$
שוק ההון

חושבים להשקיע בהנפקה של מטבע וירטואלי? כך תעשו זאת נכון

הנפקות ה-ICO מאפשרות למשקיעי הקריפטו להיחשף למיזמים חדשניים בראשית דרכם. בחירה נבונה של הנפקה עשויה להניב רווחים יפים למשקיעים, אך בחירה שגויה עלולה למחוק את כל כספם. אילו סיכונים קיימים ואיך להימנע מהם? "כלכליסט" עושה סדר

נסיקת הערך של המטבעות הווירטואלים בחודשים האחרונים עודדה ישראלים רבים לפתוח ארנק דיגיטלי ולהשקיע במטבעות נפוצים כמו ביטקוין, אית'ריום, ריפל ואחרים, אבל מה בעצם אפשר לעשות עם המטבעות האלו? בעוד שהיכולת לשלם באמצעותם עבור סחורות או שירותים עודנה מוגבלת, היכולת להשקיע באמצעותם תופסת תאוצה.

עם התפתחות תעשיית הקריפטו, נוצר אפיק גיוס הון חדש ונגיש להמונים - גיוס באמצעות הנפקת מטבעות וירטואליים (באנגלית: Initial Coin Offering – ICO). במסגרתו, חברות מגייסות כסף מסורתי (המכונה גם "כסף פיאט") או וירטואלי כנגד הנפקת מטבעות וירטואליים או טוקנים (אסימונים; באנגלית: TOKENS) משל עצמם.

 

בעוד שהמטבעות הפופלרים (ביטקוין, את'ריום וכד'), אינם מונפקים עלי ידי גורם מרכזי אחד, אינם מקנים זכויות וערכם אינו מייצג ערך של סחורה או שירותים כלשהם, המטבעות המונפקים ב-ICOs שונים בתכלית ומתחלקים לשני סוגים: הראשון, מטבעות וירטואליים או טוקנים המהווים ניירות ערך - (Security Token) המקנים למחזיק בהם זכויות שונות מעולם ניירות הערך, למשל – זכות השתתפות ברווחים.

 

הסוג השני, הנפוץ יותר, הם מטבעות וירטואליים או אסימונים המשויכים לצריכת מוצרים או שירותים (Utility Token) - המייצגים מעין זיכוי או אמצעי תשלום למוצר או שירות אשר החברה המנפיקה מתכוונת לפתח באמצעות המימון שתשיג כתוצאה ממכירת הטוקנים.

 

האסימונים והמטבעות הווירטואליים האחרים סחירים, ולרוב יכולים להימכר בבורסות המאפשרות מסחר במטבעות וירטואליים - כך שמחזיקיהם יוכלו לממש אותם בתוך טווח קצר אם ירצו.

חנות לממכר ביטקוין בת"א חנות לממכר ביטקוין בת"א צילום: אוראל כהן

 

לעומת מודל גיוס הכספים המסורתי, חלק ניכר מהמשקיעים ב-ICOs אינם בעלי הון או אנשי קרנות הון סיכון, אלא אנשים מהיישוב שזוכים להזדמנות להיות חלק מקהילת המשקיעים והמשתמשים הראשונית במיזמים חדשניים של חברות מבטיחות. חסם הכניסה היחיד הוא פתיחת ארנק דיגיטלי ובעלות על מטבע וירטואלי.

 

"יש כמה יתרונות משמעותיים להשקעה ב-ICOs", אומר רו"ח אלון סיון, מוביל תחום ה-ICOs ומטבעות דיגיטליים בפירמת היעוץ וראיית החשבון Deloitte. "ראשית, ההשקעה נזילה בתוך פרק זמן קצר בהשוואה להמתנה הארוכה לנזילות שמאפיינת השקעות בחברות סטארט אפ פרטיות – לעיתים כבר בטווח של כמה שבועות לאחר ההנפקה. בנוסף, המשקיעים הראשונים ב-ICOs רוכשים אסימונים בהנחה, ולכן מרוויחים גם באם ערך האסימון נשאר סטטי".

 

עם זאת, לדבריו, ההשקעה ב-ICO לא חפה מסיכונים. "אם החברה תיכשל בפיתוח המוצר או השירות שהיא מציעה, ערך האסימון עלול להתאפס והמשקיע יפסיד את כל כספו".

 

רו"ח אלון סיוון מוביל תחום ה-ICOs ומטבעות דיגיטליים ב-Deloitte רו"ח אלון סיוון מוביל תחום ה-ICOs ומטבעות דיגיטליים ב-Deloitte צילום: ישראל הדרי

"נוסף על כך, לעומת ההתנהלות בבורסה – שמפוקחת על ידי הרשות לניירות ערך - במרבית הבורסות המאפשרות מסחר במטבעות וירטואליים אין  'שוטר' רגולטורי שיפקח על התנהלות החברה ביום שלאחר ההשקעה, מה שפותח שער רחב לתרמיות ", מסביר סיון.

 

איך להשקיע חכם

 

  •  קראו את דף ההסבר (White paper) שהוציאה החברה כדי להבין מה בשלות המוצר, האם מתקיימים בו המאפיינים היחודיים לטכנולוגיית הבלוקצ'יין, האם מתוארת כלכלה בריאה ואמיתית שהמטבע או האסימון במרכזה. בנוסף, בידקו מה ההתחייבויות של החברה למשקיעים ומה אופי הרגולציה שהיא מתכוונת להשית על עצמה, הן בהנפקה והן בנוגע למוצר עצמו.

 

  • חקרו את הרקע של היזמים. מאילו תחומים הם מגיעים? האם יש להם ניסיון מוכח בהוצאה לפועל של מיזמים ופיתוח מוצרים? האם הדמויות המובילות את החברה (ברמת ההנהלה והיעוץ) מוכרות בתעשייה הרלוונטית? ככל שהרקע של היזמים עשיר ואמין, כך תוכלו להיות "רגועים" יחסית, כיוון שהמוניטין שלהם עלול להפגע במקרה שה-ICO יכשל או אם מדובר בתרמית.

 

  • העובדה שמדובר במהלך ICO לא פוטר את החברה מלהציג תוכנית עסקית אמיתית ולהוכיח זכות קיום עסקית – לכן בדקו מה התוכנית האסטרטגית של החברה ליום שאחרי ה-ICO. לדוגמה: מה אסטרטגיית ה-"go-to-market" שלה, מה הצורך בשוק לפתרון שמציעה החברה, כיצד היא מתכוונת לחדור לשוק, והאם התוכנית האסטרטגית עוסקת רק ב-ICO או גם בשנים שאחריו? בנוסף, בידקו האם המוצר הסופי יכול להתקיים מבחינה מסחרית ו/או משפטית.

 

  • צרו קשר עם היזמים דרך קהילות מקוונות (telegram ,Bitcointalk, Reddit, Twitter) ואל תפחדו לאתגר אותם בשאלות קשות: מה בשלות המוצר? האם יש צורך בשוק למוצר? מה עמדת היזמים כלפי הרגולטורים השונים? האם יש הגיון בכלכלת אסימונים בפלטפורמה?

 

  •  העריכו את החברה דרך האופן שבו נציגיה משיבים לשאלות מאתגרות של אחרים בפורומים השונים והתייחסו בחשדנות לחברות המבטיחות תשואה על מטבעות שתכליתם לצרוך שירותים או מוצרים. אלו עלולות להתגלות כתרמית, וכן עשויות לחשוף עצמן לצעדי אכיפה רגולטוריים שמעמידים את ההנפקה כולה בסיכון.

 

  •  היזהרו מניסיונות לגניבת מידע רגיש על ידי התחזות ברשת האינטרנט (Phishing) – עמודים זדוניים שמתחזים לאתר של אירוע ICO ספציפי. היו קשובים להנחיות המייסדים בקהילות וברכישה.

 

מטבעות וירטואליים - ביטקוין, את'ריום וריפל מטבעות וירטואליים - ביטקוין, את'ריום וריפל צילום: Coin/Flick

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x