$
בורסת ת"א

רשות ההגבלים האירופית פתחה בבדיקה נגד טבע

ברשות חושדים כי טבע חתמה על הסכם אי-תחרות עם חברת ספלון - עוד בטרם רכישתה - כדי לעכב את מכירתה של גרסה גנרית זולה יותר של תרופה להפרעות שינה

דרור רייך 16:2017.07.17

חוקרי הרשות להגבלים עסקיים של האיחוד האירופי מאשימים את חברת התרופות הישראלית הבינלאומית, טבע, בגין עסקה לא חוקית עם ספלון, טרם רכישתה במאי 2011 תמורת 6.8 מיליארד דולר בקדנציה של שלמה ינאי.

 

 

ברשות חושדים כי טבע וספלון חתמו על הסכם אי-תחרות, המוגדר כ"כסף תמורת עיכוב" (Pay for Delay) כדי לעכב את מכירתה של גרסה גנרית זולה יותר של מודפיניל (modafinil), תרופה להפרעות שינה.

 

הנציבות האירופית פועלת כיום בנחישות כלפי התופעה וקנסה כבר עשרות חברות, בהן לונדבק (Lundbeck) מדנמרק, הענקית באמריקאית ג'ונסון אנד ג 'ונסון ו-Servier הצרפתית על עסקאות דומות. החקירה של האיחוד האירופי מתמקדת ב-2009 וטוענת כי הסכם האי־תחרות בין ספלון לטבע עלה לצרכנים האירופיים מיליארדי יורו.

 

טבע מצידה טוענת כי הרשות ההגבלים העסקיים האירופית פרסמה "ממצאים ראשונים" בדבר הפרה, לכאורה, של דיני ההגבלים העסקיים על ידי טבע הנוגעים להסכם פשרה משנת 2005 בין ספלון וטבע.

 

טבע טבע צילום: בלומברג

 

"בשלב זה יידרש זמן לקרוא ולשקול את הממצאים, אך אנו מאמינים שספלון וטבע לא פעלו באופן הפוגע בתחרות", נמסחר מטבע. "אנו נשתף פעולה באופן מלא עם הרשויות בבדיקתם. באופן כללי, טבע מתנגדת בחריפות לאופן שבו הרשות האירופית מנתחת הסדרי פטנטים בענף הפארמה".

 

טבע יכולה לבקש דיון סגור כדי להגן על העמדות שלה, ובכל מקרה ניתן לקנוס אותה בעד 10% מהמחזור העולמי שלה, במידה והיא נמצאה אשמה בהפרה של כללי ההגבלים העסקיים של האיחוד האירופי.

 

טבע רשמה הכנסות של 21.9 מיליארד דולר בשנת 2016. היא נקנסה ב-17.9 מיליון דולר בשנת 2014 תמורת עסקה בלתי חוקית דומה עם Servier שהגנה על התרופה רבת-המכר שלה, perindopril, לטיפול בלחץ דם, מפני תחרות גנרית.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x