האוצר סידר לחברות הביטוח את הרבעון: 660 מיליון שקל יחזרו לשורת הרווח
ביטול תקנות וינוגרד יאפשר להן לשחרר ברבעון השלישי או הרביעי הון שריתקו בראשון. תוצאות הרבעון השני צפויות להיות חלשות, בשל הפרשות של מאות מיליוני שקלים שנבעו מהריבית הנמוכה
מנהלי חברות הביטוח הופתעו לקבל ממשרד האוצר הודעה שעומדת לשפר את שורת הרווח שלהן. שר האוצר משה כחלון עדכן כי הגיע להסכמות עם שר הרווחה חיים כץ לביטול תקנות וינוגרד.
- כחלון וכץ סיכמו על ביטול תקנות וינוגרד: ביטוח החובה לרכב לא יתייקר ב-15%
- הפניקס: הרווח הכולל נחתך ב-80% ל-15 מיליון שקל בלבד
- שלמה החזקות: עסקי הביטוח הניבו הפסדים, ורווחיות הרכב נשחקה
מסקנות הוועדה בראשות השופט אליהו וינוגרד היו אמורות להיכנס לתוקף באוקטובר ולייקר את הפיצויים למבוטחי רכב חובה וביטוחי חבויות אחרים. בגלל התקנות הללו נאלצו חמש חברות הביטוח הגדולות להפריש ברבעון הראשון השנה סכום עתק של 658 מיליון שקל לפני מס, שנגרע מהרווח שלהן, וביטולן יגרום לכך שכבר ברבעון השלישי או הרביעי של 2016 הן יוכלו לשחרר את ההפרשות בחזרה לשורת הרווח.
תכננו לייקר ביטוחי חובה
תקנות וינוגרד מתייחסות לאופן חישוב הפיצוי לנפגעים בידי ביטוח לאומי. התקנות הורו לעדכן את ריבית היוון הקצבה לנפגע לתשלום חד־פעמי מ־3% לשיעור של 2%, כדי להתאימה לריבית במשק. ככל שריבית ההיוון יורדת, גדל גובה התשלום לנפגע. אלא שברגע שריבית ההיוון מתעדכנת, חל העדכון גם על חברות הביטוח, שמשלמות אף הן פיצויים בתשלום חד־פעמי על בסיס היוון הקצבה הצפויה, למבוטחים בביטוחי רכב חובה וביטוחי חבויות אחרים, בעת אירוע ביטוחי.
ברגע שחברות הביטוח צריכות לשלם יותר הרווחיות שלהן נפגעת, וכדי להבטיח את עמידתן בהתחייבויות העתידות למבוטחים הן נדרשו לרתק הון. אבל החברות תכננו לגלגל את ההפסדים על המבוטחים באמצעות ייקור ביטוחי החובה בכ־15%, מהלך שהיה עלול לפגוע ברפורמה של כחלון והמפקחת על הביטוח דורית סלינגר, להוזלה של עד 40% בביטוחי רכב חובה. לכן מיהר שר האוצר לשכנע את כץ לסגת מהתקנות, אף שהפיצוי לנפגעים לא יתעדכן כלפי מעלה.
במקביל שלחה בתחילת השבוע סלינגר מכתב למנהלי חברות הביטוח, ובו הבהירה כי תעריפי ביטוחי רכב חובה לשנת 2017, שהביאו לאישורה, אינם מקובלים עליה וכי יש להפחיתם.
מדובר בבשורה לחברות הביטוח, במיוחד לאלה שמחזיקות נתח גדול של ביטוחי חובה, מנורה והראל, שהפרישו בהתאמה 169 מיליון שקל ו־150 מיליון שקל לפני מס בשל התקנות. אולם עד שהפרשות אלה יחזרו לשורת הרווח, צפויות חברות הביטוח להציג תוצאות חלשות גם ברבעון השני, שיפורסמו לקראת סוף החודש. מעבר לעובדה שהרבעון הסתיים מעט אחרי הברקזיט, שגרר ירידות חדות בשווקים ופגע ברווחי ההשקעות של החברות, הן צפויות להמשיך בהפרשות עתק בשל הריבית הנמוכה.
אזהרת רווח לכלל
חברות הביטוח מהוונות את ההתחייבויות שלהן למבוטחים לפי סביבת הריבית במשק, וכשהריבית במגמת ירידה הן נאלצות לחזק את עתודות הביטוח — שוב על חשבון הרווח. החברות שנפגעות יותר מהריבית הן אלו עם תיק ביטוח חיים ותיק גדול, שבו יש התחייבות גבוהה למבוטחים לריבית מובטחת של 4.86% בשנה — בעיקר כלל ביטוח ומגדל.
ברבעון הראשון הפרישו חמש הגדולות כמעט מיליארד שקל לפני מס בגלל סביבת הריבית, וברבעון השני כבר פרסמה כלל אזהרת רווח, כי היא צפויה להפריש 180–320 מיליון שקל בשל המשך ירידת עקום הריבית, לאחר שהפרישה 224 מיליון שקל לפני מס ברבעון הראשון. מגדל צפויה לרשום הפרשה כפולה משל כלל.
מנכ"ל מנורה מבטחים מוטי רוזן. מחזיקה הרבה ביטוחי רכב חובה