הערכות בקרנות: הפדיונות יעמדו היום על 500 מיליון שקל
מערכי הייעוץ בבנקים בכונננות ספיגה מול לקוחות שרוצים לממש השקעות. פועלים: "כדרכם של אירועים דרמטיים, סופם להיפתר". החשש: גל הפדיונות יתחזק מחר
מנהלי מערך הייעוץ בבנקים הגדולים נמצאים בכוננות ספיגה מול פרץ פניות מצד לקוחות לחוצים המבקשים למכור את תיק ניירות הערך שברשותם על רקע ההתפתחויות המפתיעות בבריטניה.
עם זאת, לפי הערכות בענף קרנות הנאמנות, הציבור לא ממהר להגיב להתפתחויות באירופה. בכירים בענף הקרנות מעריכים כי הפדיונות יסתכמו היום ב-500 מיליון שקל בתעשייה כולה אך עלולים להחריף מחר כשיפתח המסחר באירופה ובשווקי חול האחרים. אז עלולות הקרנות לספוג פדיונות גבוהים יותר, גם מצד קרנות הנאמנות הפועלות בחו"ל ואין בהן מסחר היום.
- כחלון בהתייחסות ראשונה לברקזיט: "הקמנו חדר מצב המאויש 24 שעות ביממה"
- סורוס: "צריך להציל את האיחוד האירופי עם ארגון מחדש מקיף"
- השפעת העזיבה הבריטית כבר עומדת למבחן בספרד
ליאורה קפלן, ראש ענף המחקר במערך הייעוץ וההשקעות של בנק לאומי, אמרה כי הבנק העביר לכל יועציו הדרכה לקראת הפניות הצפויות. "בסוף השבוע ציידנו את היועצים בסקירות והוראות לגבי כיצד נכון לפעול בתיקי הלקוחות. יש לנו מוקד טלפוני שנתמך על ידי אנלסטים ועשינו שיחת בוקר עם כלל היועצים עם אמירות ברורות מצידנו. היועצים כמובן מאד מיומנים ועם הרבה נסיון ויודעים איך להגיב לצרכים של הלקוחות, ובוודאי שיודעים שלא נכון לפעול מתוך פאניקה ולחץ", אמרה קפלן.
"אנחנו סבורים שלא נכון לעשות שינויים בתיק הקיים כרגע. עם זאת, אנחנו כן ממליצים על הסטות נקודתיות כמו צמצום חשיפה לאירופה לטובת ארה"ב. אשר לסטרלינג אנחנו מעריכים שיש עוד מקום לירידה של המטבע ולא ממליצים להחזיק אותו כרגע. מצד שני יש אנשים שמחזיקים באג"ח של בנקים בריטיים ואנחנו לא בהכרח ממליצים למכור החזקות כאלה כרגע. לא כדאי למכור בשיא הפאניקה בהכרח", אמרה עוד קפלן.
ביחס ללקוחות שמחזיקים בקרנות נאמנות ישראליות, קפלן מציע שבמקרה שבתיק יש מעט חשיפה לחו"ל לא מומלץ לעשויים שינויים. "ההנחה היא שמה שרואים כרגע בשוק זו תוצאה של חוסר וודאות. לכן מי שיצא עכשיו יספוג בהכרח הרבה ירידות ולא בהכרח יהנה מהעליות שיגיעו לאחר שהרגיעה תגיע, והיא תגיע", אמרה עוד קפלן, שהוסיפה כי "לתחושתי הלקוחות מקשיבים לקול ההגיון. מהנסיון שלי בדרך כלל לקוחות מיועצים פועלים יותר נכון בתקופות כאלה. היועצים זמינים כרגיל, ערוכים לכל פניה".
בבנק הפועלים אמרו כי "עדיין לא ברורות השפעות ארוכות טווח של הסיפור וגם בבריטניה מנסים בעצמם להבין את האפקט. כדרכם של אירועים דרמטיים ומשברים סופם להיפתר. ההנחיה ליועצים בראש ובראשונה היא לבצע חשיבה מעמיקה ולהבין את הראש של הלקוחות. ככל שהלקוח הוא בעל תיאבון סיכון והשקעה לטווח ארוך אנחנו לא ממליצים לעשות פעולות מחפזות שכן ההשפעות ילכו וימוגו ולא נכון לבצע מכירת חיסול בתיקים. ביחס ללקוח ממוצע שהוא ממילא בעל תאבון סיכון נמוך אז החשיפה שלו נמוכה לחו"ל ולמניות ולכן הוא פחות מושפע. דווקא מי שמחזיק באג"ח ממשלתיות מצבו מעולה כי מדובר בנכס שבורחים אליו בתקופות של חוסר וודאות. בתיקים ארוכי טווח לא נכון בשלב זה לגעת, ויש יתרון בשמירה על אחזקה מאוזנת לאורך זמן. השוק היום הרבה יותר בוגר ממשברים קודמים".
אלה רובינסקי, מנהלת יחידה מרכזית לניירות ערך בבנק הבינלאומי, הכפופה לראש חטיבת נכסי הלקוחות שבראשה עומד יורם סירקיס, אחראית על מערך הייעוץ והמחקר: "באופן מיידי יזמנו פנייה ללקוחות והקמנו סוג של חמ"ל קטן כדי להסביר ללקוחות את משמעות המתרחש. מצד אחד אנחנו נמצאים בעידן של חוסר ודאות אבל החוסר ודאות הזה יכול להתפתח לכמה כיוונים. מסר ללקוחות שלנו זה שחשוב להבין שנכון שהתגובה בשווקים הייתה חריפה גם בשווקי המניות וגם במטבעות. אנחנו מסבירים ללקוחות שנכון שההתפתחות מאוד מהותית ומאוד קיצונית מצד אחד, אבל היינו כבר במצבים כאלו והתנודתיות הייתה כבר גבוהה. נסיון העבר מלמד שמי שיפעל באופן פזיז בדרך כלל ייפגע. המסר החד משמעי שמעבירים ללקוחות שלנו שחייבים לשמור על תיק מאוזן המותאם לאהבת הסיכון של הלקוח וטווח ההשקעה שלו. כרגע גם לא ממליצים לשנות את חלוקת התיק גם ברמה גאוגרפית. יש גם לקוחות ברמת סיכון גבוהה יותר ששוקלים גם לרכוש מניות ולנצל את הירידות".