$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

הדו"ח הסודי של האוצר על תחנת הכוח הפחמית בחדרה: חזרה מהשבתה תארך 26 שבועות

הדו"ח שהזמין המשרד מחברת הייעוץ הבריטית PB נועד לבחון את האפשרות של סגירת יחידות הכוח הפחמיות - על רקע הגידול בשימוש בגז טבעי; המשרד להגנת הסביבה, שמבקש לסגור את היחידות הפחמיות, הזמין דו"ח משלו - שצפוי לצייר תמונה שונה

ליאור גוטמן 22:2403.08.16

חזרה מלאה לשירות פעיל של כל אחת מיחידות הכוח הפחמיות בתחנת הכוח "אורות רבין" בחדרה, ממצב של שימור או השבתה חלקית, תארך 26 שבועות ותעסיק 120 טכנאים, מהנדסים ומפעילים "מסביב לשעון" - זו המסקנה הסופית של חברת הייעוץ הזרה פרסונס ברינקרהוף (PB) בכל הנוגע לאפשרות השבתת 4 מ-6 יחידות הכוח הפחמיות של חברת החשמל בחדרה.

 

המסקנה, שגובשה בדו"ח חסוי מהציבור, נמסרה באמצע 2015 לאוצר, לאחר שבכירי המשרד הזמינו ניתוח מעמיק של מצב משק החשמל, לרבות האפשרות לסגור כבר בשנים הקרובות את תחנות הכוח הפחמיות. הדו"ח בחן את התועלות למשק כמו גם את לוחות הזמנים האפשריים והריאליים.

 

משרד האוצר, בראשות השר משה כחלון, הזמין את העבודה לאור ההתקדמות והאישור הצפוי של מתווה הגז. זה הבטיח - לפחות על הנייר - שבשנים הקרובות ישראל תתחבר לכמה מאגרים ולכמה צינורות הולכה. לכן עלתה השאלה - האם יש עדיין צורך להשתמש בפחם מזהם.

 

נקודה נוספת שנבחנה באוצר היא העלות המשקית. נכון להיום הפחם זול מהגז (גם הודות לחוזה העקום של חברת החשמל); לפי דו"ח החברה לרבעון הראשון של 2016, עלות ייצור קילו-וואט/שעה בפחם היא כ-12.5 אגורות. לעומת זאת, עלות הגז הטבעי היא כ-19 אגורות לקילו-וואט/שעה. המסקנה היא שככל שישתמשו ביותר גז, תעריף החשמל עלול להתייקר, מציאות שתשפיע על כלל המשק ושאותה האוצר רוצה למנוע ככל שניתן.

  

לפי הדו"ח של PB, תחנות הכוח הפחמיות בחדרה (יחידות 1-4) החלו לעבוד בתחילת שנות ה-80 כאשר כל אחת מהן מספקת 360 מגה-וואט, כלומר 1,440 מגה-וואט בסך הכל. מדובר בכ-11% מכוח הייצור המרבי של חברת החשמל. לפי PB, החזרה לכשירות מלאה תארך כאמור 26 שבועות, אך הכסף שחברת החשמל תצטרך להשקיע במהלך נאמד במאות מיליוני דולרים. במשק האנרגיה טוענים שיש אפשרות שנייה, של השבתה "רטובה" בה מכלי הדלקים והנוזלים השונים (אמוניה, מימן) מוצבים במקומם ואז ניתן להפעיל מחדש את התחנה תוך 14 שבועות "בלבד", אבל העלות גבוהה, אולי אפילו גבוהה מדי.

 

תחנת הכוח בחדרה תחנת הכוח בחדרה צילום: אלעד גרשגורן

 

כאמור, מי שהזמין את הבדיקה היה משרד האוצר בעצמו, כאשר הבחירה ב-PB נעשתה לאור ההיכרות המעמיקה שלהם את השוק הישראלי. PB הבריטית הוקמה בסוף שנות ה-60 והיא פועלת בתחומי התשתיות ולמעשה משמשת בישראל כמלווה הרשמית של פרויקט הרכבת הקלה בתל אביב. החברה מעסיקה במזרח התיכון יותר מ-1,500 עובדים ואנליסטים עם 10 מטות במדינות שונות, בהן ישראל.

 

המשרד להגנת הסביבה כבר הזמין דו"ח משלו

 

במשרדי הממשלה השונים שנחשפו לדו"ח מספרים כי מי שלא אהבו את מסקנות הדו"ח היו אנשי המשרד להגנת הסביבה, שמנסים לסגור את התחנות הפחמיות בנימוק ראוי שזיהום האוויר מהן אינו כורח המציאות על רקע החלופה של שימוש בגז. על פי ההערכות, המשרד שלל את המסקנות של PB והזמין עבודה מקצועית משלו, שבאורח פלא או לא (תלוי את מי שואלים) תצביע על כך שלא רק שניתן לסגור את תחנות הכוח הפחמיות ללא חשש לאספקת החשמל במשק, אלא גם שחזרתן לכשירות עשויה לארוך בין כמה ימים ספורים לעד שבועיים, תלוי בעומק ההשבתה.

 

בימים אלו עורך המשרד להגנת הסביבה שימועים הן לתחנת הכוח הפחמית בחדרה והן לתחנת הכוח הפחמית באשקלון מתוך כוונה לצמצם את זיהום האוויר שנפלט משם באמצעות הגבלת רף פליטת המזהמים. השימוע של חדרה התקיים ב-17 ביולי ואילו זה של אשקלון תוכנן להיום. לעומת המשרד להגנת הסביבה, משרד האנרגיה מבקש להשאיר את תחנות הפחם לפחות עד לחיבור מאגרי הגז החדשים, משום שייצור החשמל בישראל לא יכול להישען על צנרת בודדת.

 

שר האנרגיה יובל שטייניץ כבר הנחה את חברת החשמל להוריד את השימוש בפחם ב-15% השנה ובעוד 5% בשנה הבאה. בין אלה עומדים יצרני החשמל הפרטיים שמאוד ישמחו להחליף את חברת החשמל ולהקים 3-4 תחנות כוח חדשות במקום הפחמיות שייסגרו.

 

הבוקר חשף "כלכליסט" כי חברת החשמל הצליחה לצמצם חלק מזיהום האוויר בחדרה על ידי הפעלת פילטרים שונים, ובכך היא נצמדה לרף שנקבע לה במזנו לחלק מהזיהומים שם על ידי המשרד להגנת הסביבה. 
בטל שלח
    לכל התגובות
    x