$
בורסת ת"א

דו"ח אקסטל חושף את גודל מצוקת בארנט

רק 173 מיליון שקל נותרו בקופת ענקית הנדל"ן האמריקאית שגייסה בשנה שעברה 1.65 מיליארד שקל בתל אביב. רואי החשבון הוסיפו לדו"ח הערת אזהרה על רקע הגירעון בהון החוזר; IBI "צפוי להיות יותר רע לפני שיהיה טוב"

אורן פרוינד 20:1401.06.16

שריפת מזומנים של 60 מיליון דולר, עצירה במכירת דירות יוקרה, אזהרה מרואי החשבון ועלייה בשיעור הריבית על הלוואות. זו התמונה המדאיגה העולה מהדו"חות הכספיים של ענקית הנדל"ן האמריקאית אקסטל, שגייסה בישראל 1.65 מיליארד שקל ונמצאת בפנסיה של מרבית הישראלים. לכך מתווספת תביעה על 400 מיליון דולר, שהגיש שלשום נגד החברה ונגד בעליה גארי בארנט שותף שלה באחד הפרויקטים (Ring Portfolio) — שנמצא בתוך הפורטפוליו בישראל. על רקע הדברים נפלו אתמול האג"ח של החברה בתל אביב, והן נסחרות כעת בתשואה לפדיון של 13.5%.

גארי בארנט בעלי אקסטל גארי בארנט בעלי אקסטל צילום: בלומברג

 

במהלך הרבעון הראשון של 2016 אקסטל שרפה מזומנים בהיקף של 60 מיליון דולר מפעילות שוטפת. קופת המזומנים של החברה התרוקנה מרמה של 118 מיליון דולר בסוף 2015 לרמה של 45 מיליון דולר בלבד בסוף הרבעון הראשון של 2016. על רקע זה, ובעקבות גירעון בהון החוזר לתקופה של 12 החודשים האחרונים בגובה של 23 מיליון דולר, הזהירו רואי החשבון של החברה את המשקיעים: "בדו"חות הכספיים המאוחדים מתקיימים סימני אזהרה, עקב גירעון בהון החוזר המאוחד לתקופה של 12 חודשים ותזרים מזומנים שלילי מתמשך מפעילות שוטפת".

 

בארנט מוותר על דמי הניהול עד 2017

 

בעקבות כך הודיע אתמול בארנט כי הוא מוותר על דמי ניהול בהיקף של 18 מיליון דולר שהוא אמור היה לגבות מהחברה עד סוף השנה, ודוחה את גביית הסכום הזה לשנת 2017 — בתקווה שהמצב ישתפר עד אז.

 

אקסטל מנהלת בימים אלה מו"מ להשגת מימון של 890 מיליון דולר על פרויקט הדירות הלא יוקרתיותOne Manhattan Square, שצפוי לכלול 816 דירות במחירים של 3 מיליון דולר ומטה ו־204 יח"ד בנות־השגה. אקסטל דיווחה לפני שבועיים כי היא דוחה את המו"מ לסוף יוני. אם תצליח להשיג את המימון הנדרש, ישתפר מצב הנזילות של החברה, ואם לא — היא תיאלץ להתחיל בהליך של מימוש נכסים.

 

מגדל אקסטל מנהטן מגדל אקסטל מנהטן

 

הנהלת אקסטל עדכנה בדו"חות על מצב שלוש ההלוואות הקיימות שלה. לחברה הלוואה של 285 מיליון דולר על פרויקט Central Park Tower, שאמורה להיפרע באוגוסט 2016. אקסטל אינה מסוגלת לפרוע את ההלוואה הזו, והיא אינה עומדת בהתניות הפיננסיות שלה. בדו"חות החברה לרבעון הראשון נכתב כי הבנק העניק תקופת ויתור של 12 חודשים על ההלוואה, אולם העלה את הריבית עליה מ־8% לרמה של 14%. הוצאות המימון השנתיות של החברה יגדלו אם כך מרמה של 25 מיליון דולר לרמה של 40 מיליון דולר.

 

לחברה הלוואה נוספת בהיקף של 150 מיליון דולר על פרויקט One Manhattan Square, אותו פרויקט שהיא מנסה לגייס לו בימים אלה מימון נוסף של 890 מיליון דולר. החברה עדכנה כי היא עדיין נמצאת במו"מ לקבלת ההלוואה, שאמורה להחליף את ההלוואה הקיימת, וכי הבנק הסכים להעניק לה הארכה בת חצי שנה. מאידך, החברה לא דיווחה מה תהיה תוספת הריבית להארכה הזו.

 

הנזילות המאתגרת מקרבת את אקסטל למצב בעייתי. עם זאת, החברה נמצאת בעודף נכסי נקי חיובי של 1.2 מיליארד דולר (רק נכסים מניבים ללא ייזום), והיא יכולה למכור נכסים כדי לשרת את החוב. בין השאר, יכולה אקסטל למכור את ארבע הקרקעות שרכשה מכספי האג"ח שהנפיקה בישראל ששוויים 600 מיליון דולר. בנוסף, יש לחברה נכס מניב של מגורים להשכרה, שמתוכנן להיות מוכן בסוף השנה ולהניב NOI שנתי של 25–30 מיליון דולר. מחזיקי האג"ח בישראל, שאולי יתחילו לחשוש לכספם לאור המצב שאליו נקלעה החברה, יצטרכו לחכות עוד שנתיים עד למועד הפירעון שלהם.

 

"צפוי להיות יותר רע לפני שיהיה טוב"

 

אנליסט הנדל"ן של אי.בי.אי יניב סיילן ציין אתמול כי "צפוי להיות יותר רע לפני שיהיה טוב". לדבריו, "קופת המזומנים אוזלת, והחברה חייבת הון בהקדם. בעל השליטה לא החל במכירת נכסים, ודווקא ממשיך להשקיע הון בפרויקטים בפיתוח. הדו"ח מביא בשורה חיובית אחת, והיא שהבנק המממן ב־One Manhattan לא מתכוון להעמיד את ההלוואה לפירעון מיידי. בתרחיש שבו בעל השליטה משיג את המימון בטווח הקרוב, הוא יהיה רשאי לעשות שימוש ב־100–150 מיליון דולר מכספי הלוואה אחרת לכל שימוש. התמורה הזאת אמורה לתת לו אוויר לנשימה לשנה וחצי קדימה. בלי מימון, או בלי הכנסת שותפים לפרויקטים במהלך השנה הקרובה, החברה תיכנס לסחרור תזרימי קשה מאוד, שיחייב אותה להתחיל למכור נכסים".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x