בלעדי לכלכליסט
התשוקה לדיבידנד מכלל ביטוח ניתקה את אלשטיין מהמציאות
אדוארדו אלשטיין, המתוסכל מכך שחברת הביטוח לא חילקה דיבידנד מאז רכש את אי.די.בי ב־2014, תוקף במכתב חריף ורצוף שגיאות עובדתיות את דירקטוריון כלל והיו"ר דני נוה: "חסר כל ניסיון פיננסי. יש לנו הזדמנות להוציא את הג'נטלמן הזה מהחברה"
אסיפת בעלי המניות של כלל ביטוח אישרה ביום חמישי ברוב גדול את התגמול של יו"ר החברה דני נוה. אבל הסיפור האמיתי היה סביב התנהלותו של אדוארדו אלשטיין, בעל השליטה באי.די.בי פתוח, ששולטת על הנייר (55%) בכלל ביטוח. אלשטיין פתח בהתקפה חסרת תקדים, וככל הנראה גם חסרת בסיס, על דירקטוריון כלל, החברה עצמה, בעלי התפקידים שלה ובעיקר היו"ר דני נוה, שכלפיו טען כי יש להוציאו מחוץ לחברה. ל"כלכליסט" נודע כי הוא הגיע באופן לא צפוי לאסיפת בעלי המניות במשרדי החברה בקריית עתידים בתל אביב, בליווי עו"ד סאול זאנג, האיש הקרוב אליו ביותר במסגרת עסקיו ויועצו המשפטי בחברות השונות שבבעלותו, ועורך הדין של אי.די.בי אהרון קאופמן. בסיומה של הישיבה השאיר אלשטיין מכתב רשמי בידיה של מזכירת החברה, עו"ד עדי ברקן, וזו העבירה אותו לדירקטורים שלה.
- אי.די.בי: הצעה לרכישת השליטה בכלל ביטוח בפרמיה של 24%
- סלינגר התייאשה מלחכות לרוכש על הסוס הלבן
- הפצצה של סלינגר: הורתה על מכירה מיידית של 5% מכלל ביטוח
אלשטיין הצביע נגד תנאי השכר של נוה, שזוכה לתמיכתה של סלינגר, אף שהוא היו"ר הראשון בענף הביטוח שתנאי העסקתו הותאמו לחקיקה החדשה לגבי השכר במגזר הפיננסי והוגבלו ל־2.4 מיליון שקל בשנה. עלות שכרו החדש של נוה משקפת הפחתה משמעותית מעלות שכרו בשלוש שנותיו הראשונות בתפקיד - 3.7 מיליון שקל בשנה. את אלשטיין, שעמד לשלם לגיל שרון שכר עתק של 15 מיליון שקל בשנה כמנכ"ל דסק"ש (ונסוג), זה כנראה לא מספק. גם העובדה שמרבית המוסדיים, ובהם פסגות, מיטב דש, ילין לפידות, הלמן אלדובי וכל חברות הביטוח הגדולות אישרו את שכרו של היו"ר נוה לא השפיעה על אלשטיין.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
"ההתנהלות המצערת (של דירקטוריון כלל ביטוח - ג"ח) באה לידי ביטוי גם בהיקף המזעזע של שכר היו"ר, שהוא הגבוה ביותר בשוק וגבוה מהמתחרים בשוק (עובדה זו שמציין אלשטיין, כאמור, חוטאת לאמת - ג"ח). יש לנו יו"ר שהוא לחלוטין חסר כל ניסיון פיננסי בתעשיית הביטוח או הבנקים, וזה לחלוטין לא מקובל. כל הניסיון שלו מסתכם בקדנציה הנוכחית שלו בכלל ביטוח. מה שלחלוטין אי אפשר להבין הוא איך החברה מפנקת את הג'נטלמן הזה במשרת יו"ר עם תגמול מופרז, שאמנם עכשיו ירד, אבל עדיין הוא המקסימום האפשרי על פי חוק. יש לנו הזדמנות לתקן את הטעות על ידי הוצאתו של הג'נטלמן הזה אל מחוץ לחברה או לפחות לתגמל אותו בערך הכלכלי הנכון שלו".
נתון מופרך נוסף שמופיע במכתבו של אלשטיין נוגע למניית כלל ביטוח ולמכפיל על ההון שלפיו היא נסחרת: "אני פונה אליכם כעמיתיי בעלי המניות של חברה מכובדת זו ברגע של צער. העובדה שביצועי המניה של כלל מאכזבים איננה חדשה לאיש מאיתנו. ביצועי המניה הם הגרועים ביותר בתעשיית הביטוח בארץ, והיא נסחרת כמעט במחצית מהונה העצמי, בעוד שמתחריה, עם אותה אסטרטגיית פעילות, נסחרים במכפיל של עד פי 5 מהונם העצמי". גם כאן, כאמור, בדומה לטענה של אלשטיין על עלות שכרו של נוה, מדובר בנתון מופרך. אמנם כלל נסחרת ביחס הנמוך ביותר (0.51) מהונה העצמי מבין חברות הביטוח, אבל למעשה כל שש חברות הביטוח הגדולות נסחרות בפער עמוק של 50%-74% מהונן העצמי. מגדל גם היא נסחרת ב־0.51 על ההון העצמי, הפניקס ב־0.53, הראל ומנורה ב־0.61 ואיילון ב־0.74. היחידה שנסחרת במכפיל של 5.4 על ההון העצמי היא ביטוח ישיר, שלה אין כלל פעילות של פנסיונית.
התירוצים של הדירקטוריון
"המצב הזה נגרם בשל הטיעון המצער של החברה שהם לא יכולים לחלק דיבידנד או לבצע רכישה חוזרת של מניות בגלל דרישות הרגולציה ותקנות סולוונסי 2", המשיך אלשטיין. "תמיד קל יותר לחפש את האחריות אצל מישהו אחר ולא למלא את המנהיגות שלשמה הדירקטורים בכלל מונו לתפקיד. במהלך 2014–2015 ראינו חברות מתחרות שלא מילאו אחר הוראות הרגולציה וחילקו דיבידנד של עד 600 מיליון שקל. כלל היא החברה היחידה שלא חילקה אפילו סנט אחד בשנים אלה. חמור מזה, דירקטוריון החברה לא היה פרואקטיבי ולא גילה יוזמה פעילה לבצע תוכנית רכישת מניות עצמית, שהיתה יכולה להיות ההשקעה הטובה ביותר של החברה.
"הנוחות של היו"ר", עבר אלשטיין להתעסק בנוה, "להישאר עם שווי גבוה יותר של אקוויטי בחברה שבסופו של דבר תביא לו רווחים שיצדיקו בונוסים גבוהים יותר, באה על חשבוננו כבעלי מניות החברה. הדירקטוריון מחליט להביא למדינה שלנו את הכללים והפרקטיקה הגרועה ביותר של וול סטריט". כאן אלשטיין עבר לצטט פסוק ממגילת קהלת: "המלך שלמה אמר - אוהב כסף לא ישבע כסף, ומי שיש לו מאה ירצה מאתיים. נראה כאילו מר נוה שכח את השיעורים שלמד בעניין זה בישיבת נתיב מאיר. לבסוף אני רוצה להביע אכזבה גדולה מהמצפון החברתי של כלל ביטוח ומהאחריות שלה שנעלמה לאורך השנים. יש לה הביצועים הגרועים בתעשייה וזה מסייע לראות את האופי של מנהיגי החברה שדואגים רק לעצמם".
מי מייעץ לאלשטיין?
אלשטיין הביע לא אחת את מורת רוחו מהעובדה שכלל ביטוח לא מחלקת דיבידנד מאז רכש את השליטה באי.די.בי במאי 2014. הנושא עלה ככל הידוע במספר שיחות שקיים עם סלינגר, אולם מכתב זה עשוי להרע עוד יותר את מערכת היחסים המתוחה בינו ובין המפקחת. המכתב חתום על ידי אי.די.בי ושמו של אלשטיין לא מופיע בסופו, וגם פרט זה מעלה סימני שאלה, שכן הדח"צים, כמו גיורא ענבר וגיא רוטקופף, לא היו מודעים ככל הנראה למכתב והוא לא הובא לדיון בישיבת דירקטוריון. רוטקופף מצוי במצב עדין במיוחד לאור מינויו כמנכ"ל איגוד חברות הביטוח, שם הוא אמור לבוא במגע שוטף עם נוה.
הפרטים הלא מדוייקים במכתבו של אלשטיין מעלים את האפשרות שהוא נכתב ללא ייעוץ של גורם ישראלי כלשהו. העובדה שעלות שכרו של נוה אושרה ברוב של 90% מהגופים המוסדיים, כולל של הנאמן משה טרי, מדגישה את העובדה שאלשטיין הוא מעין אאוטסיידר שלא הפנים את הרגולציה במשק הישראלי. ונראה כי אם בעל השליטה באי.די.בי ביקש ליצור לחץ נוסף להעלאת דיבידנדים מכלל ביטוח, הוא ישיג את המטרה ההפוכה.
ניסיון נוסף למכירה
ובתוך כך, דירקטוריון אי.די.בי החליט ביום חמישי לפתוח בהליך תחרותי למכירת השליטה בכלל ביטוח. ההחלטה באה כחצי שנה לאחר שההליך הקודם, שבו הגיעו שלוש קבוצות סיניות לשלב הסופי ונסוגו בעיקר בשל דרישותיה של המפקחת על הביטוח דורית סלינגר, נכשל. ביום רביעי בערב דיווחה אי.די.בי על הצעה שקיבלה לרכישת השליטה בכלל לפי שווי 2.85 מיליארד שקל לחברה, שווי הגבוה ב־24% מהשווי הבורסאי. עם זאת, השווי שהציעו הקבוצות הסיניות בהליך הקודם הגיע ל־4.6 מיליארד שקל.
אי.די.בי דיווחה כי תבחר בנק השקעות שילווה את ההליך וייעץ בכל הנוגע לתנאי המכירה. החברה תבנה מתווה להליך המכירה על סמך הייעוץ מבנק ההשקעות במטרה לסיים את ההליך במהירות האפשרית, ותפנה גם לסלינגר לצורך תיאום ובתקווה שזאת תאמץ את ההליך. במקביל תפנה החברה לבית המשפט ותציג את ההחלטות.
אי.די.בי אישרה בדיווח שהעבירה כי מי שהעביר את ההצעה לרכישת השליטה בכלל ביטוח לפי שווי 2.85 מיליארד שקל הנו בן אשכנזי מבעלי מכבי ת"א בכדורסל וחברת אשכנזי אקוויזישנס האמריקנית. אי.די.בי הודיעה כי בתקופת המכירה יימשך המצב הקיים שבו משה טרי הוא הנאמן של החברה, ואי.די.בי לא מעורבת בהכוונת כלל ביטוח בשום פעולה לרבות בדרך של כהונת נושאי משרה בחברה, ומינוי דירקטורים ימשיך להיעשות במתווה הקיים כיום (כלומר על ידי המפקחת - ג"ח). במסגרת המתווה תוכל החברה לשעבד מניות כלל לנושיה הפיננסיים הישנים והחדשים.
זוהי החלטה משמעותית שבה אלשטיין מכיר לראשונה ומאמץ את המהלך שאותו מובילה סלינגר אשר הורתה לנאמן משה טרי להתחיל למכור בבורסה ממניות כלל ביטוח במנות של עד 5% מדי רבעון. בית המשפט שדן בעניין המליץ לצדדים להידבר ואי.די.בי מנסה כנראה להגיע עם מתווה מוסכם בתקווה למנוע את מכירת המניות על ידי טרי בבורסה.
מכלל ביטוח נמסר בתגובה כי ״דירקטוריון כלל ביטוח דוחה את נסיונו של יו״ר אי די בי לעקוף את הוראות המפקחת, האוסרת עליו מפורשות לכוון את פעילות הדירקטוריון ולהשפיע עליו. דירקטוריון כלל ביטוח תמה על המתקפה חסרת הרסן על יו״ר כלל ביטוח, דני נוה, אשר בשלוש השנים האחרונות הצעיד את דירקטוריון הקבוצה, ביחד עם הנהלתה, במקצועיות ובאחריות רבה, לקבוצה מובילה בתוצאותיה העסקיות, בחוסנה וביציבותה, זאת בתקופה של שינויים תכופים משמעותיים העוברים על הענף ולמרות השפעת הליך המכירה הממושך של החברה, הליך שאי די בי מנהלת בשנים האחרונות, בסיועה המלא של כלל ביטוח ואשר אי די בי טרם הצליחה להשלימו.
"הדירקטוריון סומך את ידיו על תפקודו ומסירותו של נוה ובטוח כי נוה ימשיך לכהן בתפקידו במלוא מרצו במטרה להביא לשגשוגה של כלל ביטוח והבטחת יציבותה, זאת נוכח האתגרים המורכבים בפניהם החברה ניצבת בעידן של דרישות הון חדשות, סביבה עסקית רגולטורית תחרותית, שוק הון תנודתי והכל תוך שטובת החברה בלבד ורק היא עומדת לנגד עיניו ולעיני הדירקטוריון".