היקף הנפקות החוב נחתך ב־32% ברבעון השלישי
הגיוסים במגזר הפיננסי בתשעת החודשים הראשונים של השנה נחתכו ב־42% בעקבות ירידה בביקוש לאשראי במחצית הראשונה של השנה. עם זאת, הערך הכולל של שוק האג"ח הסחירות עלה ב־8% מתחילת השנה — והגיע ל־325 מיליארד שקל
היקף הנפקות החוב בתשעת החודשים הראשונים של 2017 הסתכם בכ־54.5 מיליארד שקל, בדומה לתקופה המקבילה אשתקד, אך ברבעון השלישי של השנה ירד היקף ההנפקות ב־32% ביחס לתקופה המקבילה. כך עולה מנתונים של חברת S&P מעלות.
- הרגולטורים סוגרים את המלתעות על הנפקות ה-ICO
- עצירה בגיוסים בת"א: אוגוסט - החודש החלש מתחילת השנה
- הסכם פשרה בין פועלים אי.בי.איי לגולדשמידט: יעביר עמלות מהנפקות
חלק מהירידה קשור לעובדה שתקופת החגים חלה בספטמבר, לעומת אוקטובר בשנה שעברה, אך יש סיבות נוספות להאטה בגיוסים. הסיבה העיקרית לירידה היא בלימה במערכת הבנקאית. הבנקים הגיעו בשנה שעברה אל יעדי ההון העצמי שהציבו להם הרגולטורים, ועל רקע התמתנות הביקוש לאשראי במחצית הראשונה של 2017 הם צמצמו את היקף הגיוסים בבורסת תל אביב. בתשעת החודשים הראשונים של 2017 המגזר הפיננסי גייס 10 מיליארד שקל בלבד, לעומת היקף גיוסים של 17.5 מיליארד שקל בתקופה המקבילה בשנת 2016 — ירידה חדה של 42%.
בנוסף חלה ירידה במיחזורי החוב של החברות. חברות רבות, בעיקר מתחום הנדל"ן, ביצעו בשנים האחרונות גיוסי עתק נרחבים כדי למחזר חובות יקרים בחובות וזולים. החברות עדיין ממשיכות למחזר חובות, אך בקצב מתון יותר.
עם זאת, הערך הכולל של שוק האג"ח הסחירות, שגדל בכ־10% ב־2016 לאחר ארבע שנים של קיפאון, המשיך לצמוח ב־2017. בתשעת החודשים הראשונים של השנה צמח שוק האג"ח בכ־8% נוספים והגיע לשווי של כ־325 מיליארד שקל. כלומר, נתוני הגיוס ממשיכים להצביע על התרחבות וצמיחה נטו בשוק האג"ח, אך קצב הצמיחה אינו גדל.
היקף ההנפקות בספטמבר הסתכם בכ־9 מיליארד שקל — ירידה של יותר מכ־50% בהשוואה לרמת שיא של כ־16 מיליארד שקל בספטמבר בשנה שעברה, אך כאמור הסיבה לכך היא עיתוי תקופת החגים.
במבט קדימה, להערכת מנכ"ל S&P מעלות רונית הראל בן זאב, "סביר כי קצב ההנפקות יימשך, במיוחד לאור צרכים בתשתיות וחברות חדשות. בסופו של דבר אנו מעריכים כי 2017 תסתיים בהיקף גיוסי חוב כולל נמוך מבשנת 2016 בגלל היעדרו של המגזר הפיננסי מהשוק, אך תוך התחזקות משמעותית של המגזר התאגידי".
מתחילת 2017 נמשכה המגמה בירידת מרווחי הסיכון של אג"ח קונצרניות בקבוצת הדירוג ilAA (מרווח ממוצע של כ־0.9%) ובקטגוריית הדירוג ilA (מרווח ממוצע של כ־1.5% בהשוואה לכ־1.7% בתחילת השנה).
מרווחי הסיכון הם הפער שבין תשואת אג"ח של חברה לבין תשואה של אג"ח ממשלתית בעלת אותו מח"מ. ככל שהפער גדול יותר, הוא מלמד על הערכה של השוק לסיכון גבוה יותר. כשהפער קטן, כמו במצב הנוכחי, הדבר מעיד על אופטימיות של המשקיעים לגבי המצב של החברות. המרווח הממוצע בקבוצת החברות המדורגות ilBBB עלה מעט במהלך השנה לכ־2.8%, אך הנתון מושפע מגיוסים בתשואות גבוהות של חברות אמריקאיות חדשות בדירוגים נמוכים.
מתחילת 2017 משקלן של ההנפקות המגובות בביטחונות עלה מעט — והגיע לקרוב למחצית ממספר ההנפקות של סדרות חדשות. כשליש מסדרות האג"ח החדשות הונפקו כשהן מלוות בביטחונות שלפי הגדרת מעלות הן מסוג א': שעבוד קבוע וראשון בעיקר של נכסי נדל"ן, כלי רכב ומניות סחירות של חברות תפעוליות.