$
בורסת ת"א

ניתוח כלכליסט

אנרג'יאן משרטטת מחדש את מחירי הגז

החברה היוונית שמחזיקה במאגרי כריש ותנין תציע גז במחיר נמוך הודות לעלות פיתוח נמוכה וסבסוד ממשלתי. תחנות כוח שיקומו בקרוב כבר חתמו איתה על הבנות, וכך גם חברות שלהן סעיף יציאה מהחוזה עם תמר

ליאור גוטמן 07:0110.08.17

השחקן הראשון שנכנס למשק האנרגיה מאז אישור מתווה הגז מתחיל להוריד מחירים, ומושך אליו את תחנות הכוח הפרטיות. אנרג'יאן היוונית, המחזיקה במאגרי כריש ותנין, חתמה השבוע על מזכר הבנות לאספקת גז טבעי לתחנות הכוח הפרטיות של OPC, בזן וכיל - שלוש חברות ציבוריות הנשלטות על ידי עידן עופר. מדובר בהבנות לאספקת גז טבעי בשווי של כ־6 מיליארד דולר למשך 15 שנה, שמצטרפות לעסקאות קודמות שחתמה החברה היוונית מול דליה אנרגיה, דוראד, אור אנרגיה ורפק.

 

 

 

נהירת החברות במשק אחר אנרג'יאן היתה רק עניין של זמן. נכון להיום, מאגרי תמר ולווייתן - הנמצאים בבעלות נובל אנרג'י וקבוצת דלקשבשליטת יצחק תשובה - הפסידו חוזים בהיקף של יותר מ־9 מיליארד דולר למתחרה היוונית. "כלכליסט" מנתח את הסיבות לכך.

 

 

 

כחלק ממתווה הגז, וכדי לייצר תחרות במשק, נכפה בשנה שעברה על דלק למכור את מאגרי כריש ותנין לאנרג'יאן תמורת 150 מיליון דולר. על פי ההסכם שחתמה החברה היוונית מול משרד האנרגיה, היא תפיק גז החל משנת 2020 ותוכל למכור אותו למשק המקומי בלבד. עם התחלת מכירת הגז, דלק תקבל 9% מהכנסות אנרג'יאן.

 

כיום ספק הגז הבלעדי במשק הוא מאגר תמר. עם זאת, בחוזי הגז של כל תחנות הכוח הפרטיות מול תמר קיים סעיף שלפיו באמצע תקופת ההתקשרות הן יכולות לעבור לרכוש חצי מהכמות הכוללת מספק אחר (בחוזה מול חברת החשמל לא קיימת תחנת יציאה).

 

כעת, כשחוזיהן של תחנות הכוח מתחילים להיפתח, באופן שחופף בחלק מהמקרים את תחילת הפקת הגז בתנין וכריש, הן חותמות על חוזים מול אנרג'יאן - וזאת בשל התנאים המועדפים שהיא מסוגלת להציע.

 

בעל השליטה בקבוצת דלק יצחק תשובה בעל השליטה בקבוצת דלק יצחק תשובה צילום: עמית שעל

 

 

אנרג'יאן תשיקע כ־2.1 מיליארד דולר בפיתוח כריש ותנין (ראו הרחבה במסגרת), זאת לעומת כ־3.75 מיליארד דולר המושקעים בפיתוח לווייתן שבשליטת תשובה וכ־4 מיליארד דולר שהושקעו בפיתוח מאגר לווייתן. עלות הפיתוח הנמוכה יחסית נובעת בכך שמדובר במאגר קטן, בנפח של 55–60 מיליארד מ"ק, לעומת נפח של 500 מיליארד מ"ק בלווייתן ונפח של 313 מיליארד מ"ק בתמר. עלות הפיתוח הנמוכה, בזמן שהחברה כבר חתמה על חוזים, היא אחד הגורמים שמאפשרים לאנרג'יאן להציע גז זול לתחנות כוח - במחירים של 4.1–4.3 דולר ליחידת אנרגיה לעומת תקרה של 4.7 דולר שנקבעה במתווה הגז.

 

סיבה נוספת שמאפשרת לאנרגי'אן להציע גז זול יחסית היא העובדה כי הממשלה תממן את המקטע האחרון במערכת ההולכה בין המאגר שלה לחוף, זאת בעלות של כ־100 מיליון שקל. המקטע ימומן על ידי הממשלה כחלק מהתוכנית של משרד האנרגיה לעידוד מאגרים קטנים, הקובעת הקמת תשתית משותפת למאגרים אלו. תשתית זאת תאפשר את חיבור מאגרי כריש ותנין ומאגרים קטנים עתידיים לחוף.

 

 

מתיוס ריגאס, מנכ"ל אנרג'יאן מתיוס ריגאס, מנכ"ל אנרג'יאן צילום: יריב כץ

 

סיבה נוספת שגורמת לתחנות הכוח הפרטיות להעדיף את אנרג'יאן היא הסוכרייה שנתנה רשות החשמל למי שיבחר לרכוש גז ממאגרים קטנים. הרשות קבעה כי מי שירכוש מהם גז יוכל למכור ללקוחותיו חשמל בתעריף הגבוה בעד 10% מזה שהוא מורשה לו היום.

 

עבור התחנות הפרטיות, שקמו כדי למקסם רווחים ממכירה ללקוחות מובחרים ולא מדאגה למשק, מדובר בסוכרייה גדולה שזירזה את חתימת החוזים מול אנרג'יאן היוונית.

 

המתחרה היוונית נועלת את השוק לשנים

 

כך, מאחר שאנרג'יאן מציעה לתחנות הכוח מחיר נמוך יותר וגם מסדרת להן תעריף חשמל עדיף - הנהירה אחר החברה היוונית נראית בלתי נמנעת.

 

OPC, דליה ודוראד - שמפעילות כבר תחנות כוח פרטיות - יעברו באמצע החוזה שלהן לרכישת חלק מהגז ממאגרי כריש ותנין; כך גם כיל שצפויה להפעיל את תחנת הכוח שלה עד סוף השנה; וכך גם אור אנרגיה, רפק ובזן שתחנות הכוח שלהן נמצאות בבנייה והחוזה מול אנרג'יאן יהיה חוזה הגז הראשון שלהן.

 

המפסידים העיקריים מכניסתה של אנרג'יאן הם בעלי מאגר לווייתן - שצפוי להתחיל להפיק גז עד סוף שנת 2019 - שציפו לכך שישתלטו בקלות על החוזים שייפתחו. בנוסף, חברות דלק ונובל המחזיקות בלווייתן ותמר, לא מרוצות מרף התמחור שהציבה אנרג'יאן היוונית. רף זה יחייב את בעלות תמר ולווייתן לאמץ מחיר דומה.

 

אך עם כל היתרונות שבכניסת אנרג'יאן, חתימת החוזים למשך 15 השנים בקרובות נועלת את משק החשמל לפחות עד לנקודת היציאה. שוק רווי בחוזים מעלה את השאלה - שכעת אין לה פתרון מלא - מה ייעשה עם שחקנים שימצאו מאגרי גז חדשים מבלי יכולת למכור את תכולתם. בכוונת הממשלה לאפשר חיבור מאגרים חדשים ישירות לתעשייה ולתחבורה, אך קידום מהלך זה מתבצע בקצב אטי ביותר.

 

מלבד זאת, למתווה הגז שאפשר את כניסתה של אנרג'יאן למשק גם צדדים שליליים. כך, בין היתר, המתווה קיבע את חוזה חברת החשמל מול מאגר תמר. מדובר בחוזה שלפי מבקר המדינה מטיל על הציבור עודפי תשלום ליזמים בסכום של כ־8 מיליארד שקל. כך, אף שהמתווה גרם למראית עין של תחרות - מצער שהממשלה לא כפתה מוקדם יותר על נובל אנרג'י ודלק את מכירת המאגרים הקטנים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x