בלעדי לכלכליסט
כצמן וסגל דורשים מישי דוידי עוד נתח ממכירת אורמת
בעלי גזית גלוב חיים טוענים כי קרן פימי של דוידי מחויבת להעביר להם 19.5 מיליון שקל ממכירת מניות אורמת, שאותן רכשה מהם בעבר. פימי טוענת שהמניות נמכרו ללא רווח במיזוג בין אורמת טכנולוגיות לאורמת תעשיות ולכן היא לא חייבת דבר
סכסוף חריף פרץ לאחרונה בין קבוצת גזית גלוב שבשליטת חיים כצמן ודורי סגל לקרן פימי שבשליטת ישי דוידי, כך נודע ל"כלכליסט".
במרכז הסכסוך עומדת דרישתה של נורסטאר, החברה שבאמצעותה שולטים כצמן וסגל בגזית גלוב, לקבל 19.5 מיליון שקל שמגיעים לה, לטענתה, בשל מכירת השליטה בחברת האנרגיה הגיאותרמית אורמת טכנולוגיות, שאליה מוזגה לפני כשנתיים אורמת תעשיות, לאוריקס היפנית. העסקה הושלמה בתחילת החודש. פימי דוחה את הטענות של כצמן וסגל, והסכסוך בין שלוש מהדמויות המרכזיות במשק הישראלי נמצא בדרך לבית המשפט ביוזמת נורסטאר, לאחר שפימי סירבה למנות בורר או מגשר שיכריע בסוגיה.
- הושלמה עסקת המכירה של אורמת לאוריקס היפנית תמורת 628 מיליון דולר
- מכירת השליטה באורמת תושלם בימים הקרובים תמורת 627 מיליון דולר
נורסטאר שכרה את שירותיו של עו"ד מיכאל טסלר ממשרד מיתר ליקוורניק גבע לשם טל ושות' לייצג אותה במאבק מול הקרן של ישי דוידי, ואילו פימי שכרה את עו"ד שרון אמיר.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
באוקטובר 2011 מכרה נורסטאר 4.2% מאורמת תעשיות לפימי תמורת כ־110 מיליון שקל. בהסכם שנחתם בין הצדדים נכלל מנגנון שקובע כי במקרה שפימי מוכרת את המניות מעל מחיר מסוים, נורסטאר זכאית לקבל תמורה נוספת בהתאם לרווח של פימי ובהתאם לפער בין מחיר הרכישה מנורסטאר למחיר המכירה.
בתחילת 2015 בוצע מיזוג בין אורמת תעשיות ואורמת טכנולוגיות. המיזוג בוצע באמצעות החלפת מניות של אורמת תעשיות במניות של אורמת טכנולוגיות, כך שאורמת תעשיות מוזגה לתוך אורמת טכנולוגיות ללא תשלום של מזומן. כלומר, בעלי המניות של אורמת תעשיות הפכו לבעלי מניות באורמת טכנולוגיות.
בתחילת החודש הושלמה העסקה שבמסגרתה מכרו פימי, משפחת ברוניצקי והנהלת החברה את השליטה באורמת טכנולוגיות (22%) לאוריקס היפנית תמורת 626 מיליון דולר. פימי מכרה מניות בהיקף של 410 מיליון דולר (14% מהחברה), משפחת ברוניצקי מכרה מניות בהיקף של 193 מיליון דולר (7% מהחברה) ומנהלי החברה יצחק אנג'ל ודורון בלשר מכרו מניות בהיקף של 25 מיליון דולר (1% מהחברה). בזכות העסקה גרפה פימי רווח של 300 מיליון דולר בתוך שש שנים, המשקף תשואה של 300% (כולל דיבידנדים).
כשנודע על דבר קיום העסקה, חודשיים לפני שנחתמה, פנתה נורסטאר לפימי וביקשה להעביר לה את הסכום שמגיע לה, שלטענתה עומד על 19.5 מיליון שקל. דוידי הודיע לכצמן וסגל כי המיזוג בין אורמת תעשיות לאורמת טכנולוגיות היה למעשה עסקת רכישה, ומשום כך התמורה הנוספת שמגיעה לנורסטאר צריכה להיות מחושבת לפי העסקה הזו ולא לפי המכירה לאוריקס. במילים אחרות, לנורסטאר לא מגיעים כספים נוספים בשל המכירה לאוריקס. בנוסף, פימי טוענת כי לאחר המיזוג נורסטאר כבר פנתה לקרן ודרשה לקבל 1.5 מיליון דולר לפי המנגנון המוסכם, כך שהזכאות של נורסטאר לתמורה נוספת פגה שכן הדבר נבדק ומהנוסחה של המנגנון עלה כי נורסטאר אינה זכאית לתמורה נוספת בשל המיזוג. נורסטאר מכחישה זאת וטוענת כי ב־2015 היא פנתה לפימי רק כדי לקבל הבהרות בנוגע למיזוג.
פימי רכשה מנורסטאר את המניות בעיצומו של מאבק שליטה ארוך שנים באורמת תעשיות בין כצמן וסגל למשפחת ברוניצקי. מאבק השליטה נפתח ב־2007 כשנורסטאר רכשה מניות של אורמת תעשיות במיליארד שקל. משפחת ברוניצקי בתגובה נטלה הלוואה של 600 מיליון שקל מבנק הפועלים כדי לרכוש מניות נוספות של החברה ולבצר את מעמדה. ב־2011, לפני שנורסטאר מכרה את מניותיה לפימי, החברה הגיעה לאחזקה של 15.2% באורמת תעשיות. לאחר שפימי רכשה את המניות מנורסטאר, ובאמצעות רכישה של מניות נוספות בשוק, הקרן הגיעה לאחזקה של 10% בחברה. כצמן וסגל טוענים כי ב־2011 הם לא התכוונו למכור ומכרו רק כשהבינו שפימי מתכננת לתפוס פוזיציה בחברה. לשיטתם, בעל מניות נוסף היה מחזק אותם מול משפחת ברוניצקי, אך הם הבהירו כי לא היו מסכימים למכירה ללא מנגנון התמורה הנוספת.
מאבקי השליטה בחברה נמשכו עוד זמן מה תוך שנורסטאר מוכרת את מניותיה. לאחר המכירה לפימי, יחד עם מכירת מניות נוספת, נורסטאר נותרה עם 4.8% מאורמת תעשיות. ב־2012 נחתם הסכם שליטה בין פימי למשפחת ברוניצקי, כאשר הקרן היא בעלת הנתח הגדול בחברה — 24.2%. הנתח של משפחת ברוניצקי עמד לאחר ההסכם על 17%.
פימי הגיעה לקונפליקט במהלך עסקת אוריקס גם מול משפחית ברוניצקי, בסיומו הצליחה להעביר לעצמה רווח של 6 מיליון דולר על חשבון הרווח של הברוניצקים. בסוף מאי שלחה פימי למשפחת ברוניצקי הודעה על מימוש אופציית רכישה שהחזיקה על 686 אלף מניות של אורמת טכנולוגיות (1.4%). הברוניצקים דחו את ההודעה, ובפגישה בין דוידי ודיתה ברוניצקי הושגה פשרה שלפיה פימי תממש 30% מכמות האופציות שביקשה מלכתחילה.