$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

לבייב מבקש לדחות תשלום של 180 מיליון שקל לבנקים

בעל השליטה באפריקה ישראל פנה לחמשת הבנקים הגדולים, שלהם הוא חייב 1.1 מיליארד שקל, וביקש לדחות את התשלום הקרוב שמיועד לנובמבר. לבייב נימק את הבקשה בכך שהוא זקוק לכסף כדי להגיע להסדר חוב עם מחזיקי האג"ח של החברה

גולן חזני 06:4407.06.16

לב לבייב, בעל השליטה באפריקה ישראל, פנה לאחרונה לחמשת הבנקים הגדולים שלהם הוא חייב כסף בבקשה אישית לדחיית התשלום הקרוב, כ־180 מיליון שקל, שאמור להתבצע בחודש נובמבר. לבייב נימק את הבקשה, שמשמעותה הסדר חוב חדש מול הבנקים, ברצונו להשתמש בכסף כדי להגיע להסדר חוב באפריקה ישראל, שחייבת למחזיקי האג"ח שלה 3.5 מיליארד שקל. במילים אחרות, הוא הודה שיכולותיו הפיננסיות כיום מוגבלות בהשוואה ל־2009, אז נערך הסדר החוב הראשון באפריקה ישראל.

 

כמו כן, ל"כלכליסט" נודע כי חובותיה של ממורנד - החברה הפרטית של לבייב שבאמצעותה הוא מחזיק באפריקה ישראל - עומדים על 1.1 מיליארד שקל. הנושה הגדול ביותר של החברה הוא בנק הפועלים, שממורנד חייבת לו כ־680 מיליון שקל. את יתרת הסכום - כ־420 מיליון שקל - חייבת החברה לארבעת הבנקים האחרים: מזרחי טפחות, לאומי, דיסקונט והבינלאומי.

 

לבייב, בעל השליטה באפריקה ישראל לבייב, בעל השליטה באפריקה ישראל צילום: אוראל כהן

 

לבייב ערב אישית לכל החובות האלה. הערבויות האישיות הללו ניתנו במסגרת הסדר החוב הקודם, שלפיו היה עליו לשלם לבנקים 180 מיליון שקל בכל חודש נובמבר עד 2021. משמעות הערבות האישית היא שאם ממורנד לא פורעת את החוב, הבנק רשאי ליטול את רכושו האישי של לבייב עד לכיסוי החוב.

 

חלק מהבנקים יסכימו

 

חלק גדול מהאשראי שלבייב קיבל ממערכת הבנקאות ניתן לו כדי להוציא לפועל את עסקת הרכישה של אחזקות בנק לאומי באפריקה ישראל ב־2006. כנגד האשראי הזה הוא שעבד את כל האחזקות שלו בחברה (78% לאחר הרכישה), ששוויין כיום הוא כ־195 מיליון שקל בלבד. כלומר, שווי האחזקות שולי ביחס לחוב. במשך השנים, לנוכח הירידה בשווי החברה, נאלץ לבייב להגדיל את הביטחונות שהעמיד ולכן סיפק את הערבויות האישיות.

 

 

כנגד החוב לבנק הפועלים שעבד לבייב פרויקט בנייה גדול במוסקבה, ואילו כנגד החובות לבנקים האחרים הוא שעבד רשת חנויות תכשיטים ברוסיה. הנכסים האלה עשויים להילקח ממנו אם הוא לא יעמוד בהחזר החובות. המקור לפערים בנכסים המשועבדים הוא הסדר החוב הקודם שערך לבייב, אז הוא ביקש להגיע להבנות עם כל הבנקים, אך בשל הנוקשות שהפגין מנכ"ל בנק מזרחי טפחות דאז אלי יונס, הגיע לבייב להסכם קודם כל עם בנק הפועלים ורק לאחר מכן עם יתר הבנקים.

 

לפי הערכות, לפחות חלק מהבנקים ילכו לקראת לבייב ויביעו נכונות לדחות את מועד התשלום, ואולי אף לפרוס מחדש את החוב, אולם יהיה לכך מחיר בדמות העלאת ריבית או דרישה להעמדת ביטחונות נוספים. כדי לבצע מהלך שכזה על לבייב להגיע להסכמות עם כל הבנקים ולא רק עם חלקם, שכן במקרה כזה יהיה מדובר בהעדפת נושים.

 

את המגעים מול הבנקים מנהל מטעמו של לבייב סגן יו"ר אפריקה ישראל נדב גרינשפון. אך ככל הנראה לבייב עצמו מעורב במגעים: לפני כעשרה ימים נפגש עם מנכ"לית בנק לאומי רקפת רוסק־עמינח; לפני הפגישה התפרסמה הקלטה שלו שבה הוא אומר "אני מחרבן על הבנקים, כולל על רקפת". הפגישה נועדה, בין היתר, ליישר את ההדורים בין השניים.

 

המחזיקים דחו את ההצעה

 

לפני כחודש הודיעה אפריקה ישראל שהיא הולכת להסדר חוב שני. זאת, בשל המשבר שהחברה חווה, בעקבות המצב הכלכלי הקשה ברוסיה והצניחה במחיר הנפט. לבייב הציע למחזיקים להמיר חוב של 1.5 מיליארד שקל למניות החברה בתמורה להזרמה של 300 מיליון שקל. מחזיקי האג"ח דחו את ההצעה על הסף, שכן מבחינתם מדובר בתספורת. הם דורשים מלבייב להזרים הרבה יותר כסף. את הקו הלוחמני מובילים מחזיקי האג"ח של סדרה כ"ח, שלהם ביטחונות טובים פחות מאלה שעומדים לטובת מחזיקי הסדרות האחרות — כ"ו וכ"ז.

 

במסגרת ההסדר הקודם, שנערך ב־2009 והושלם ב־2013, בהובלת המנכ"ל דאז איזי כהן שמכהן כיום כמנכ"ל כלל ביטוח, לבייב הזרים לקופת אפריקה ישראל 750 מיליון שקל תמורת מחיקת חובות של 2 מיליארד שקל למחזיקי האג"ח. כמו כן, מחזיקי האג"ח קיבלו מניות בחברה ויתרת החוב נפרסה על פני חמש שנים.

 

הפסיד 1.8 מיליארד שקל

 

את השליטה באפריקה ישראל (60%) רכש לבייב מבנק לאומי במכרז שנערך לפני כ־20 שנה. תמורת השליטה הוא שילם כ־780 מיליון שקל. עד היום השקיע לבייב ברכישת החברה, בהנפקתה ובהזרמת הון כחלק מהסדר החוב שביצעה כ־3.3 מיליארד שקל.

 

חלקו בדיבידנדים שחילקה החברה מהיום שבו הפך לבעל שליטה מסתכם ב־1.3 מיליארד שקל. בתוספת השווי של יתרת מניותיו כיום, ההשקעה באפריקה ישראל הסבה לו הפסד של כ־1.8 מיליארד שקל על הנייר. מצב עסקיו הפרטיים של לבייב, הכוללים בעיקר יהלומים, אינו ידוע, אולם ההערכה היא שההאטה העולמית בענף היהלומים לא פסחה גם עליו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x