$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

אי.די.בי: "המפקחת מתחשבנת איתנו, תיצור נזקים אדירים"

בחברה טוענים כי לדורית סלינגר אין סמכות למנוע את שעבוד מניות החברה־הבת כלל ביטוח לטובת מחזיקי סדרת האג"ח שהונפקה בשבוע שעבר. החברה הודיעה שאם לא יאושר השעבוד היא תפנה לבג"ץ

גולן חזני 07:2407.08.16

אי.די.בי הודיעה למפקחת על הביטוח דורית סלינגר כי אם היא לא תאשר את שעבוד מניות כלל ביטוח לרוכשי סדרת אג"ח י"א שלה, שהונפקה בשבוע שעבר, בכוונתה לפנות לבג"ץ. אי.די.בי הסירה את כל הכפפות במלחמתה מול סלינגר, לאחר שביום חמישי שיגרה את המכתב ובאופן חריג שלחה עותק למשנה ליועץ המשפטי לממשלה אבי ליכט.

במכתב חריף שהגיע ל"כלכליסט" מטיחה אי.די.בי האשמות חמורות בסלינגר. לטענת החברה, אין למפקחת נימוק אמיתי לאסור את שעבוד מניות החברה־הבת כלל ביטוח, מלבד יצר נקם על התנגדותה של אי.די.בי לקיים את המתווה למכירתה כפי שהציגה המפקחת. "שלא בדין, שלא בצדק, שלא באופן אחראי, שלא באופן סביר, שלא באופן מידתי, אתם מסרבים לבקשה לרישום השעבוד", נכתב. "זאת באופן שרירותי וללא כל נימוק ענייני. אין כל היגיון או הגנה על אינטרסים בפעולותיכם ומחדליכם. כל שיש הוא לבוא חשבון עם אי.די.בי, שאיננה מקיימת את הוראות המתווה לדעתכם. אין זה ראוי שגוף מינהלי ינהג כך".

 

אדוארדו אלשטיין אדוארדו אלשטיין צילום: אוראל כהן

 

אי.די.בי גייסה בהנפקה 325 מיליון שקל, אולם הסכום יועבר בשלב זה לנאמנות נוכח סירובה של סלינגר לאפשר לה לשעבד את מניות כלל. השעבוד הוא חלק מתהליך ההנפקה והוא שאפשר לאי.די.בי לגייס את הסכום בריבית של 4.3% לשנה. מדובר בריבית נמוכה בהתחשב בעובדה שסימן שאלה עדיין מרחף מעל יכולותיה של אי.די.בי לפרוע חובות של מיליארדי שקלים. בהיעדר מזומנים בקופתה ביצעה אי.די.בי את הנפקת האג"ח כדי לפרוע את חובותיה עד סוף 2016. בראשם עומד תשלום של 91 מיליון שקל בחודש הבא לבנק הפועלים.

 

הכבדה על המתווה

 

מניות השליטה בכלל ביטוח מופקדות בידי הנאמן משה טרי, ושעבודן דורש אישור מהמפקחת. במכתבים ששיגרה לחברה נימקה סלינגר את התנגדותה לשעבוד בטענה שצעד כזה יכביד את יישום המתווה שהוגדר. על פי המתווה, נתח של 5% ממניות כלל ביטוח שבידי אי.די.בי אמור להימכר בבורסה בכל ארבעה חודשים. המהלך אף יכביד, לדבריה, על החברה משום שהשעבוד יגיע לצד שלישי בעל אינטרסים שונים.

 

במכתבה טוענת אי.די.בי כי הנימוקים של סלינגר חסרי בסיס. "רישום השעבוד אינו יכול לפגוע ביישום המתווה ובוודאי לא להכביד עליו", צוין. אי.די.בי מפנה לשטר הנאמנות שנחתם מול נאמני האג"ח, ולפיו הגופים שיחזיקו בשעבוד על המניות לא יורשו למנוע את ביצוע מתווה הממונה ובכלל זה למנוע פעולות של טרי בעניין.

"ככל שחלילה תימנע קבלת הכספים שגויסו בתוך זמן קצר, הדבר עלול להיות בעל השלכות חמורות ומסוכנות לחברה ולגרום לה נזקים אדירים. אנחנו מתקשים להבין את עמדתכם הבלתי סבירה באשר לשעבוד", נמסר במכתב. אי.די.בי שטחה את טענותיה באמצעות עורכי הדין כפיר ידגר ופנחס רובין ובשיתוף עו"ד אהרון קאופמן, היועץ המשפטי שלה.

 

עוד ציינה אי.די.בי כי אם הנאמן יתחיל למכור את מניות כלל בהתאם למתווה, המניות המשועבדות (19%) יהיו האחרונות להימכר מבין כלל המניות (54%). אם ימונה כונס נכסים למניות הללו, נכתב, הוא יוכל לנהוג בהן כרצונו ולפי הוראות בית המשפט.

 

החברה מציגה תקדים מ־2010, שבו הממונה על הביטוח אישר לישיר אי.די.אי, בעלת השליטה בביטוח ישיר, לשעבד 34.4% ממניות חברת הביטוח לטובת מחזיקי האג"ח שלה. כמו כן, הממונה התיר לבנק לאומי להחזיק בשעבוד על 30% ממניות מגדל, לטובת ערבות להלוואה שנטל בעל השליטה.

 

נערכים לעתירה

 

בשולי הדברים גורסת אי.די.בי כי הפיקוח פועל "בטריטוריה שפשוט אינכם מורשים ומוסמכים לפעול בה". זאת משום שלטענתה ביכולתה לשעבד מנות של פחות מ־5% מהמניות בלי להזדקק לאישור הממונה. עם זאת, סלינגר נחושה למנוע את השעבוד. בסוף המכתב מאיימת אי.די.בי: "אם לא יתקבל האישור, בכוונתנו לפנות לערכאות כדי להגן על זכויותינו". עורכי הדין כבר נערכים לקראת העתירה המתוכננת.

 

נגד סלינגר הוגשו 19 עתירות לבג"ץ מאז תחילת כהונתה ב־2013 על ידי חברות הביטוח, שמונה מהן עדיין תלויות ועומדות. עתירות אלה נוגעות לרפורמות שביצעה, הפוגעות בחברות הביטוח.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x