חשיפת כלכליסט
אורבנקורפ מציגה: תנו את הכסף, נדווח כשבא לנו
החברה הקנדית שגייסה 180 מיליון שקל ממשקיעים בתל אביב לא דיווחה להם שהיא עלולה לאבד את רישיון הקבלן
אורבנקורפ, אחת מחברות הנדל"ן הזרות שגייסו אג"ח בישראל בהיקף עצום של כמעט 11 מיליארד שקל שוב נקלעת לבעיות מבלי שהמשקיעים הישראלים ידווחו על כך.
- האמריקאיות גייסו יחד בת"א כמעט 11 מיליארד שקל
- אורבנקורפ לא דיווחה כי הלוואה שהעמיד הבעלים היתה מוגבלת
- חברת נדל"ן קנדית חדשה בתל אביב: אורבנקורפ גייסה 148 מיליון שקל באג"ח
אורבנקורפ הקנדית, אחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות טורונטו, גייסה בדצמבר 2015 אג"ח בהיקף של 180 מיליון שקל ונמצאת בבעלות אלן ססקין. ביום רביעי הגיש ארגון הבתים הקנדי טריון (Tarion Warranty Corp) בקשה לשלילת הרשיון של אורבנקורפ כיזם של דירות במחוז אונטריו, אזור הפעילות המרכזי של החברה. מדובר בחדשות רעות כי כדי להיות יזם של דירות למגורים בקנדה החברה חייבת להיות רשומה בארגון ממשלתי שמבטיח ערבויות ויחס הוגן לדיירים.
אורבנקורפ רשומה בטריון, שעל פי העיתונות הקנדית דיווח כי קיבל תלונות מלקוחות של החברה שנתקלו בבעיות לקבל פקדונות בחזרה או כספים מפרויקטים שבוטלו. בנוסף התקבלו תלונות מדיירים שלא קיבלו את השירות הדרוש לביצוע תיקונים בדירות של אורבנקורפ במסגרת האחריות שהיא מחוייבת להעניק. טריון החליט לשלול את הרישיון של אורבנקורפ לכל 17 הפרויקטים שהיא בונה ולפרויקטים חדשים. אורבנקורפ ערערה על הבקשה ובין הצדדים מתנהל מו"מ. בטריון אומרים כי ככל שהערעור נמצא בעיצומו, 17 הפרויקטים הקיימים של אורבנקורפ ימשיכו להיות תקפים תחת ערבות של טריון, אך היא אינה מאפשרת לחברה לבצע פרויקטים חדשים.
דוברת טריון מליסה יולק מצוטטת בידיעות כאומרת ש"למרות שזו אחריות של היזמים להתמודד עם בעיות של הדיירים, אנחנו מתערבים כאשר הבעיות האלו אינן נפתרות לשביעות רצונם של הדייירים. במקרה של אורבנקורפ היא לא עמדה בתיקונים שהיתה צריכה לעשות ולכן התערבנו". יורק גם הביעה דאגה לגבי מצבה הפיננסי של אורבנקורפ: ש"לא הצליחה להוכיח שיא עומדת בדרישות הפיננסיות שלנו, ואינה מסכימה לשתף פעולה ולמסור מידע לגבי המצב הפיננסי שלה".
באופן תמוה, אורבנקורפ עדיין לא דיווחה על כל השתלשלות העניינים הזו למשקיעים בתל אביב. יתרה מכך, בזמן שהחברה מנהלת ערעור לגבי הבקש לביטול הרישיון שלה, האג"ח שלה בישראל רשמו עליות שערים של 0.45% ביום חמישי האחרון. על פי מידע שהגיע ל"כלכליסט", רשות ני"ע נמצאת במעקב אחר ההתפחותיות באורבנקורפ, בין היתר בגלל העובדה שהחברה עדיין לא פרסמה את דו"חות 2015 כשהמועד האחרון לפרסום היה ביום חמישי האחרון.
מדובר בהסתבכות שנייה של אורבנקורפ עם רשות ני"ע והמשקיעים הישראלים בתוך פחות מחודש. לפני שבועיים התברר כי 12 מיליון הדולר שהתחייב הבעלים אלן ססקין להזרים לחברה מיד לאחר ההנפקה, הוזרמו למעשה על ידי בנק קנדי והיו עד כה בחשבון בנק בתנאים מגבילים, זאת בניגוד להתחייבות של ססקין. כך למעשה החברה הציגה למשקיעים מצג שווא לגבי ההון העצמי שלה במשך שלושה חודשים.
על רקע זה והבעיות התזרימיות של אורבנקורפ הורידה מידרוג את דירוג האשראי של החברה מ־A3 ל־Baa1 עם השלכות שליליות. בדו"ח הדירוג נכתב כי "הורדת הדירוג משקפת את עליית רמת הסיכון המשתקפת מפעילות החברה בכל הקשור ליצירת מקורות תזרים תוך הצלחת החברה בקבלת מימון לפרויקטים השונים ולפעילותה השוטפת במועד הנדרש, וכן את האתגרים העומדים בפניה, זאת אף שדיווחי החברה מצביעים על ניסיון החברה לייצר מקורות תזרים לצורך פעילותה השוטפת". ההון העצמי של אורבנקורפ עומד על 86 מיליון דולר קנדי. לחברה יש שבעה פרויקטים יזמיים בתחום הדיור - ארבעה בבעלות מלאה ושלושה עם שיעור אחזקה של 51%. מאחר שאורבנקורפ עדיין לא פרסמה אף דו"ח כספי, הנתונים הידועים האחרונים שם אלה שמופיעים בתשקיף שהגישה, לפיהם הכנסותיה בינואר־יוני 2015 עמדו על 44 מיליון דולר קנדי.
עדיין לא ברור מה יעלה בגורל הדירות שטרם נמכרו בפרויקטים הקיימים של אורבנקורפ. בתשקיף נכתב כי המכירה מחויבת בציות לחוק הבתים המשותפים בקנדה (1998) שההגבלה העיקרית שלו היא רישום בתאגיד של טריון. עוד נכתב כי קבלן או יזם שאינו רשום בטריון לא יוכל למכור בתים. בהתבסס על זה, אם הערעור של אורבנקורפ יידחה, היא לא תוכל יותר למכור את הדירות שברשותה.