בלעדי לכלכליסט
קרב מכתבים בין אפריקה ישראל למומחה הסדר החוב מטעם בית המשפט
במכתב ששיגרה מיופת הכוח של אפריקה נטען כי הדרישה של עמנואל אבנר לתשלום של 265 אלף שקל מוגזמת. החברה גם מסתייגת מדרישתו להעביר נתונים על החברות־הבנות לצורך הערכות שווי. המומחה מטעם ביהמ"ש: "מכתבך רצוף טענות שגויות ופוגעניות"
עימות חריף התגלע בין אפריקה ישראל לעמנואל אבנר, המומחה מטעם בית המשפט להסדר החוב של החברה. ל"כלכליסט" נודע כי בין הצדדים היו בימים האחרונים חילופי מכתבים קשים, כשאפריקה מאשימה את אבנר בדרישות שכר מופרזות, והוא טוען שפעולותיו חיוניות לעבודתו.
- מכה ללבייב: מחזיקי האג"ח רוצים למכור את אפריקה
- קניון הדגל של לבייב במוסקבה איבד משוויו ברבעון השני
- זיכרונות מאפריקה?
נקודת מחלוקת מהותית נוגעת להסתייגות של אפריקה מהעברת נתונים על החברות־הבנות שלה לאבנר, בעוד האחרון טוען כי היא מחויבת להעבירם לצורך הערכת שווי לחברות־הבנות — שאפריקה מסתייגת מנחיצותה.
עו"ד עינת וקסלר ממשרד ליפא מאיר, המייצג את אפריקה, טענה במכתב ששיגרה לאבנר כי דרישת שכר הטרחה שהגיש על 265 אלף שקל בקשר למכירת מניות אפי פיתוח ללב לבייב היא בסכום "בלתי סביר". "כך, לדוגמה, שכר הטרחה כולל עבודה בגין הכנת דו"ח המומחה בקשר למכירת אחזקות החברה באפי פיתוח עוד בטרם הועברו טיוטות ראשונות של ההסכמים המסדירים את עסקת המכירה. בנוסף, החברה התבקשה לשלם עבור השתתפות של מספר עובדים מטעמך במספר ישיבות, אף שהספיקה נוכחות נציג אחד מטעמך".
המכתב מזכיר כי בית המשפט הגביל את שכר הטרחה של אבנר ל־300 אלף שקל וחייב אותו לדווח אם יחרוג מסכום זה. "בהחלטתו התייחס בית המשפט לחוות דעת בקשר להסדר חוב כולל, שמטבע הדברים לוקח מספר חודשים לגבש אותו, בעוד חוות דעתך התייחסה למכירת אפי פיתוח בלבד וגובשה תוך 10 ימים בלבד".
מהמכתב עולה עוד כי אבנר ביקש מאפריקה להעביר לו נתונים כמו צבר הזמנות, תוכניות עבודה, רווחיות צפויה ועוד. "נכון לעכשיו כלל לא ברור אם החברה והנאמנים יגיעו להסכמה בדבר הסדר חוב, מה יכלול הסדר כזה ואם בכלל יידרשו הערכות השווי שמשרדך עמל על הכנתן", מציינת אפריקה.
במכתב תגובה חריף ציין אבנר כי הוא עובד עם הנהלת אפריקה בשיתוף פעולה מלא, נעים ופורה: "מכתבך הרצוף בטענות שגויות ופוגעניות כלפיי, אחז אותי בתדהמה, ומוטב שלא היה נכתב. אני דוחה באופן גורף את תוכנו ואת הניסיון לצייר אותי כמי שביצע עבודות כפולות או מיותרות, וכמי שהוציא, או בכוונתו להוציא, דרישות שכר בלתי־סבירות. להפצת המכתב בתפוצה רחבה אין תכלית אחרת מלבד השחרת פניי ברבים, כמו גם עצם העלאת הטענות נגדי דרך משרד עורכי דין ולא בשיחה ישירה עם הנהלת החברה".
אבנר מציג תמונה של תקופה ארוכה יותר שלגביה מתייחסת דרישת התשלום, 36 ימים ומוסיף גם כי "התעלמת מכך ש־38 אלף שקל מתוך 265 אלף הם מע"מ, שאינו מגיע לכיסי. לגבי הערכת השווי לחברות־הבנות טען אבנר במכתבו כי "הערכת שווי של החברות־הבנות חיונית אם יאומץ מיתווה של מימוש החברות־הבנות. במקרה כזה ייחשפו הרוכשים למידע שאותו אני מבקש".
בסיפא של המכתב מוציא אבנר את המרצע מהשק כפי שהוא רואה את הדברים: "באופן תמוה מכתבך נשלח בסמוך לאחר שהתלוננתי בפני הנהלת החברה כי אין זה ראוי שלא זומנתי לישיבה חשובה שנערכה בימים האחרונים בין נציגי החברה, הנציגות, הנאמנים לאג"ח ויועציהם, וכן לא נחשפתי לחילופי מכתבים וטיוטות הסדר. אי־הזימון לישיבה ואי־חשיפת המסמכים מעוררים תחושה כי יש כאן רצף אירועים שבו מבקשים גורמים כאלה או אחרים למדרי מן התהליך".
חוות הדעת של אבנר על ההסדר הכולל לא פורסמה לבסוף, שכן המחזיקים העדיפו למכור את אפי פיתוח. מקורבים להסדר החוב מציינים כי לצד אבנר עבדו ארבעה אנשי צוות, ומרבית התמורה הועברה אליהם. עוד הם טוענים כי לאפריקה אינטרס לא למכור את החברות־הבנות בנפרד, שכן מכירה כזו תייתר את הנהלת אפריקה השקעות ותחייב את לבייב להביא יותר כסף כדי לשוב ולהשתלט על החברות בקבוצה. עוד נטען כי עורכי דין המעורבים בהסדר ואחרים לוטשים עיניים למינוי עתידי, שיכול להיות מפרק או כונס מטעם בית המשפט או משקיף בדירקטוריון אפריקה, ומנסים למנוע מינוי כזה של אבנר.