הרובוטים מספרי המדע הבדיוני ינחתו היישר לתוך תיק ההשקעות
ההתפתחויות הטכנולוגיות האחרונות יאפשרו לרובוטים להפוך לבני בית. שווי ענף הרובוטיקה, שעומד על 25 מיליארד דולר, צפוי לזנק פי חמישה עד 2019. לצד זליגת מקצועות לידיים מכניות, מהפכת הרובוטים עשויה גם לספק תשואה גבוהה לאוהבי הסיכון
עד לא מזמן רובוטים נחשבו למדע בדיוני או בעיקר לנחלתם של תעשיות כבדות ומעבדות מחקר. אך כעת חידושים טכנולוגיים בתחום המחשוב, התוכנה והבינה המלאכותית סוללים את דרכם של הרובוטים אל חיי היומיום. מגוון חברות בעולם החלו להפנים את הפוטנציאל הפיננסי הטמון במהפכה זו, ובהתאם הזדמנויות ההשקעה בתחום צומחות בקצב מהיר.
- ללא נהג: רובוט סיני יודע להחנות מכוניות בחללים צפופים
- המכונות משתלטות: מר רובוט, יש לי זבוב במנה
- תכירו את קוזמו: הרובוט שמיועד לילדים אבל כבש את המבוגרים
על פי חברת המחקר IDC, שווי השוק של ענף הרובוטיקה, שעומד כיום על 25 מיליארד דולר, צפוי לזנק ל־135 מיליארד דולר עד 2019. ההוצאה על מערכות רובוטיות צפויה לגדול מ־15 מיליארד דולר כיום ל־67 מיליארד דולר עד 2025 — כמעט פי חמישה. קצב הצמיחה המסחרר של הענף מושך משקיעים מכל הסוגים: מדינות, קרנות הון סיכון ומשקיעים פרטיים. ב־2015 גויסו כמיליארד דולר מקרנות הון סיכון לסטראט־אפים בתחום הרובוטיקה, זינוק של 170% לעומת 2014.
סין ויפן מובילות בהשקעה
ענף הרובוטיקה תופס תאוצה בעיקר באסיה, כשסין ויפן אחראיות ל־69% מכלל ההוצאה העולמית על מערכות רובוטיות. יפן מקדישה משאבים רבים ליצירת מובילות בתחום, בשל הדרישה לכוח עבודה חלופי לאוכלוסייה המזדקנת. לאחרונה אמר ראש ממשלת יפן שינזו אבה כי ישקיע 8 מיליארד דולר לקידום הרובוטיקה בארצו, עם התמקדות בתחום הרפואה הסיעודית.
כמה חברות יפניות מובילות את הפיתוח של מערכות רובוטיות בתעשייה וברפואה וצפויות ליהנות מהמגמה המתפתחת. Yaskawa Electric, שמתמחה במכונות מבוססות מערכת שליטה עבור התעשייה, מהווה כ־20% משוק מכונות האוטומציה בעולם וצפויה להכפיל את שווי השוק שלה בעשור הקרוב.
בסין שינויים דמוגרפיים באוכלוסייה לצד עלייה בלחצי השכר צפויים להגביר את הביקושים למערכות רובוטיות, שמספקות תפוקה בעלויות נמוכות יותר. רק לאחרונה הודיעה פוקסקון, אחת הספקיות של אפל, כי החליפה 60 אלף עובדים במפעליה במערכות רובוטיות.
בשנים הקרובות יתווספו כמיליון רובוטים לכוח העבודה של סין. מחקר של בנק אוף אמריקה צופה כי רובוטים יבצעו כ־45% מכלל העבודות בתעשיה העולמית עד 2025 לעומת 10% בלבד כיום.
עלויות הפיתוח ירדו
השיפורים הטכנולוגיים בשנים האחרונות תרמו להפחתת עלויות הייצור של רובוטים ושדרגו את יכולות העיבוד והפונקציונליות שלהם, כך שיוכלו למלא מגוון רחב יותר של תפקידים לצד בני האדם. כך, למשל, רובוט בשם TUG משנע אספקה במסדרונות בתי החולים. בנוסף, הונדה היפנית, שמוכרת בעיקר כמותג רכב, מייצרת את אסימו — רובוט דמוי אדם המיועד לספק עזרה לקשישים.
גם תחום הבינה המלאכותית מתפתח במהירות. ניצנים ראשונים שלו כבר ניתן למצוא במכשירי הסמארטפון, כמו סירי של אפל ו־google now של אנדרואיד. הדור הבא של רובוטים יוכל לנהל שיחה ואף להעניק שירותים מקצועיים וחינוכיים במגוון תחומים, מייעוץ פיננסי בבנקים ועד להרצאות באוניברסיטאות. הטכנולוגיה אמנם עדיין בחיתוליה, אך בבנק אוף אמריקה מעריכים כי שוק זה צפוי להגיע למכירות של 153 מיליארד דולר עד 2020 – פי שלושה לעומת 2016.
ממזל"טים ועד לניתוחים
אחד הטרנדים הבולטים בתחום הרובוטיקה הוא תחום המזל"טים. כיום צבא ארה"ב הוא הגוף המוביל בשימוש במזל"טים למשימות צבאיות, עם הוצאה שנתית שגדלה פי עשרה מאז שנת 2000 ל־3 מיליארד דולר כיום. שתי חברות המתמחות בתחום, לוקהיד מרטין ונורת'רופ גרומן, צפויות להמשיך וליהנות ממגמת ההתחמשות העולמית במזל"טים. שיפור בטכנולוגיה וירידה מהותית בעלות הייצור אפשרו למזל"טים לפרוץ גם לשוק האזרחי. פייסבוק רכשה את Asenta, שמייצרת מזל"טים שיספקו תשתית אינטרנט באזורים ללא תשתית קונבנציונלית. גם אמזון השקיעה בצי מזל"טים אוטונומיים למטרת שינוע חבילות.
תחום נוסף שצפוי להציג צמיחה מהירה הוא ענף המכוניות ללא נהג, שגם מהווה הזדמנות להשקעה עקיפה בתחום הרובוטיקה. השיפור הטכנולוגי במערכות החיישנים ובאינטליגנציה המלאכותית מאפשר לחברות כמו אפל, גוגל וטסלה לרדוף אחר חזון המכונית האוטונומית. לפי הערכות, שווי שוק זה צפוי לעמוד על 5 טריליון דולר עד 2030. בנוסף, ישנן כמה חברות שעסקי הליבה שלהן בנויים על רובוטים והן מתאימות למשקיעים שמעוניינים בדרגת סיכון גבוהה יותר. אחת מהן היא Intuitive Surgical, יצרנית מערכת דה וינצ'י שמיועדת לניתוחים הנשלטים על ידי רופא ממרחק רב. על פי נתוני החברה, בשנה שעברה בוצעו 570 אלף ניתוחים על ידי מערכות רובוטיות שונות ברחבי העולם לעומת 1,000 לפני 15 שנה. שווי השוק של תחום זה צפוי לזנק פי ארבעה ל־18 מיליארד דולר עד 2022.
המשקיע הפסיבי יכול להיחשף לענף דרך תעודת הסל ROBO, שמכילה 84 חברות מכל העולם. לתעודה יש הטיה לחברות אמריקאיות ויפניות, שמהוות כ־60% ממנה, וחשיפה עיקרית לתחומי המיכון התעשייתי, המערכות האלקטרוניות והציוד הרפואי.
הכותב הוא מנהל תיקים בדסק חו"ל של פעילים ניהול תיקי השקעות