בלעדי לכלכליסט
קרנות זרות מתנגדות לניהול הסליקה על ידי מיטב דש
חברה בת של בית ההשקעות מנהלת מגעים עם הבינלאומי ומזרחי טפחות להמטעת מערכת סליקה לקרנות זרות. הקרנות מצידן מעוניינות לחתום על הסכמי סליקה עם גופים בינלאומיים
בתי ההשקעות המקומיים אמנם מתחרים על מוצרים פיננסים שהם מציעים לציבור, אך מעטים המקרים שבהם התחרות מגיעה לכדי התנגשות של ממש. ל"כלכליסט" נודע כי מיטב דש שווקים גלובליים, חברה־בת של מיטב דש העוסקת בשיווק קרנות נאמנות זרות בישראל, פיתחה מערכת לסליקת קרנות זרות, לקראת כניסתן לשיווק קמעונאי דרך מערך הייעוץ הבנקאי.
- מחמיאים לקולגות: מיטב דש הפך לבעל עניין באנליסט שמשפר תשואות
- הרשות עשויה לאשר למנהלים זרים להשיק גם קרנות שקליות
- רפורמת הקרנות הזרות של האוזר יוצאת לדרך, אולי
עוד נודע כי החברה, שמנוהלת על ידי אורן קפלן (שגם שותף בה ב־20%), מנהלת מגעים עם הבנקים הבינלאומי ומזרחי טפחות להטמעת המערכת; וכי הדבר עורר את חמתן של הקרנות הזרות השוקלות לפעול בישראל ושל קרנות שחתמו על הסכמי שיתוף פעולה עם בתי השקעות ישראלים.
בעולם קיימים שני גופים בולטים העוסקים בסליקת קרנות זרות (העברת דמי הניהול מהלקוח לקרן בניכוי עמלת הפצה לבנק) — MFEX ו־Funds Channel. חלק מהקרנות מעוניינות לחתום על הסכמי סליקה עם אחד משניהם ולא מעוניינות שהבנקים יעבדו עם המערכת של קפלן. החשש של הקרנות הוא לניגוד עניינים הנובע מכך שהחברה של מיטב דש תיחשף למידע רגיש, שישרת אותה אותה מול הקרנות הזרות, וגם מול קרנות ישראליות המתמחות בהשקעה בחו"ל.
הבנקים מצדם טוענים כי הם מצויים בבעיה מול רשות ני"ע, שאליה התחייבו שלא להפלות בין קרנות זרות ולשווק את כולן על בסיס קריטריונים שווים. הבנק מעוניין להיות קשור עם גוף סליקה אחד וברגע שכל קרן דורשת להתקשר עם סולק מסוים, ומסרבת להפיץ קרנות עם בנק שבחר בסולק אחר, הבנק נמצא בבעיה. לכן, בבנקים מצפים כי הרשות תתן מענה לסוגיה, שכן אחרת הדבר עלול לגרום לקרנות להירתע מחתימה על הסכמי הפצה עם הבנקים.
ממיטב דש נמסר בתגובה: "מדובר בניסיון של חברה מתחרה מחו"ל, שמציעה שירות דומה, לזרוע חשש מנושא שאין לו בסיס".