תשואות האג"ח בעולם יורדות אל מתחת לאפס: מה המשמעות?
היום התאפסה הריבית על אג"ח ממשלתי גרמני - כך שמשקיעים שרוכשים כעת את אגרות החוב נותנים את כספם לממשלת גרמניה ללא כל תמורה. הסיבה המרכזית לכך: המשקיעים מאמינים כי האפיקים האחרים מסוכנים יותר
התנודתיות הגואה בשוקי המניות ורמת אי הוודאות הגבוהה בקרב המשקיעים שולחות את תשואות האג"ח הממשלתיות בעולם לרמות שפל היסטוריות.
- היסטוריה בגרמניה - אג"ח מדינה ל-10 שנים נגעה בתשואה שלילית
- ברקזיט, טראמפ ודויטשה בנק: המלים שמחזירות את הפחד לשווקים
- השקל נחלש מול היורו והדולר; הליש"ט צללה ב-1.1%
בגרמניה, תשואת האג"ח הממשלתית ל-10 שנים נסחרת ברמה אפסית, ואף נגעה ברמה נמוכה מאפס, בפעם הראשונה בהיסטוריה. משמעות הדבר היא שמשקיעים מוכנים להלוות את כספם לממשלת גרמניה ולא לקבל תמורה על כך.
בחודש מרץ השנה, ממשלת יפן הנפיקה לראשונה אג"ח בתשואה שלילית. פירוש הדבר הוא שגם היא קיבלה כסף מידי הרוכשים, ששילמו את הריבית.
אגרות חוב ממשלתיות (אג"ח מדינה) מונפקות על ידי בנקים מרכזיים כדי לגייס הון מהציבור. מאחר שהממשלה אחראית לתשלומי הקרן והריבית, נחשב האג"ח הממשלתי לנכס פיננסי כמעט חסר סיכון. האג"ח נסחרות בבורסות העולם, כך שאין צורך להמתין ליום הפירעון וניתן למכור אותן בכל עת - כאשר המסחר באג"ח משקף בכל רגע נתון את הריבית על החוב.
מדוע אנשים מוכנים להלוות את כספם למדינות ולא לקבל תמורה? התשובה היא שהמשקיעים מעריכים כי אפיקי ההשקעה האחרים בשוק מסוכנים יותר. המשקיעים חוששים מירידת מחירים מתמשכת (דפלציה), שעלולה להצית משבר כלכלי נרחב, ומעוניינים לשים את כספם ב"חופי מבטחים", כמו אג"ח מדינה, על מנת לשמור על ערכו.
מה מפחיד את השווקים?
אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של פסגות מסביר כי מספר גורמים שנמצאים במוקד העניין תורמים לתחושת אי הוודאות של המשקיעים: "האירוע המרכזי הינו משאל העם בבריטניה על עזיבת האיחוד האירופי. הסקרים האחרונים מראים גידול בהסתברות ליציאה שלה מהאיחוד האירופי. עם זאת, חשוב לציין שסקרים הם לא כדור בדולח ויכולת החיזוי שלהם נמוכה באופן יחסי, בטח בנושאים חשובים כאלו. אתרי ההימורים שלהם יכולת חיזוי גבוהה יותר עדיין מגלמים הסתברות גבוהה (76%) להישארות של בריטניה באיחוד".
לדבריו, החלטת הריבית בארה"ב מחר (ד') מוסיפה למתח שבו נמצאים השווקים זאת לאחר דו"ח התעסוקה האחרון טרף שוב את הקלפים והוריד את הסיכויים להעלאת ריבית נוספת השנה לפחות מ-50%.
גרינפלד מוסיף כי ספרד, שלה אין ממשלה כבר למעלה מחצי שנה ולפי הסקרים גם לא נראה שמשהו הולך להשתנות, צפויה לקיים בחירות לפרלמנט בעוד שבועיים (26 ביוני) כאשר הסיכויים להרכבת קואליציה אינם גבוהים.
הסיכון ירד התשואה תעלה
גרינפלד מציין כי "הצבע" יחזור ללחיי המשקיעים כאשר ההסתברות להעלאת ריבית בארה"ב תחזור לעלות והחשש שבריטניה תעזוב את היורו יעלם. במקרה כזה סביר להניח שנראה את המשקיעים חוזרים לנכסי בעלי סיכון גבוה יותר ועוזבים את אגרות החוב הממשלתיות, מה שיביא לעליית תשואות, אפילו חדה, בשוקי האג"ח בעולם.