$
שווקי חו"ל

פייסבוק הכתה את התחזיות; המניה קפצה ב-9% במסחר המאוחר

הרשת החברתית דיווחה על הכנסות של 5.4 מיליארד דולר ברבעון הראשון של השנה - זינוק של 54%. הרווח הנקי טיפס ל-77 סנט למניה - גם גבוה מתחזיות האנליסטים. לפייסבוק 1.65 מיליארד משתמשים פעילים ברחבי העולם - עלייה של 14%

הראל עילם 23:1627.04.16

פייסבוק פרסמה הערב (ד') את הדו"ח הרבעוני שלה לרבעון הראשון של 2016, וכמנהגה בשלוש השנים האחרונות, הצליחה לעקוף את תחזיות האנליסטים. המניה זינקה ב-9% במסחר המאוחר לאחר פרסום התוצאות, והצליחה לעקוף את שיא השיאים שלה כשנסחרה סביב 118.7 דולר למניה, מה שמשקף לה שווי שוק של יותר מ-330 מיליארד דולר במסחר המאוחר. החברה דיווחה על הכנסות בגובה 5.4 מיליארד דולר, עלייה של 54% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. האנליסטים ציפו להכנסות בגובה 5.3 מיליארד דולר.

 

מאז הנפקת החברה בסוף 2012, פייסבוק עקפה את תחזיות האנליסטים בכל רבעון, מלבד פעם אחת. בתוצאות הקודמות החברה עקפה ביותר מ-9% את ממוצע תחזיות האנליסטים לגבי הכנסותיה. בנוסף לעלייה המשמעותית בהכנסות, החברה גם דיווחה על רווח נקי לא-מתואם בגובה 77 סנט למניה, לעומת הרבעון אשתקד אז הוא עמד על 42 סנט, וממוצע הערכות האנליסטים, שעמד הפעם על 62 סנט.

מה דעתך על מניית META PLATFORMS:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

ההצלחה המסחררת של פייסבוק מנפצת גם את האשליה שלפיה שוק חברות הטכנולוגיה סובל מקשיים או האטה, למרות האכזבה מביצועי מניות גוגל, טוויטר, מיקרוסופט ואפל ברבעון הנוכחי. הסיבה לעלייה במניה אינה נובעת רק מהנתונים הפיננסיים המוצלחים, אלא גם מההחלטה של מארק צוקרברג, מנכ"ל פייסבוק, לפצל את מניות הרשת החברתית ולהציע סוג חדש של מניות ללא זכות הצבעה, בתהליך דומה למה שגוגל ביצעה ב-2014.

 

בפועל, מבנה המניות החדש יקל על צוקרברג לרכוש חברות נוספות, לעודד תוכניות מחקר וחינוך אבל גם לפתח יותר את התוכנית השאפתנית שלו לתרום 99% מהונו לצדקה - וכל זאת בלי לוותר על השליטה בחברה. "אם ההצעה הזאת תיכנס לתוקף", אמר צוקרברג, "אנחנו נוכל להמשיך ולשפר את חווית השימוש בפייסבוק אבל בטווח הארוך, אני חושב שנוכל לספק שירותים אפילו טובים יותר ולהיות חלק מקהילה חזקה".

 

יותר מחצי מהמשתמשים - בסלולר

 

פייסבוק גם עקפה את תחזיות האנליסטים בכמות המשתמשים הפעילים, שהגיע עכשיו ל-1.65 מיליארד איש מסביב לעולם. זהו גידול של 14% בכמות המשתמשים בסך הכול, כאשר הגידול המהיר ביותר הוא במשתמשים שמתחברים לרשת החברתית אך ורק דרך מכשיר סלולרי. הם כבר מהווים למעלה ממחצית מכל המשתמשים בפייסבוק, וקצב הצמיחה של קטגוריה זו עומד על יותר מ-50% בשלוש השנים האחרונות.

 

אולי הנקודה המדאיגה ביותר בדו"ח היא שלמרות שפייסבוק השיקה ברבעון זה את משקפי האוקולוס, ומתקדמת במרץ ביצור ערוצי הכנסות שמבוססים על חומרת שרתים, ציוד תקשורת ואפילו מל"טים, היא נסמכת יותר מאי פעם על ההכנסות שלה מפרסום. רק 3% מכל ההכנסות של פייסבוק הגיעו מערוצים שאינם פרסום - לעומת 10% לפני כשנתיים. פייסבוק פשוט לא מצליחה לייצר הכנסות שאינן מבוססות על פרסום, בעיה דומה לזו של גוגל.

 

צוקרברג צוקרברג צילום: איי אף פי

 

בדוחו"ת האחרונים שלה, הצליחה פייסבוק לעקוף בשיטתיות את תחזיות האנליסטים ולספק קצבי צמיחה מרשימים מיוחד של עשרות אחוזים לשורת ההכנסות. כתוצאה מכך, המנייה עקפה את אמזון ועליבאבא והצליחה למצב את הרשת החברתית כמניית חברת האינטרנט השניה בגודלה בעולם, אחרי גוגל.

 

אבל בהסתכלות עמוקה יותר על הנתונים, פייסבוק מראה נקודת חולשה בעייתית. ההכנסות החדשות האלו מגיעות בעיקר משוק אחד, רווי ועם פוטנציאל צמיחה ארוך טווח נמוך. פייסבוק מכוונת את כל המשאבים שלה על מנת לצמוח במדינות העולם השלישי, ומשקיעה מיליארדים בטכנולוגיות שרתים, תקשורת, אווירונאוטיקה וחלל, על מנת לפתור את בעיות התשתית הקיימות בעולם, אבל ההכנסות שלה בפועל מגיעות מארצות הברית - למעלה מ-50% הגיעו מאזור צפון אמריקה.

 

הרשת החברתית אומנם רושמת קצבי צמיחה סבירים בכמות המשתמשים באזורים מתפתחים שעד כה היו מנותקים מהאינטרנט, אבל אילו משתמשים 'זולים' עבור פייסבוק, שאינם מייצרים לה הרבה הכנסות, וגם לרוב משתמשים הנוהגים להשתמש בפייסבוק בתדירות נמוכה יותר. משתמש באפריקה ודרום אמריקה מכניס לפייסבוק בממוצע פחות מעשירית ממשתמש בארצות הברית והפער רק הולך וגדל עם השנים. משתמשים אלו מכניסים 7% לאדם ממה שמשתמש בארצות הברית מכניס - ואילו לפני שנה היה מדובר ב-10%.

 

אוקולוס - משקפי מציאות מדומה אוקולוס - משקפי מציאות מדומה

 

חמור מכך, קצב הגידול בהכנסות למשתמש במדינות אלו נמוך דרסטית מאשר בארצות הברית. בארצות הברית, 77% מהמשתמשים מתחברים לפייסבוק מדי יום, לעומת 63% ב"שאר העולם" (כלומר, שאינו מארצות הברית, אסיה ואירופה), ומשתמש בארצות הברית מכניס קרוב לפי ארבע יותר ממשתמש בכל מקום אחר בעולם. ההכנסות למשתמש בארצות הברית עלו בשנה האחרונה ב-49%, לעומת 13% ב"שאר העולם" ו-33% ממוצע עולמי.

 

מי יקנה משקפי מציאות מדומה באפריקה?

 

אחרי שנים שעיקר ההכנסות של פייסבוק הגיע מחוץ לארצות הברית, עכשיו הטרנד מתהפך. את כל הגידול בשנים האחרונות פייסבוק חייבת בעצם דווקא למדינת הבית שלה, מקום שבו היא מתקשה לרשום קצבי צמיחה דו-ספרתיים בכמות המשתמשים. הבעיה רק מתגברת כאשר מסתכלים על ערוצי ההכנסות האחרים של פייסבוק, שאינם מפרסום, וקרוב ל-70% מכל הכנסות פייסבוק בקטגוריה זו מגיעים מארצות הברית - וכאן הפער בין משתמש בארצות הברית ומשתמש ממוצע גדל לפי 5, ופי שישים לעומת משתמש ב"שאר העולם".

 

קשה גם לראות שינוי בנושא בשנים הבאות, כאשר מסתכלים על מפת הדרכים של הרשת החברתית לשנים הקרובות. מלבד חדירה למדינות העולם השלישי, צוקרברג רואה עולם של שירותים מתקדמים, מציאות מדומה וצ'ט-בוטים המסייעים לעסקים לתקשר במהירות וביעילות עם מיליוני לקוחות. אלו פיתוחים עתירי טכנולוגיה, שרק יגדילו את הפערים בין השוק האמריקאי המתקדם יותר, שגם מוכן לשלם על פלטפורמות פרסום מתקדמות או לרכוש משקפי מציאות מדומה במאות דולרים, ובין השוק המתפתח, שבעיקר מייצר לפייסבוק עלויות מאשר הכנסות.

 

אם הטרנד הזה יימשך, והשוק האמריקאי יתגלה שהגיע לרוויה לא רק בכמות המשתמשים אלא גם בהכנסות ממשתמש, פייסבוק עלולה לרדת דרסטית בקצב ההכנסות שלה כבר השנה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x