$
בורסת ת"א

ראיון כלכליסט

האיש שמכר את קייט פארמה ב־12 מיליארד דולר: "הרגשתי שאני כבר לא נחוץ בטבע"

אריה בלדגרין, שפרש מדירקטוריון טבע בינואר האחרון, עשה השנה אקזיט ענק כשמכר את קייט פארמה לגיליאד, הנפיק את יורוג'ן בנאסד"ק וראה איך היא מזנקת ב־216%. על המהלכים של טבע הוא אומר: "גם כשיש כסף צריך לחשוב קדימה. לגיליאד יש היום 41 מיליארד דולר בקופה, והם מתכננים להקדיש 12 מיליארד דולר לרכישות - זה מה שטבע היתה צריכה לעשות"

דרור רייך 11:0013.11.17

"הביאו אותי לטבע בשביל התחום האינובטיבי ולא הגנרי, שבו אני באמת יכול לתרום", סיפר ל"כלכליסט" ד"ר אריה בלדגרין, בכנס משקיעים שערך בתל אביב בית ההשקעות רודמן אנד רנשו. בלדגרין, שעומד בראש קייט פארמה, שנמכרה באוגוסט השנה תמורת 12 מיליארד דולר לענקית התרופות האמריקאית גיליאד, הוסיף כי "לאט לאט שמו בטבע יותר משקל על התחום הגנרי, וזה הסתיים ברכישת אקטביס ובהפיכתה של טבע לחברה הגנרית הגדולה בעולם. לכן הרגשתי שאני כבר לא נחוץ בטבע".

 

 

 

 

בלדגרין, שכיהן בדירקטוריון טבע מאז 2013 ואמור היה לעמוד בפני בחירה מחדש לדירקטוריון רק ב־2019, פרש ממנו במפתיע בינואר השנה. כסיבה להתפטרות ציין כי ברצונו להתמקד באופן מלא באחריותו כיו"ר, נשיא, מנכ"ל ומייסד קייט פארמה.

 

בלדגרין בהנפקת קייט פארמה ב־2014. "עד לפני שנתיים האנליסטים חשבו שתאי T הם מדע בדיוני" בלדגרין בהנפקת קייט פארמה ב־2014. "עד לפני שנתיים האנליסטים חשבו שתאי T הם מדע בדיוני" צילום: Christopher Galluzzo / Nasdaq OM

 

עזב לפני הקריסה הגדולה

 

תיזמון העזיבה של בלדגרין היה מושלם - רגע לפני הקריסה הגדולה במניית ענקית התרופות הישראלית, שלפני שבוע כבר ירדה אל מתחת לשווי שבו נמכרה קייט הצעירה ממנה בהרבה. בלדגרין בעצם משגר בדבריו חץ לעבר עסקת הענק שבמסגרתהרכשה טבע את אקטביס, החטיבה הגנרית של אלרגן, באוגוסט 2016 תמורת 35 מיליארד דולר, שהתבררה כטעות קשה.

 

לפני כחודש קיבלה קייט פארמה אישור ממינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) לטיפול בחולי סרטן במערכת הלימפה. הטיפול מבוסס על הנדסת תאי T - תאי מערכת החיסון - כך שיתקפו תאים סרטניים.

 

לבאי הכנס אתמול הסביר בלדגרין כי "מדי שבוע מגיעה לקייט פארמה חברה אחרת שעוסקת באימונותרפיה (טיפול בסרטן באמצעות הגברה או דיכוי של המערכת החיסונית - ד"ר). אין ספק שזה התחום החם ברפואה. זה שוק ענקי, שיגיע ל־60–70 מיליארד דולר בשנה, וה־FDA יודע שהטיפול שלנו מאריך חיים וכי זו התקווה האחרונה של החולים".

 

ואכן, קייט לא לבדה במירוץ הזה. המתחרה הגדולה שלה בתחום היא נוברטיס, שמפתחת טיפול דומה לזה של קייט עבור ילדים הלוקים בלוקמיה לימפובלסטית חריפה, קיבלה גם היא אישור FDA. גם ג'ונו תרפיוטיקס מפתחת תרופות אימונותרפיות לטיפול בסרטן, ולה כמה תרופות שנמצאות בשלבים שונים של הניסויים הקליניים. מתחרה נוספת בתחום היא חברת בלובירד ביו, שעוסקת במחקר ופיתוח של מוצרים תרופתיים לטיפול במחלות הסרטן במסגרת שיתוף פעולנה עם חברת סלג'ין.

 

 

 

בהרצאה שנערכה במלון הילטון בתל אביב דיבר בלדגרין, המתגורר דרך קבע בארה"ב, בנינוחות מול קהל של משקיעים ואנליסטים, זאת בפעם הראשונה מאז האקזיט המוצלח של קייט. הטיפול של קייט אינו זול ומחירו יעמוד על 373 אלף דולר להזרקה חד־פעמית, שכן כל זריקה תהיה מותאמת ספציפית לחולה. פוטנציאל ההכנסות - יחד עם טיפול נוסף שנמצא בתהליכים - מוערך בידי אנליסטים ב־4 מיליארד דולר בשנה.

 

בלדגרין שיתף את הקהל בסיפור על פגישה שקיים עם מנכ"ל ג'נרל אלקטריק העולמית, ג'ון פלאנרי. "ביקשתי ממנו לבנות לנו קופסה, שבלחיצת כפתור תעביר את דם החולה ב־15 תהליכים שונים ותוציא תאי T מוכנים, כי כיום נעשה כל שלב או זוג שלבים מתוך ה־15 במכונה נפרדת. אמרתי לו 'אתם הרי הצלחתם לשלוח חללית לירח'. כך אפשר יהיה לשים בכל בית חולים קופסה או מספר קופסאות, ללא חדר נקי ובעלויות נמוכות".

 

 

מה דעתך על מניית טבע:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

אין ספק שהקופסאות שחשף בלדגרין הן עתיד הטיפול של קייט פארמה, וחברת הביוטק שהוא מוביל מתמקדת גם בפיתוחת טיפולים לסוגי סרטן נוספים מלבד במערכת הלימפה. "אפשר להנדס את תאי ה־T לבצע פעולות נוספות", ציין בלדגרין. "הם יכולים להיכנס לכל גידול, והרעיון באופן כללי הוא עיצוב התאים כך שהם משחררים את החומר רק ברגע שהמגע עם הגידול ולא קודם לכן. זה יכול להיות כל חומר, למשל כימו, אבל הוא פורק רק בגידול את מה שאנחנו רוצים לפרוק".

 

"נהיה גולבליים בקרוב מאוד - זו תחילתו של מסע מופלא", סיכם בלדגרין. "אני מסתכל היום על ההנפקה בנאסד"ק ב־2014. היו לנו אז רק 20 עובדים, והיום - שלוש שנים מאוחר יותר - אנחנו מעסיקים 800 עובדים. אני מאמין שנקבל את אישור השיווק באירופה במרץ־אפריל. כמו כן, בעקבות שיתוף הפעולה עם פוסון פארמה, נתחיל בעוד מספר שבועות לייצר במפעל בשנגחאי, אז אישור השיווק הוא בהחלט צעד ראשון של קייט בדרכה לכבוש את השוק".

 

 

 

בתחילת 2017 חתמו קייט פארמה ופוסון פארמה - זרוע של תאגיד ההשקעות הסיני פוסון - על שת"פ לפיתוח, ייצור ושיווק תרופה לחולי סרטן. סין היא שוק התרופות השני בגודלו בעולם אחרי ארה"ב, וסרטן היא סיבת המוות המובילה במדינה, עם יותר מ־4 מיליון מקרים בשנה. "לפני שנתיים האנליסטים עוד היו בטוחים שתאי T הם מדע בדיוני, ולפני שנה איש לא האמין שזה יוכל להיות מסחרי", סיכם בלדגרין.

 

בשיחה עם "כלכליסט" לאחר ההרצאה נשאל בלדגרין אם אינו מתחרט שלא הנפיק בזמנו את החברה בתל אביב, לאור ריבוי חברות הביומד שנסחרות פה.

 

"אל תדאג", השיב בלדגרין, "אני אנפיק חברות אחרות. יורוג'ן פארמה (UroGen Pharma), לדוגמה, יכולה להגיע לשווי של מיליארדי דולרים". יורוג'ן, בניהולו של רון בנצור,המפתחת ג'ל כימי לטיפול בסרטן בדרכי השתן, הונפקה בנאסד"ק במאי השנה וגייסה 58 מיליון דולר לפי שווי שוק של 155 מיליון דולר אחרי הכסף. היום היא נסחרת בשווי של 534 מיליון דולר. בלדגרין הוא יו"ר החברה וגם בעל מניות בה, והמשקיעים הגדולים ביורוג'ן, שמעסיקה כ־30 עובדים, הם מורי ארקין עם אחזקה של 13.7% וקרן פונטיפקס עם 3.3%. גם חיים הורביץ, בנו של המנכ"ל והיו"ר המיתולוגי של טבע, אלי הורביץ, מחזיק ב־0.84% ממניות יורוג'ן.

 

טכנולוגיית השחרור המתמשך שיורוג'ן מפתחת, באמצעות ג'ל, נועדה לאפשר חשיפה ארוכה יותר לתרופות, דבר שהופך את הטיפול המקומי ליעיל יותר. "עוד כשישבתי בטבע דיברו על כך שמדובר בטכנולוגיה טובה", ציין בלדגרין.

 

 

ארז ויגודמן מנכ"ל טבע לשעבר ארז ויגודמן מנכ"ל טבע לשעבר צילום: אוראל כהן

 

 

"שישה חודשי מו"מ קשוח"

 

לסיכום אי־אפשר שלא לדבר עם בלדגרין על טבע, והוא מעדיף לענות באנלוגיה לגיליאד, שרכשה את קייט פארמה. "קח, לדוגמה, את גיליאד, הם פיצחו את שוק האיידס, אחר כך את שוק הצהבת ועכשיו הם רוצים לפצח את שוק הסרטן", מסביר בלדגרין, שמרמז להתמקדות שלה גיליאד לעומת ההתפזרות של טבע.

 

לפני קצת פחות משש שנים, בינואר 2012, רכשה גיליאד את חברת פארמסט (Pharmasset) מפרינסטון בסכום דומה של כ־11 מיליארד דולר. לפני הרכישה הזו היא היתה חברת פארמה בינונית, שנסחרה בשווי של כ־30 מיליארד דולר, ופעלה בעיקר בשוק התרופות לחולי איידס. לפארמסט, בדומה לקייט, לא היו הכנסות, לא מוצר ולא אישור FDA, אבל גיליאד הימרה עליה בכל הכוח - וההימור השתלם. באמצעות הטיפול של פארמסט הפכה גיליאד למלכה הבלתי מעורערת של שוק הצהבת מסוג C. ההכנסות והרווחים התחילו לעלות בקצב מסחרר, ושווי השוק של גיליאד עלה פי שישה עד השיא של 180 מיליארד דולר ביוני 2015. היום נסחרת החברה בשווי של 96 מיליארד דולר.

 

את המגעים עם גיליאד על רכישת קייט הגדיר בלדגרין כשישה חודשים של מו"מ קשוח. "גם כשיש כסף בקופה, תמיד צריך לחשוב קדימה. אני בצוות האסטרטגי של גיליאד. יש להם היום 41 מיליארד דולר בקופה, והם מתכננים להקדיש 12 מיליארד דולר לרכישות - וזה מה שטבע היתה צריכה לעשות", מסכם בלדגרין.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x