בלעדי לכלכליסט
אי.די.בי במו"מ למכירת חלקה באופן סקיי ב־25 מיליון שקל
אי.די.בי תיירות באמצעות ישראייר נמצאת במו"מ למכירת מניותיה באופן סקיי – החברה המובילה בארץ בייצוג חברות תעופה ומטענים זרות. הרוכש הפוטנציאלי הוא מנכ"ל אופן סקיי אפרים פורטיס, שלאחר השלמת העסקה יחזיק ב־83.5% ממניותיה
חברת אי.די.בי תיירות שבשליטת אדוארדו אלשטיין נמצאת במשא ומתן מתקדם למכירת מניותיה בחברה הבת אופן סקיי לשותף ומנכ"ל החברה אפרים פורטיס, זאת באמצעות ישראייר. ל"כלכליסט" נודע כי ישראייר תמכור את חלקה, 53.5% ממניות החברה, תמורת כ־25 מיליון שקל, מחיר המשקף שווי של כ־48 מיליון שקל לאופן סקיי.
אופן סקיי היא החברה המובילה בארץ בייצוג חברות תעופה ומטענים זרות. פורטיס מחזיק כיום ב־30% ממניותיה ואילו הכשרת הישוב מחזיקה ב־10.5% ואיש העסקים שלמה גרופמן ב־6% נוספים. אופן סקיי מחזיקה בזכיון של 35 חברות תעופה: אירופלוט הרוסית, שמקיימת כ־40 טיסות שבועיות בין נתב"ג ליעדים ברוסיה ונחשבת לאחת החברות הפעילות בארץ בתחום התעופה, סינגפור איירליינס, לוט הפולנית, אייר פורטוגל, קניה איירוויס, וחברת התעופה היוונית אגיאן (AEGEAN), שהיא חברת התעופה היחידה שמקיימת טיסות סדירות בין ישראל ויוון. את הזכיון של איגיאן קיבלה אופן סקיי בינואר האחרון.
האחזקה המהותית יותר של אופן סקיי היא 24.4% ממניות חברת AVIAREPS הגרמנית, שהיא חברת ה־GSA, חברת ייצוג חברות תעופה זרות מהגדולות בעולם המייצגת יותר מ־70 חברות תעופה זרות ו־100 גופי תיירות, ורשתות בתי מלון. החברה מייצגת בין היתר את סינגפור איירליינס, דלתא, אתיופיאן, סאות' אפריקה איירליינס, אייר קנדה וחברות נוספות.
אופן סקיי הוקמה ב־1982 על ידי פורטיס ואת האחזקה באוויהרפס רכשה ב־1998 תמורת 3 מיליון דולר. בעבר הוחזקה אופן סקיי בידי גנדן תיירות החברה הפרטית של נוחי דנקנר ואבי פישר ומוזגה לתוך אי.די.בי בעסקת המיזוג ב־2012, שעוררה ביקורת בשוק ההון. פורטיס משמש כמנכ"ל ונשיא אופן סקיי בקדנציה שנייה מ־2010. גנדן תיירות של דנקנר הצטרפה כשותפה לאופן סקיי ב־1996.
אי.די.בי תיירות מנוהלת על ידי אורי סירקיס, והאחזקה הגדולה ביותר שלה היא חברת התעופה ישראייר, שמנהלת בימים אלה מו"מ מתקדם על מיזוגה עם סאן דור, החברה הבת של אל על, לחברת הלואו קוסט הגדולה בארץ. ישראייר נמצאת בתקופה הטובה ביותר שלה, מפתחת יעדים חדשים, מגדילה פעילות, ומקטינה בהדרגה את מספר עובדיה. היא הגדילה בשנה האחרונה את פעילותה כתוצאה מקליטת מטוס איירבאס נוסף וחכירת עוד מטוס. החברה עברה לרווח של 723 אלף דולר ברבעון השני של 2016, בהשוואה להפסד של 1.8 מיליון דולר ברבעון המקביל ב־2015 וההכנסות צמחו ב־49% ל־62 מיליון דולר.
אי.די.בי תיירות מכרה אשתקד נכס גדול נוסף שלה, את חברת התיירות דיזנהויז, לעופר חודורוב וסמי סגול ב־12 מיליון דולר. אלשטיין החליט למכור את פעילות התיירות בשל פעילותה בשבת.