קרן ההשקעות של ביל גרוס: "לפצל את טבע ל-2 חברות: חברה גנרית וחברת תרופות מקור"
קרן ההשקעות מחזיקה מניות טבע בהיקף של 160 מיליון דולר. בנק ירושלים: "החלפתו של ויגודמן צפויה להוביל למינויו של בכיר לא ישראלי מתחום הפארמה". מיטב דש: "דירקטוריון טבע יהיה חייב לקבל החלטות מהירות"
האנליסטים מתחילים להגיב לדרמה החדשה בחברת טבע - אחרי שבועות של חדשות רעות שנחתו על חברת הפארמה - הודיע הלילה מנכ"ל החברה ארז ויגודמן על פרישתו.
- הפרישה של ארז ויגודמן מתפקיד מנכ"ל טבע היא לא חדשות טובות לחברה, ולא למשקיעים
- דרמת ענק בחברת טבע: המנכ"ל ארז ויגודמן פורש
ג'אנוס קפיטל (Janus Capital), קרן ההשקעות של ביל גרוס, המחזיקה מניות טבע בהקף של 160 מיליון דולר, אמרה היום לבלומברג כי "יש משבר אמון בטבע, והו נובע מחוסר מהימנות בראש הארגון". בקרן הוסיפו כי הם היו רוצים לראות פיצול בטבע - לחברת גנרקיה וחברת תרופות מקור.
"ויגודמן לא היה הנושא ונותן הממולח ביותר והיה פחות מוצלח בתחום ביצוע העסקאות וניהול מו"מ", מסבירה אליזבת קרוטוהולאו מבלומברג שהצהירה בעבר ש-2017 הולכת להיות שנת מפנה בטבע. "אלה בהחלט לא חדשות טובות לחברה. עזיבת מנכ"ל היא לא איתות טוב לשוק לגבי עתידה של החברה, אבל ייתכן שמנכ"ל יהיה בדיוק מה שטבע צריכה על מנת לשנות את פני דברים", ממשיכה קרוטוהולאו.
בבלומברג מציינים כי בסקר שנערך בקרב לקוחות, יותר ממחצית בעלי המניות תומכים פיצול טבע לשניים. מטבע, סירבו להגיב לנושא.
זיו נרקיס, אנליסט בכיר במיטב דש ברוקראז', כותב היום: "הודעת הפרישה של ארז ויגודמן אינה מפתיעה. מצבה הלא פשוט של החברה עמוסת החוב, אשר צפויה לאבד את הפטנטים המגנים על מכונת הכסף העונה לשם קופקסון ידוע, מוכר ומתומחר כבר בשוק. סביר להניח שדירקטוריון טבע התחיל להיות מעורב לאחרונה יותר ויותר בניהול השוטף של החברה, מה שהפך את עבודתו של ויגודמן לקשה ומסובכת עוד יותר. ביצועי המניה המאוד לא מוצלחים ועודף כישלונות בביצוע רכישות שנראות כעת כנמהרות ואף מיותרות, הביאו בסבירות גבוהה ללחצים לא פשוטים בסביבתו הקרובה של המנכ"ל המתפטר והיו כנראה מהסיבות המרכזיות להחלטתו.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
"במצב הנוכחי, טבע נטולת מנכ"ל, עמוסת חוב ומחפשת כיוון ומיקוד עסקי חדש, שעה שקופקסון מתקרבת לסוף דרכה כתרופת מקור נטולת תחרות. דירקטוריון טבע יהיה חייב לקבל החלטות מהירות במטרה לשמור על היש והקיים, אשר לא נראה מלהיב במיוחד אך מגלם בשוויו הנוכחי את רוב המכות אשר ספגה החברה במהלך השנתיים האחרונות. השוק מניח לטבע בתרחיש השלילי רווח מתואם של כ-4 דולר למניה בשנת 2018 בשל תחרות גנרית לקופקסון. השוק מניח מכפיל של 8 פעמים על הרווח הזה ומגיע למחיר מניה של כ-32 דולר, סביבו נסחרת המניה בתקופה האחרונה.
"לטבע צנרת פיתוח מעניינת (SD809 לטיפול בתנועות גוף לא רצוניות ותרופת 48125 לטיפול במיגרנה כרונית ואפיזודית הנמצאת בשלבים מתקדמים של פיתוח). הרעיון של פיצול טבע לשתי חברות, אחת גנרית עמוסת חוב ובעלת תזרים ידוע ויציב, והשנייה חברת פיתוח תרופות מקור בעלת פוטנציאל מעניין, אינו חדש. יתכן מאוד שדירקטוריון טבע התחיל לבדוק אפשרות ממשית של פיצול החברה לשתי ישויות תפעוליות נפרדות במטרה לנסות לייצר ערך רב יותר לבעלי המניות.
"סביר להניח כי ויגודמן, כמנכ"ל עצמאי, דעתן ומאוד מסודר כלכלית, הגיע כנראה למסקנה שחופש הפעולה שמקבל אינו עומד בהלימה לציפיותיו מהתפקיד. הפרידה בין הצדדים אינה מפתיעה ולא נופלת על השוק כרעם ביום בהיר. בעיותיה המבניות של טבע עמוקות ולא קלות לפתרון. הכדור עכשיו בידיים של דירקטוריון טבע ויש לו הרבה עבודה לא פשוטה לעשות בתקופה הקרובה".
המשימה הקשה: למצוא חזון, ולמצוא מנכ"ל
גלעד אלפר, אנליסט בכיר באקסלנס ברוקראז', כתב על פרישת ויגודמן: "עזיבת ויגודמן את טבע אינה מבשרת טובות. היא מאשרת שמצבה של החברה בעייתי (אם כי את זה די בקלות אפשר להסיק מביצועי המניה) והיא מחזקת את החששות מרכישת אקטביס. אבל הבעיה העיקרית היא שלא ברור מה יש לצפות מהמנכ״ל החדש, מי שהוא לא יהיה. הרי לטבע אין אפשרות לממן רכישת ענק שתחלץ אותה מהבור, גורל הקופקסון כבר ברובו מחוץ לשליטת החברה ונתון להחלטות בתי משפט בארה״ב והחלטות של סוכנות התרופות האמריקאית. המנכ״ל הבא צריך להתמקד במיצוי הסינרגיות מרכישת אקטביס וניהול תזרים המזומנים של החברה. משימות לא קלות. למצוא חזון אסטרטגי חדש, זו כבר תהיה משימה קשה במיוחד".
"החלפתו של ויגודמן צפויה להוביל למינויו של בכיר לא ישראלי"
יונתן קרייזמן, אנליסט פארמה בבנק ירושלים: "כבר שנים שטבע מתמודדת עם דילמה לא פשוטה – איוש עמדת מנכ"ל של חברת תרופות ישראלית גלובלית בהיקפה של טבע. לאחר אלי הורוביץ ז"ל וישראל מקוב, כמו ארגונים רבים אחרים, טבע התקשתה להצמיח מנכ"ל משורותיה. באופן טבעי, לאור מיעוט המועמדים הישראלים בעל רקע ומומחיות בתרופות, טבע נאלצה להתפשר על אלמנט המומחיות לטובת הזהות, ומינתה בעשור האחרון את שלמה ינאי וארז ויגודמן. ביניהם, מונה ג'רמי לוין שכאמור פוטר לאחר שנה וחצי בתפקיד. קדנציה שאופיינה בקצרים רבים בתקשורת וייתכן ושכנעה עוד יותר את דירקטוריון החברה בצורך במנכ"ל ישראלי.
"כל ניסיון להתוות אסטרטגיה ברורה וניהול תהליכים ארוכי טווח, עקרונות בסיסיים בתעשיית התרופות, הופכים לבלתי אפשריים בקצב חילופי ההנהלות שעברו על טבע בשנים האחרונות. לדעתנו, החלפתו של ויגודמן צפויה להוביל למינויו של בכיר לא ישראלי מתחום הפארמה. למעשה – שידור חוזר של מינוי מועמד כמו ג'רמי לוין. אלא שלדעתנו זהו העיתוי הבעייתי ביותר לזעזוע ניהולי שבדרך. לנוכח האיום המידי על הקופקסון והאתגרים התפעוליים הנגזרים מכך, יותר מכל, טבע זקוקה ליציבות ניהולית ולאיש ביצוע שיאחוז את ההגה. בלאו הכי החוב הכבד אינו מאפשר ביצוע רכישות מהותיות בזמן הנראה לעין. יתרה מזאת, לא ברור מי יהיו המועמדים הבכירים (הלא ישראליים) שיסכימו בנקודת הזמן הנוכחית, להיכנס למיטה החולה שטבע נמצאת בה. אולי למזלה של טבע, בעיה זאת בדרך כלל פתירה באמצעות גובה התגמול (שבמצב הדברים באמת שאינו צריך להוות שיקול)".