ההסכם שהחזיר את מובילאיי לשווי של 10 מיליארד דולר
מניית מובילאיי קפצה לאחר שהחברה הודיעה כי תשתף פעולה עם פולקסווגן להטמעת מערכות המשמשות לניטור מיקום ומסלולי נתיבים. באמצעותן תפיק מפות לנהיגה אוטונומית על בסיס נתונים מהמצלמות המותקנות ברכבים
מובילאיירושמת ציון דרך נוסף לקראת ביסוסה בענף הרכב האוטונומי. החברה הודיעה כי חתמה על הסכם לשיתוף פעולה עם פולקסווגן להטמעת מערכת REM — המשמשות לניטור מיקום ומסלולי נתיבים על מנת להפיק מפות לנהיגה אוטונומית - במכוניות יצרנית הרכב הגרמנית.
מניית החברה בניו יורק הגיבה להכרזה שלשום (ב') עם עלייה של 5%, במחזור גבוה פי שלושה מהממוצע. נכון לאתמול (ג') בערב, מניית מובליאיי נסחרת בירידה של 0.15% לפי מחיר של 45.4 דולר למניה. מחיר זה משקף לחברה שווי שוק של 10 מיליארד דולר.
- טכנולוגייה לניווט נהיגה אוטונומית של מובילאיי תוטמע בדגמי פולקסווגן
- "יש לנו הזדמנות להפוך למעצמת רכב, אבל צריך להקל רגולציה"
- מובילאיי, ב.מ.וו ואינטל יפעילו מכוניות אוטונומיות עד אמצע 2017
שיתוף הפעולה בין החברות קובע כי מערכות המיפוי יותקנו החל משנת 2018 במיליוני מכוניות של היצרנית הפופולארית, שרק לאחרונה רשמה לעצמה הישג כחברה שמכרה הכי הרבה רכבים בעולם (10.3 מיליון) בשנת 2016. בבסיס טכנולוגיית REM של החברה נמצאת שאיבת נתונים מהמצלמות המותקנות ברכב, אותם מפתחת ומעבדת החברה בענן וזאת מטרה ליצור מפה ברזולוציה גבוהה. "עתיד הנהיגה האוטונומית תלוי ביכולת ליצור ולתחזק מפות מדויקות ברזולוציה גבוהה ולשפר אותן בעלות מינימאלית", אמר לאחר ההכרזה פרופסור אמנון שעשוע, ממייסדי החברה. לנתונים אלה ערך גם עבור היצרנית הגרמנית פולקסווגן, כפי שמשתמע מדבריו של חבר דירקטוריון החברה והאחראי על הפיתוח ד"ר פרק וולש: "אנו יכולים לנצל את זה כדי להפיק נתונים סביבתיים שונים".
ההסכם עם היצרנית הגרמנית הוא אחד מבין מספר שיתופי פעולה עליהם חתמה מובילאיי לאחרונה. בחודש דצמבר האחרון חתמה החברה על שיתוף פעולה עם חברת HERE, מתחרה של Google maps בתחום המיפוי, שבעבר פעלה תחת חברת נוקיה. על פי ההסכם, בו שותפות גם חברות כמו ב.מ.וו ואאודי, הגופים יעבדו באינטגרציה לפיתוח מפות מדויקות עבור מכשירי ניווט ומערכות מיקום של החברה. ביולי 2016 חתמה החברה על הסכם שיתוף פעולה עם אינטל וב.מ.וו, במטרה לייצר רכב אוטונומי עד ל־2021.
החברה מנסה לתרגם את המיפוי להכנסות
במידה מסוימת ההסכמים האחרונים בתחום המיפוי מעידים על כיוון חיובי בהתפתחותה של מובילאיי, בהתאם לאסטרטגיה המוצהרת של הנהלת החברה. ההנהלה הצהירה לא מזמן כי שמה לה למטרה להפוך את המפה הדינאמית לתחום פעילות המתורגם להכנסות, זאת לצד ההכנסות ממכירת השבבים שהחברה מוכרת. על פי מודל זה כל רכב שבו תותקן מצלמה או חיישן של מובילאיי אשר ישמש את החברה גם למטרות מיפוי והעשרת המידע שברשותה.
הייחוד בהסכם עם פולקסווגן נובע מהעובדה שהיא תרשה לשתף מידע שייאסף מהנהגים שלה עם יצרני רכב נוספים. כלומר, ככל שיצטרפו למיזם יותר מכוניות כך יותר מידע ייאסף. אם מודל זה יצליח, והחברה אכן תרחיב את שיתופי הפעולה עם יצרניות רכב נוספות, אזי המפה למכונית האוטונומית תהפוך לצורך מרכזי עבור יצרניות הרכבים האוטונומיים. נכון לסיכום תשעת החודשים הראשונים רשמה החברה רווח של 76 מיליון דולר, גבוה מהרווח השנתי בשנת 2015 כולה.
המומנטום חיובי, אבל קשה לחזור לשיא
מובילאיי נוסדה על ידי פרופסור שעשוע וזיו אבירם. מרכז הפיתוח של החברה יושב החל מיום הקמתה ועד היום בהר החוצבים שבירושלים, והחברה מעסיקה כיום כ־600 עובדים. פרופסור שעשוע, אחד המייסדים, מכהן כיו"ר החברה וסמנכ"ל הטכנולוגית (CTO) שלה. אבירם, אחד המייסדים, מכהן כמנכ"ל ונשיא מובילאיי.
החברה הונפקה לפני כשנתיים וחצי בניו־יורק לפי שווי של למעלה מ־5 מיליארד דולר, באחת ההנפקות המדוברות בזמנו עבור חברה ישראלית. נכון להיום, המערכת של מובילאיי הפכה לסטנדרט בדגמים רבים של מכוניות, בין היתר הודות להחמרת הרגולציה בענף הבטיחות לרכב לאורך השנים.
שמה של החברה נקשר בשנים האחרונות גם עם המירוץ לרכב האוטונומי, מירוץ בו כמעט לכל יצרן מוביל בעולם תכנית כלשהי. בין היצרניות המובילות ניתן למנות את פורד, ג'נרל מוטורס וטסלה. זאת בנוסף לחברת האם של גוגל "אלפבית", המפתחת טכנולוגיה לנהיגה אוטונומית תחת פעילות חברת WAYMO.
ביולי 2015 שווי השוק של החברה היה בשיא, כשנשק ל־14 מיליארד דולר ומחיר המנייה חצה את רף 61 הדולרים. למרות המומנטום החיובי מתחילת השנה, החברה מתקשה לשחזר את אותו שיא מ־2015. החברה נסחרת במכפיל רווח גבוה מ־100
, מכפיל המשקף את ציפיות המשקיעים לצמיחה של עשרות אחוזים בתוצאות החברה.
העובדה שבכנס CES האחרון היא ביצעה הדגמה מוצלחת של הרכב האוטונומי עם חברת דלפי ודאי תרמה לתהודה סביב פעילותה אך היא תצטרך גם להביא תוצאות כדי להצדיק את אופטימיות המשקיעים. נכון לסיכום תשעת החודשים הראשונים רשמה החברה רווח של 121 מיליון דולר, גבוה מהרווח השנתי בשנת 2015 כולה.