחודש ו־6-5 חברות שניגשו אליו עברו לשלב השני. המובילה בשלב הראשון של המכרז היא חברת הנדל"ן איי.די.או שבשליטת שיכון ובינוי של שרי אריסון. מנכ"ל איי.די.או שלמה זוהר שימש בעבר רואה החשבון של אפריקה ישראל ויש לו היכרות ארוכת שנים עם החברה ובעל השליטה בה.
מתמודדים אחרים שהשתתפו בשלב הראשון של המכרז היו קרנות נדל"ן מסין, בראק קפיטל של שמעון וינטרוב וגדרנד סיטי של יקיר גבאי שרוכש בעיקר נכסים מחברות במצוקה, אך לא ברור אם אלה עברו לשלב השני שלו. את המכרז מנהלת חברת תיווך הנכסים אנגל הולקר, שהיא מהגדולות בברלין. לאפריקה ישראל נכסים נוספים בגרמניה אבל הם לא נכללים בתיק שמוצע למכירה משום שברלין היא שוק חם והנכסים שבה "נחטפים" מהר יחסית לאזורים אחרים בגרמניה. מכירת הנכסים תסתיים כנראה בחודש הקרוב, כשמול מגיש ההצעה הגבוהה ביותר או זה שלאחריו יתנהל מו"מ נוסף לגבי המחיר.
תיק הנדל"ן של אפריקה ישראל בברלין כולל 18 בניינים, שבהם 500-400 דירות, בית מלון ושטחים מסחריים שבהם היא מחזיקה באמצעות אפריקה נכסים. על הנכסים, ככל הידוע, חל חוב של כ־70 מיליון יורו ורק חלק מהתזרים שייווצר לחברה־הבת מהמכירה יוכל לעלות לאפריקה ישראל. בעבר קיבלה אפריקה ישראל הצעות לרכישת הנכסים במחיר הנמוך בכ־15% מהמחיר הנדרש, אבל סירבה.
אפריקה ישראל מעוררת חששות בקרב נושיה בנוגע למצבה הפיננסי שהורע מאוד בשל הידרדרות הכלכלה ברוסיה, שם מצויים עיקר נכסיה, במסגרת אפי פיתוח. בשבוע שעבר פרסמה אפריקה ישראל אזהרת רווח, שלפיה המשבר הכלכלי ברוסיה עלול לגרום להפסד צפוי של 1.9-1.8 מיליארד שקל וירידה של 1.4-1.3 מיליארד שקל בהון העצמי, ל־1.2 מיליארד שקל. אפריקה ישראל חייבת למחזיקי האג"ח שלה 3.6 מיליארד שקל כשבקופתה מצויים כ־564 מיליון שקל בלבד. לאחרונה השיגה החברה שקט תעשייתי מול המחזיקים, בתמורה לפירעון מוקדם של אג"ח בהיקף של 441 מיליון שקל במהלך מרץ. שקט זה מאפשר לאפריקה ישראל להמשיך לממש נכסים עד נובמבר 2016 מבלי לדאוג שהנושים יידרשו להעמיד את החוב לפירעון מיידי.
בשבוע שעבר הודיעה חברה־בת נוספת, אפריקה מגורים, על חלוקת דיבידנד של 70 מיליון שקל ומימוש נכסים בהיקף של 500 מיליון שקל שאמורים לאפשר לחברה־האם לעמוד בהתחייבויותיה עד שנת 2018.