תיקון 190 צובר תאוצה: קצב הגיוסים לקופות הגמל הוכפל
בחודשים ינואר־פברואר גייס ענף הגמל כספים חדשים בעיקר באמצעות תיקון 190, שמקנה הטבות מס לחוסכים. תוספת ההפקדות בהיקף של 670 מיליון שקל בחודשיים משקפת קצב הפקדות שנתי של 4 מיליארד שקל — כפול מאשתקד
תיקון 190 למס הכנסה, המקנה הטבות מס לחוסכים המפקידים כסף פנוי בקופת גמל, הולך וצובר תאוצה כאלטרנטיבת ניהול כסף לאנשים אמידים. מנתוני הגיוסים בענף הגמל לחודש פברואר עולה כי מתחילת השנה נרשמו הפקדות חדשות לענף הגמל בהיקף של 3.12 מיליארד שקל, וזאת לעומת הפקדות חדשות בהיקף של 2.45 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד, אז המוצר היה פחות מוכר.
- "ככל שיש יותר מודאגים זה זמן טוב להשקעה במניות, והיום יש הרבה אנשים מודאגים"
- הבורסה מצטרפת למתנגדי קופת הגמל החדשה: חוששת שתפגע במחזורי המסחר
- מנהלי התיקים נגד הגמל החדש: "ייתן מקלט מס לאנשים אמידים בישראל, על חשבון אזרחי המדינה"
מדובר בפער של 669 מיליון שקל בהפקדות, וכיוון שענף הגמל אינו קולט כספים חדשים מ־2008 — שכן הוחלט כי ניתן יהיה למשוך אותם כקצבה בלבד ולא כסכום הוני — הרי שתוספת ההפקדות מקורה בתיקון 190.
החוסך נהנה מדמי ניהול נמוכים ודחיית תשלום המס
תיקון 190 מאפשר להעביר כספים פרטיים לחיסכון בקופת גמל, ליהנות מדמי ניהול מופחתים ומדחיית מס על רווחי הון, וכן למשוך את הכסף בגיל 60 בתשלום של מס נומינלי של 15% על הרווחים (לעומת 25% ריאלי בעת מכירת ניירות ערך). המוצר אף כולל סוכרייה המאפשרת פטור מלא ממס על רווחי הון למי שימשוך את הכסף בגיל פרישה כקצבה חודשית.
במהלך השנה שעברה גילו החוסכים האמידים את הכלי הזה, המגלם הטבות מס מפליגות, כאלטרנטיבת חיסכון מעניינת לניהול תיקים, וענף הגמל הצליח להתעורר באמצעותו לחיים ולגייס סכום משמעותי של 2 מיליארד שקל ב־2015 לבדה. עתה מתברר כי בתוך חודשיים בלבד גייס האפיק סכום המשקף קצב גיוס שנתי כפול מזה של אשתקד — 4 מיליארד שקל.
בדיקת טבלאות המגייסים והפודים בענף בחודשיים הראשונים של 2016 מעלה תופעה מעניינת: גם בגופים שמתאפיינים בקהל חוסכים מבוגר, ולכן מציגים לרוב יציאת כספים גדולה יותר לעומת הפקדות חדשות, נרשמה השנה צבירה חיובית. כך, למשל, בהראל נרשמה צבירה נטו חיובית של 94 מיליון שקל, וגם בפסגות נרשמה צבירה נטו חיובית של 300 מיליון שקל — תולדה של כניסת כספים דרך תיקון 190.
בקרוב תובא לאישור הכנסת קופת הגמל להשקעה שהשיק משרד האוצר, שתאפשר לכל אדם להפקיד כספים פרטיים לקופת גמל, כחלופה למוצרים פיננסיים כמו קרנות נאמנות ופיקדונות בבנקים. לקופה החדשה יהיה יתרון על תיקון 190 — אפשרות למשוך את הכסף בכל עת ללא קנס (ב־190 המשיכה אפשרית רק בגיל 60) ותשלום מס רווחי הון של 25%, וכן אפשרות למשוך את הכסף בגיל פרישה כקצבה חודשית עם פטור מלא ממס על רווחי הון.
מדובר במוצר שצפוי להעצים את ההתעוררות מחדש של ענף הגמל, אם כי בשלב זה החליטו באוצר להגביל את ההפקדות אליו ל־100 אלף שקל בשנה לחוסך. פסגות שיאן ההעברות בזכות התשואות שלו
נכון לחודשיים הראשונים של 2016, פסגות מוביל את ההעברות מגופים מתחרים עם סכום של 387 מיליון שקל שנדד לפסגות מהמתחרים, בזכות ההובלה של קופות הגמל שלו בתשואות בשלוש השנים האחרונות. קופות אקסלנס בולטות אף הן עם העברות חיוביות של 153 מיליון שקל, בעיקר לקופות הפסיביות, עוקבות המדדים, שהשיגו ב־2015 תשואה של 3% לעומת 2% בממוצע שהשיגה התעשייה.