"כלל ביטוח מתנהלת כחברה ללא בעל בית. ואני בעל הבית"
בעל השליטה באי.די.בי, אדוארדו אלשטיין, שהמכתב שלו נגד דירקטוריון כלל ביטוח והיו"ר דני נוה נחשף אתמול ב"כלכליסט", ממשיך לתקוף: "בכל העולם, דירקטורים שלא מביאים תמורה מקסימלית לא מקבלים שכר מקסימלי". דירקטוריון כלל ביטוח משיב מלחמה
אדוארדו אלשטיין, בעל השליטה באי.די.בי, לא נרגע. כפי שנחשף אתמול ב"כלכליסט" הגיע אלשטיין ביום חמישי לאסיפת בעלי המניות של כלל ביטוחשאישרה את תנאי העסקתו החדשים של היו"ר דני נוה, הצביע נגד השכר המוצע ליו"ר והשאיר מכתב התקפה נגד נוה ונגד דירקטוריון כלל ביטוח סביב הדיבידנדים שכלל איננה מחלקת, התוצאות החלשות שלה ושווי השוק הנמוך שבו היא נסחרת. אתמול המשיך אלשטיין במתקפה ואמר ל"כלכליסט": "בכל מקום בעולם, בישראל, ארגנטינה, ארה"ב וברזיל דירקטורים שלא מביאים תמורה מקסימלית לבעלי המניות, לא מקבלים שכר מקסימלי. השכר חייב להיות תלוי ביצוע וזה לא המצב בכלל ביטוח ולכן התנגדתי לתנאי השכר של דני נוה". ל"כלכליסט" נודע כי בפיקוח על הביטוח בוחנים אם אלשטיין היה רשאי להצביע באסיפה תחת מניות שמשועבדות לחברת מנורה.
- ההרגלים מארגנטינה, הרגולציה מישראל
- התשוקה לדיבידנד מכלל ביטוח ניתקה את אלשטיין מהמציאות
- בן אשכנזי מציע לקנות את כלל ביטוח בפרמיה של 24%
"מישהו נתן לנוה מתנה"
המכתב שנחשף ב"כלכליסט" עורר סערה לא רק בקהילת הביטוח אלא בשוק ההון כולו, בעיקר סביב ההתקפה החריפה על נוה, שאלשטיין המשיך, כאמור, לתקוף אתמול: "כולנו יודעים שמינויו של דני נוה היה טעות, אין לו שום ניסיון ושום הבנה בשוק ולא בחברת כלל. זה נראה כאילו מישהו נתן לו מתנה. אני הולך לדרוש מדירקטוריון כלל ביטוח למנות ועדה בלתי תלויה לחקור את מערכת היחסים בין דני נוה, נוחי דנקנר וכלל ביטוח סביב קרן אגת. יש שם חור שחור שחייב להיחקר". אמר אלשטיין ל"כלכליסט" כשהוא מתכוון לעובדה שכלל ביטוח השקיעה 30 מיליון דולר בגיוס קרן אגת שאותה הקים וניהל דני נוה, בתקופה שכלל ביטוח היתה בשליטת דנקנר. הקרן שמתמחה בהשקעות בתחום המכשור הרפואי והביוטכנולוגיה גייסה בסך הכל 64 מיליון דולר. נוה מונה ליו"ר כלל ביטוח ב־2013, שש שנים לאחר ההשקעה, והפסיק לנהל את הקרן באותה תקופה.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
נוה זוכה לגיבוי הן מצד הפיקוח על הביטוח בראשות דורית סלינגר והנאמן משה טרי והן בדירקטוריון כלל.
אלשיך מצטרפת להגנה
השופטת לשעבר ורדה אלשיך, שמונתה לפני כשנה כדירקטורית בחברה ביוזמת הפיקוח על הביטוח, אמרה אתמול ל"כלכליסט": "חוץ מהשם של דני נוה, כל מה שכתוב עליו במכתב הוא עורבא פרח. נוה הוא יו"ר מעולה, ואנחנו עומדים מאחוריו. הוא מגיע לישיבות מוכן, יודע על מה מדובר ומנווט אותן בצורה יעילה. ואני ראיתי כמה דירקטוריונים בחיים שלי. כלל לא מחלקת דיבידנד ונוהגת נכון כדי שלא יקרה לנו מה שקרה למגדל. לא לטרי ולא לאלשטיין אסור להתערב ולכוון את פעולות הדירקטוריון של החברה, ויש חשש שהוא בכלל עבר על החוק".
מכלל ביטוח נמסר בתגובה: "כהונתו ותנאי העסקתו של דני נוה אושרו עם מינויו ב־2013 הן על ידי המפקח על הביטוח דאז והן על ידי האסיפה הכללית של החברה, אשר אישרה את המינוי ברוב מכריע של המצביעים שאינם מבעלי השליטה, זאת לאחר שכל הגורמים קיבלו טרם האישור מידע מלא אודות קרנות אגת שמר דני נוה היה שותף ומנהל בהן עוד בטרם מונה ליו"ר כלל ביטוח. זאת ועוד, במסגרת הליכי המינוי האמורים התווה המפקח על הביטוח הסדר מוסכם ביחס למכירה ולניהול של הקרנות האמורות וגם הסדר זה אושר על ידי אסיפת בעלי המניות ותקף גם כיום".
מדוע הלכת לאסיפת בעלי המניות?
אלשטיין: "הייתי שם בדיוק שלוש דקות. ראיתי שפה זה אחרת ובעלי מניות לא מגיעים בעצמם. זו פגישה שנתית ולנו יש 55% מהמניות. זו השקעה מרכזית עבור אי.די.בי. יש לנו אחריות. איחרתי ב־20 דקות כי דנו בדירקטוריון אי.די.בי בעמדת החברה בשאלת שכרו של נוה. השקעתי מיליארדים באי.די.בי ולא משכתי דיבידנדים עד היום, אבל אני לא מדבר על זה".
אי אפשר לחלק דיבידנד כי החברה חייבת לעמוד בתנאי הסולבנסי 2.
"לא אמרתי כלום גם על זה. אבל המניה צונחת והרווחים יורדים. יש דברים שהדירקטוריון יכול לעשות. זה הנכס העיקרי של אי.די.בי וזו האחריות שלי. המכתב הוא רק הסבר למה לא מגיע לו (השכר לדני נוה – ג"ח)".
גורמים בכלל ביטוח, לעומת זאת, אמרו אתמול ל"כלכליסט" כי הם סבורים שהרקע לטענותיו של אלשטיין דווקא עכשיו נעוץ בכך שכלל ביטוח סירבה לדרישה שלו לפני כחודשיים, שכלל תעביר תרומות לגופים מסוימים שהוא קשור אליהם. אלשטיין אמר בתגובה על כך: "זה שקר גס. יש לכלל ביטוח הסכם עם קרן התרומות של אי.די.בי שלפיו כלל מחוייבת להעביר 0.75% מרווחיה בכל שנה לקרן. כבר שלוש שנים שכלל לא עומדת בהסכם. באתי ושאלתי למה לא עומדים בהסכם והם אמרו שהם תורמים ישירות לגופים שונים ולא דרך הקרן. מפתיע אותי שלא מילאו את ההתחייבות כבר שנים. זה סימפטום לחברה שמתנהלת ללא בעל בית. הם עושים מה שהם רוצים ומשרתים את ההנהלה ולא את בעלי המניות".
דורית סלינגר מכה שוב
בינתיים סופגת אי.די.בי מכה נוספת מסלינגר, כשלמרות ההחלטה לפתוח בהליך מכירה של כלל שאותה קיבל דירקטוריון אי.די.בי ביום חמישי, הנאמן, משה טרי, ממשיך בהליך מכירת מניות כלל ביטוח בנתחים של 5% במהלך כל רבעון, בשוק, ולא בהליך של מכירת שליטה. בפיקוח סבורים כי בהחלטה של אי.די.בי אין חידוש לעומת התהליך שהתנהל לפני שנה וחצי.
אתמול נערך דיון בבית המשפט המחוזי בתביעה של ארגון ההגנה על חסכונות הצבור, שדורשת לאשר תביעה נגזרת נגד אי.די.בי. השופט החליט למחוק את הדרישה לגבי הצעת הרכש של החברה והנפקות הזכויות, כיוון שהן מעוגנות בהסדר הנושים. השופט הורה, לעומת זאת, לקיים דיון בשאלה אם בעלי השליטה ב־2014, אלשטיין ומוטי בן־משה, מנעו את מכירת השליטה בכלל ביטוח לקבוצה סינית.