ברקזיט
פסגת הפחד: אמון הצרכנים בבריטניה ירד בשיעור הגבוה ביותר זה 20 שנה
60% מהבריטים מעריכים כי תחול החמרה במצב הכלכלי במדינה ב-12 החודשים הבאים ו-33% מאמינים כי המחירים "יעלו בחדות". הצעירים הבריטיים הכי פסימיים ומביעים חשש מסגירת חלון ההזדמנויות לעבודה במדינות האיחוד האירופי
ההצבעה בבריטניה בעד עזיבת האיחוד האירופי הובילה לירידה חדה במדד אמון הצרכנים, בשיעור הגבוה ביותר מאז דצמבר 1994. סקר אמון הצרכנים שערכה חברת GFK כדי לבדוק את השלכות הברקזיט, מצא כי המדד נפל ב-8 נקודות לרמה של מינוס 9, ו"כל הקריטריונים המרכזיים שלפיהם מחשבים את המדד רשמו ירידות".
- "חוסר הוודאות עצום, אבל אין סיבה לירידה באופטימיות"
- עוד 3 קרנות בריטיות חוסמות פדיונות - מחצית מהענף נכנסה להקפאה
- פאבר מזהיר: השטרות ייאבדו משוויים, השקיעו בזהב ובפלטינה
סקר אמון הצרכנים של GFK נערך מאז 1974, ובחברה מציינים כי זו הירידה החדה ביותר שנרשמה זה 21 שנים. על פי הממצאים, 60% מהנשאלים מעריכים כי תחול החמרה במצב הכלכלי ב-12 החודשים הבאים, זאת לעומת 46% בסקר הקודם, ו-33% מאמינים כי המחירים "יעלו בחדות" באותה מסגרת זמן, עלייה לעומת 20% בסקר שנערך בתחילת יוני.
כפי שניתן היה לצפות, המצביעים בעד הברקזיט הביעו מעט יותר אמון בכלכלה. חלוקת התוצאות לפי הבחירה במשאל העם, מצאה כי רמת האמון של המצביעים להישאר באיחוד עומדת על מינוס 13, לעומת רמה של מינוס 5 בקרב תומכי העזיבה. בהתאם, הירידה החדה ביותר באמון, של 13 נקודות, נרשמה בקרב הצעירים בגילאי 16-29, שהיו גם התומכים העיקריים בהישארות באיחוד, ומביעים חשש כעת לגבי הזדמנויות עבודה ונסיעה בתוך מדינות האיחוד האירופי.
הסקר נערך בין ה-30 ביולי ל-5 ביולי, ונועד ללכוד את סנטימנט הצרכנים מיד לאחר משאל העם, שהתקיים ב-23 ביוני. בסקר השתתפו 2002 אנשים בגילאים ורקעים חברתיים שונים מרחבי בריטניה.
על אף שעברו שבועיים ממשאל העם, בריטניה עוד לא התחילה בתהליך העזיבה. ראש הממשלה דיוויד קמרון, שהתפטר מיד לאחר היוודע התוצאות הרשמיות, אמר כי מחליפו יהיה מי שיצטרך להפעיל את סעיף 50 באמנת ליסבון, שמוציא לדרך באופן רשמי את תהליך העזיבה. מרגע החלת הסעיף, מדובר על תקופה של שנתיים של מו"מ בין בריטניה והאיחוד האירופי.
"אנחנו חווים את הטלטלה האמון מוקדם מכפי שהערכנו", אמר ל-CNBC תאנוס ומאווקידיס מבנק אוף אמריקה. "נראה שהמשקיעים והצרכנים כבר נכנסו לאווירה של לחכות ולראות. אם זה ימשיך יש סיכוי גבוה שבריטניה תיכנס למיתון".